-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
asszem holnap valami ilyesmit kellene főznöm. reggel úgyis megyek a piacra, első utam mindig az emeletre szokott vezetni, a legbelső sarokba (az orra essen le annak, aki emeletes zöldségpiacot tervezett... ráadásul egy ekkora városnak ilyen kicsit...), ott vannak a gombások. a 3-féle szárított mellé még kellene valami
NoLF: anyukám egyszer saját feje után próbált kapros dübbencs-szerűséget csinálni, végülis tejfölös-kapros béles lett belőle. nagyon finom volt, legalábbis a melóhelyen igen hamar elfogyott.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
válasz ngabor2 #1386 üzenetére
no, meg is van.húsleves helyett csak leveskockát sikerült beletenni, de úgy is jó lett.
majdnem olyan sűrűségű, ahogy általában a leveseket szeretem (megáll benne a kanál), de ennél nem is probléma. találtam egy helyet, ahol a főzőtejszín olcsóbb volt, mint a tejföl, és vlóban jó sűrű lett tőle. 4 tojásból galuska bele, 4-féle gomba, 2 nagy fej hagyma... tehát nincs belőle kispórolva a lényeg.
-
ngabor2
nagyúr
ti pörköltbe/paprikásba szoktatk tenni zöldpaprikát meg paradicsomot? én szoktam egy kicsit, de most lehet, hogy túlzásba vittem, a gombapaprikásom ízre inkább lecsós gombapaprikás ízű lett. nem rossz... csak valahogy nem azt várná az ember.
-
ngabor2
nagyúr
köszi a választ, akkor csak az aránnyal volt gond, azzal se nagy. meg esetleg a fűszerezés volt lájtos, mint mindig.
ha már befutottál... a gombával hogy állsz? mert ha szereted, és nincsenek tőle gasztrointesztinális gondjaid, akkor a köv. talin egy jófajta vegyes gombapörköltet vagy paprikást (esetleg levest) összedobok
-
ngabor2
nagyúr
no, tegnap be se írtam, mit főztem
csirkehúslevesnek indult, tehát 4 csirkecomb kb. 3 liter vízbe, kevés só, kevés delikát, főzés. kb. félfőttében bele egy hagyma (csak a legkülső héját húztam le, de maradt rajta száraz, 2 vége levág, kicsit behasítva, hogy a közepe is megfőjjön, de ne essen szét).
aztán bele vagy fél kilónyi vegyes zöldség kis kockákra vágva: sárgarépa, petrezselyem, karalábé. ezzel főtt egy darabig, a hagymát ki is szedtem. közben a hús is megfőtt, azt is kiszedtem, hogy legyen hely a gombának.
közben kb. 1 kilónyi vegyes gombát (szürke tölcsérgomba, fenyőtinóru, vargánya, laska, csiperke) megmostam, és kicsit nagyobb kockákra vágtam, és egy kis fej kelkáposzta (szintén csíkokra vágva) meg néhány kis szelet zeller kíséretében ment a levesbe egyéb levesbetét nem is kellett bele, mert ez a mennyiség igen masszívan besűrítette. az elején kellett is kivenni egy kis levet, hogy ne fusson ki. aztán a gomba kicsit összébbesett, ment vissza a lé. egy kis friss tört borsot elvisel, de csak tálalás után, frissen.
egy probléma volt vele: valszeg a fenyőtinóru nem való bele, elég gusztustalanul nézett ki benne, megenni is alig lehetett. a többi gomba viszont jó volt. egy kicsit tartottam a szürke tölcsérgombától, nagyon aromásnak írták le, de nem vészes.
a csirkecomb nem lett szétvágva, így nem tudott rendesen átfőni, de ma utánfőztem, az is jó lett. asszem megvan a kajám a hétre bár nem hinném, hogy egymás után 2-3 nap tudnám enni, kell egy kis változatosság.
kipróbált, jó ízű, és viszonylag egyszerű fogyókúrás recepteket tudnátok írni? mert finomat, de hízlalót azt bármikor összehozok...
-
ngabor2
nagyúr
holnap kellene valami olyat főzni, ami zsírszegény (aka fogyókúrás), hűtőben eltartható 2-3 napig is, hogy a jövő héten tudjam vinni melóhelyre, és lehet keveset is főzni belőle... ez utóbbi a kemény dió, mert sokszor kevés alapanyagból sok végtermék lesz, kidobni nem akarom, a fagyóba meg már nem fér.
mindenesetre holnap reggel fagyasztó-vizitet tartok, hogy van-e valami sovány hús benne, aztán ha más nem jut eszembe, megsütöm mindenféle zöldségekkel.
