-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keef_Lee
senior tag
válasz AssAssynn #7699 üzenetére
Szia! Bevált kalács gépben:
50 dkg liszt (30 finom+20 rétes)
0,7 dl tej
2 dl kefir v. joghurt
1 egész tojás
4 dkg margarin
1/4 kk. só
4 ek. cukor
mazsola
kis ecet
1/5 friss élesztő
Alap program, ami nálunk 3 órás világos színnel.
Ha márványos kalácsot szeretnél, akkor főzős kakaóporból 2 evőkanálnyit kevés vízzel elkeverni sűrű péppé, majd ezt tesszük még a gépbe az utolsó keverés előtt. (Ez nálunk, akkor van, amikor még 2:15 percet ír a hátlevő időre. Ha hamarabb teszed bele, akkor nagyon bekeveri és nem márványos, hanem az egész világosbarna lesz.)Én vajjal, mézzel még jobban komálom
[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
válasz krizmo_ #7764 üzenetére
Ez nagyon jó hír. Köszönöm.
Ezt a feletetést úgy értsem, hogy előtte valamennyi idővel?Akkor már csak a kenyérsütést kell megtanulni. Mert az is van ám mindenfélén leírva. "Ennyiszer hajtogatni, meg keleszteni, meg semmit se variálni csak belerakni..." Aztán ki tudja melyiket utánozzuk.
[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
válasz krizmo_ #7813 üzenetére
Vasárnap elkészült az első igazi kovászos kenyerünk. (Annyira nem lukacsos, mint a tiéd.)
Azóta esszük. Mintha jobb lenne a pocink is
Mondjuk elég macerás volt a készítése.
Szabi és Limara után kötötten. (Utóbbi nekem egyszerűbben követhető, de ugyanaz.)
(Időigényes ez na! Attól tartok, ha beindul a nagy fűnyírási szezon, akkor nem lesz erre minden héten ennyi idő.) -
Keef_Lee
senior tag
Készülget hetente a kovászos kenyerünk. Egyre jobb. Most azt találtuk ki, hogy az 500 gr liszt-es recept helyett dupla adagos kellene, mert hamar elfogy. Na ebből adódik a kérdésem:
A hűtőben vegetáló 5 dkg kovászhoz a szokásos 10 dkg liszt és víz helyett a dupláját adjuk előző este, ha kétszer akkora kenyeret akarunk sütni? -
Keef_Lee
senior tag
válasz Beni2360 #8094 üzenetére
Metroban. Jelenleg is a katalógus első lapján hirdetve.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz #82860288 #8107 üzenetére
Én is itt tanultam, segítettek.
De ebben a videóban a leírt recept alapján értettem meg véglegesen, azt hiszem
15:01-nél a recept. -
Keef_Lee
senior tag
Mi most minden péntek este kivesszük a hűtőből, etetjük. Szombat sütéskor megy belőle vissza az 5 dkg a hűtőbe.
Teljesen jól működik. Sőt néhány hét alatt azt látom, hogy javult a minősége a kovásznak. Bubisabbra kel és kevésbé savanyú. (Persze nem is mindig rozst kap.) -
Keef_Lee
senior tag
Ez nem olyan, mint a samott kőlap, amit lehet kapni az építőanyag kereskedésekben?
-
Keef_Lee
senior tag
válasz philoxenia #8558 üzenetére
Megnéztem a linket.
Őszintén kérdezem, hátha tudja valaki. A sütőporos kenyér verzió az hol helyezkedik el az élesztő-kovász számegyenesen az egészségesség szempontjából? -
Keef_Lee
senior tag
válasz body007 #8579 üzenetére
Pennyben vettük néha a kovászos kenyeret (kerek alakú). kb. 2 hete megváltozott az íze és kb. az ehetetlen kategória lett.
#8563
Kösz.
Örültem is az ír parasztkenyér receptnek, hogy ebben a melegben nem kell majd minden héten a kovászost csapkodni . Aztán kipróbáltuk a szódást. Az igaz, hogy 35 perc alatt elkészült mindenestől, de nem ízlik.[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
Belassult az Alajuli.
Újabban 5-7 hét között kerül fele gy-egy recept. -
Keef_Lee
senior tag
Megy nálunk továbbra is folyamatosan a kovászos kenyér projekt, de kellett valami alternatíva, ami gyorsabb.
Ehhez egy sörös angol paraszt kenyér recept vált be.
Most így hétvégén kovászos, hétköznap sörös készül. -
Keef_Lee
senior tag
Mivel itt mindenki mindenhez ért , ezért kérdezem, hogy nagyon kibabrálok magunkkal, ha az alumínium kuktát újra beüzemelem?
Nincs kedvem kidobni. -
Keef_Lee
senior tag
Ezeréves kukta: El is készült benne a sertés húsleves (húsos csont) 30 perc gázhasználattal. Szuper! Még az íze is jobb, mint hagyományosan.
-
Keef_Lee
senior tag
Nem egyszerű a választás. Aki nem eszik csirkét, annak pláne.
Lehetne még a pulyka, de egyesek szerint a legkényesebb jószág, így rengeteg antibiotikumot kap. Ne tudom, hogy mi igaz belőle.
Akkor meg kb. marad a sertéshús.
Ja! Nem, mert ott van a marha, amit szeretnék is, de nem egyszerű elkészíteni és ráadásul az utóbbi időszakban az ára sem éppen arról szól, hogy rászokjunk
Persze lehet zöldséget is enni hús helyett, de állandóra nem mindenkinek megoldás, meg lassan hús árban van az is. -
Keef_Lee
senior tag
-
Keef_Lee
senior tag
"Asztateremburáját"!
Hát én a krizmo_tól mindjárt beájulok!
a #9302 textúrája, most meg ez a kép...[ Szerkesztve ]
-
Keef_Lee
senior tag
Itt mákos guba torta készült.
Nagyon finom. -
Keef_Lee
senior tag
Ilyen bográcsom van és kizárólag így tisztítom, a sóder "homokjával" súrolva.
-
Keef_Lee
senior tag
Holnaptól akciós a bőrös lapocka.
Ezt szeretnénk megsütni egyben, de még nem csináltunk ilyet, csak császárt.
Van valami trükkje? -
Keef_Lee
senior tag
Köszönöm. Úgy látom, akkor ezt hasonlóan kell, mint a bőrös malacot szilveszterkor. Még a bőre is lesz kenegetve sörös-mézzel...
-
Keef_Lee
senior tag
Már a kozma sem a régi
-
Keef_Lee
senior tag
Gépben recept tökéletesítéshez...
Nekem sosem sikerült.
Bár néha elégedettek voltunk vele, most hogy már 1,5 éve kovászolunk, a gépes múlt csak nyomokban emlékeztet a kenyérre.[ Szerkesztve ]