-
ngabor2
nagyúr
válasz ngabor2 #1403 üzenetére
jól elbeszélgetek itt magammal...
tehát amit csináltam: szokás szerint látszólag ösze nem illő dolgokat sütöttem össze. ismét az ehető kategóriába esik a végtermék
gyümölcsös sült csirkecomb kéxarvas módra:
4 egész csirkecomb
3-4 alma
2 körte
1 kis cukkíni
1 cékla
só
frissen tört színesbors
delikátelkészítés:
a csirkecombokat kettévágom, megmosom, kicsit megborsozom, delikátozom, és egy beáztatott cseréptálba 180 °C-on kb. 1 órán át előfőzöm. közben meghámozom és kiskockákra vágom a gyümölcsöket. ha a hús nagyrészt megfőtt (nem kell teljesen megfőnie, merta kkor a végén szétesik), ráteszem a gyümölcskeveréket, és további 1 órán át összefőzöm.A gyümölcsök levet eresztenek, amiben a hús megfő, és átveszi az ízét. köret nem is kell hozzá, hisz ott a sok gyümölcskocka. a cékla szép színt is ad neki, nomeg az íze is benne lesz. én ezekkel a gyümölcsökkel próbáltam, de szerintem bármilyen egyébbel is lehet próbálkozni. szokásomtól eltérően nem tettem bele gombát, de lehet, hogy nem is baj, az már sok lett volna a jóból. birsalma is lett volna itthon, csak így is majdnem kifolyt a leve a tálból, annyi gyümölcs lett rajta.
remélem hűlés közben még inkább átveszi a hús az ízeket, mert így frissen megkóstolva még éppcsak lehetett érezni. a bors és a delikát nem rontotta el, de egy kis sót még elviselt volna.
-
ngabor2
nagyúr
no, ez is jól sikerült
laskagombás pulykapaprikás (kékxarvas módra )
2 kanálnyi olajon megpirítottam 2 közepes fej, apró kockákra vágott hagymát. kevés sót és delikátot (igény esetén delikát helyett zöldfűszerek, vagy szárított fűszerek is mehetnek, pillanatnyilag nem volt itthon semmi olyasmi). rászórtam kevés (kb. 2 kávéskanálnyi) pirospaprikát, felengedtem vízzel, majd beletettem kb. 80dkg-nyi kockákra vágott pulykacombot. mikor félig megfőtt, beletettem kb. 30-40dkg 3-4cm-es csíkokra vágott laskagombát, és együtt főztem, míg meg nem főtt. mikor mind a hús, mind a gomba puha lett, 2 kis doboz joghurtot adtam hozzá, és felrottyantottam. kellemes savanykás cucc, nem az a hagyományos zsíros pörkölt.
én rizzsel ettem, úgy is jó, de valszeg a tészta az igazi körete.
a vízre oda kell figyelni, hogy épp ellepje a húst, inkább kinézzen belőle, mert úgy járunk, mint most én: sok híg leve lett. a joghurt nem sűrít annyira mint a tejföl, cserébe kevesebb benne a zsír. ha úgy nézzük, majdnem diétás kaja
-
ngabor2
nagyúr
üríteni akartam a fagyasztón... de úgy néz ki, többet pakolok vissza, mint amit kivettem.
kb. 45dkg csirkemellet kis kockákra vágtam (inkább forgács, mert félig fagyos volt, egyszerűbb vele így bánni), kevés olajon megpirítottam. hozzátettem kb. fél kilónyi vegyes gombát, amit szintén nagyobb kockákra/darabokra vágtam. most csak barna csiperkét és laskagombát tettem rá, ez foglalt sok helyet. aztán mikor ez is megfőtt, ráöntöttem 2 üveg uncle ben's édes-savanyú mártást. egy elveszett benne, azért kellett kettő. ha nem raknám fagyóba, akkor a vége vagy megromlana, vagy addig enném, míg végleg meg nem unom.
köretként rizs lesz.
mod: kész. hááát, nem vagyok elájulva tőle úgy tűnik, megtaláltam az első kaját, amibe nem érdemes gombát tenni...
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
no, szilveszterre én egyszerűsített lencsefőzeléket csináltam. nem lett rossz, csak ismét akkora adag lett, hogy a család nem bírja elpusztítani
megfőztem egy füstölt csülköt, tettem mellé pár babérlevelet. utána a levébe bele az előző este beáztatott lencse, mikor megpuhult, akkor egy kis rántás, végül 2 doboz kefír. se hagyma, se egyéb fűszer (oké, egy kis só, mert így már nekem is sótlan volt...), és mégis erősen ették. hogy miért marad mégis? mert kb. 4 liter lett... és vagyunk rá kb. 5-en, amiből 2 gyerek, én meg fogyókúrázok ja, meg még mellette van más kaja is, hasonló egyszerűségű, laktató és finom.
-
ngabor2
nagyúr
válasz pc-user #1487 üzenetére
én úgy szoktam csinálni, hogy egy lábasba öntök kevés olajat, felforrósítom, bele a gríz, kevés só, meg cukor. addig pirítom, míg egyenletes halványbarna nem lesz, ehez igen intenzíven kell kevergetni, kapirgálni. mikor elérte ezt az állapotot, akkor középre kaparok bele egy kis lyukat a lábas aljáig, és kb. 1-2 dl hideg vizet öntök oda, és gyorsan elkeverem az egész grízzel. további vizet adok hozzá, mindaddig, míg majdnem összeáll... ehez gyakorolni kellett egy párszor, bár a gyakorlásnál túlvizezett se lett rossz. aztán addig keverem, míg ismét szét nem esik. végig közepes lángon, lángelosztóval kell melegíteni. a vége fele lehet kóstolgatni a sósságát/édességét, nomeg a puhaságát. ha kész, le kell vnni a lángelosztóról és konyharuhával letakarva hagyni kihűlni, hogy ne száradjon meg.
nagyon szeretem a grízestésztát lekvárral, csak sajnos most nem ehetek
-
ngabor2
nagyúr
válasz pc-user #1494 üzenetére
mindenképp kell bele só, anélkül ízetlen. persze nem sok, csak annyi, hogy kihozza az ízeket. aki olvasta az általam beírt receptket, az tudhatja, hogy igen kevés sót használok (kb. 1 év kellett, mire elfogyott az első kiló... igaz, nem mindennap főzök). az odaégés ellen kell intenzíven kavarni. a cukortól könnyebben barnul, és abból se marékszámra kell tenni, csak egy keveset.
azért konyharuhával kell letakarni és nem fedővel, mert a fedőre a pára lecsapódik visszacsöpög. a konyharuha meg magába szívja, és nem hagyja elmenni, de nem vizezi össze.
hanee: köszi a tippet... de ezekben a norbi update cuccokban nem igazán hiszek. több bennük a marketing, mint a tudomány és az igazság.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
ma délután én is az egyszerűség jegyében fogok főzni. durumtésztát megfőzöm, aztán egy knorr bolognai mártáshoz hozzáteszek egy tintahal és egy polipkonzervet, és ez megy a tésztára ennél egyszerűbbet nehéz csinálni...
ja, a konzervek norbi update1-esek.
-
ngabor2
nagyúr
gyorsfagyasztott tenger gyümölcseiből mit érdemes csinálni? az "összekeverem bolognai szósszal és mehet a tészára" módszer jó, csak olyat már ettem párszor. a pizzáért annyira nem rajongok, hogy arra "pazaroljam".
-
ngabor2
nagyúr
tudom, hogy keresgélhetnék, de én pillanatnyilag kipróbált és bevált receptet keresnék gluténmentes muffinhoz. valaki tud egyet ajánlani?
-
ngabor2
nagyúr
a zab gluténmentes? eddig úgy tudtam, hogy minden kalászos gabona gluténtartalmú.
mod: a google által talált cuccok szerint is glutént tartalmaz. mindenesetre találtam pár rizs, vagy kukoricalisztes receptet.
mod2: kicsit jobban utánanéztem: a zab maga valóban gluténmentes, másféle fehérje van benne. viszont igen gyakran "szennyezett" egyéb, glutén tartalmú gabonával, illetve az ebben található fehérje eléggé hasonlít a gluténhoz, tehát nem ajánlott lisztérzékenyeknek.
marad a kukorica, vagy rizsliszt, esetleg a burgonyapehely. (szerencsére nem nekem kell kerülni a lisztet, csak szeretnék olyan sütit sütni, amit kolléganőm is megehet, aki ebben a betegségben szenved).
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
találtam is egy jónak tűnő receptet.
-
ngabor2
nagyúr
válasz ngabor2 #1602 üzenetére
kicsit egyszerűsítettem, kicsit kibővítettem... most meg megcsinálok még egy adagot
10dkg margarin
15dkg cukor
3 tojás
20dkg rizsliszt
1 ek kakaópor
1 kk szódabikarbóna
7 dkg kókuszreszelék
kb. 1 dl tej
1 maréknyi mogyoróa margarint, a cukrot és a tojássárgákat habosra keverjük. hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, kókuszt és a durvára darált mogyorót, és annyi tejet, hogy sűrű, de jól keverhető massza legyen. gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a 3 tojás felvert fejérjét, és muffintepsibe, muffinpapírba adagoljuk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. a kakaó miatt elég nehéz követni, hogy mikor sül meg, nekem elsőre sikerült. szépen megnőnek, egyenletesen laza szerkezetű lesz.
a mogyoró illik hozzá, de elhagyható, vagy bármivel pótolható (oké, valszeg füstölt szalonna kockák érdekes ízhatást váltanának ki... de dió, mandula, aszalt gyümölcsök... tehát bármi, ami süteménybe illik).
mindig hallottam, hogy muffint sütni egyszerű, de ennyire egyszerűre én se számítottam.
[ Szerkesztve ]
-
ngabor2
nagyúr
magvas kenyeret/cipót/zsemlét szeretnék csinálni kenyérsütőgépben. első kérdésem mibdjárt az, hogy pl. a lenmagot egészben érdemes beletenni, ahogy kapni lehet, hagy ajánlott egy kicsit megtörni? ha egészben eszi meg az ember, felszívódik belőle az olaj? azt tudom, hogy sokkal előtte nem szabad megdarálni, mivel kifejezetten gyorsan oxidáló (száradó) olaj van benne, de az egész mag héját meg lehet emészteni? imho nem sokat ér, ha csak átesik az emberen...
miket érdemes beletenni? én a következőkre gondoltam:
- napraforgómag, tökmag, lenmag, zabpehely, esetleg zabkorpa
- ha megy bele egy kis rozsliszt, akkor némi köménymag, mert azt szeretem
- lisztnek graham lisz, a finomlisztet inkább kihagynám
- meg a "szokásos" víz-só-kevés cukor-élesztő alap.gondolom a net tele van magvas kenyér receptekkel, de kipróbált, bevált dolgoknak jobban örülnék.
-
ngabor2
nagyúr
némi kihagyás után ismét nekiesek a házi kenyér projektnek. tegnap vettem egy normális kenyérsütőt, a hausmeister nevezetű csoda nagyon nem vált be. ez ajelenlegi moulinex márkájú, elég erős a motorja a kemény tészta átdagasztásához (lehet, hogy kevés víz ment bele... ha megsül, kiderül).
magvas graham kenyér lesz, néhány tanulsággal:
- a szezámmag és a lenmag egészben nem sokat ér, ha nem lehet megemészteni, akkor csak átesik az emberen. tehát elő a hagymaaprítót (ami szintén moulinex, és bevált), és adjunk neki. de akkor már menjen mellé a tökmag és a napraforgómag is (ez utóbbi természetesen hántolva, a tökmag meg eleve héj nélküli). no így nem sok értelme van, ugyanis az aprómagvak összeaprításához addig kellett volna a pengéket pörgetni, hogy a nagymagvakból csak püré lett volna. úgyhogy legközelebb előbb az aprót magában megjáratom, és utána megy jelképes ideig a nagy.kerül bele zabpehely is, azt nem is fogom darálni, hisz legjobb tudomásom szerint az eleve hőkezelt, feltárt, tehát emészthető.
eddig minden receptben benne volt a fehérliszt, és mivel nem akartam én se elrontani, ebbe is beletettem. pedig jó volna elhagyni. de lehet, hogy ez csak az én saját hülyeségem... majd meglátom egyszer, mire képes e nélkül.
-
ngabor2
nagyúr
sütés után főzőcske:
gombás-joghurtos ragu
hozzávalók:
- darált hús (esetemben csirkemell, meg valami disznóhús, le volt fagyasztva, szín alapján combhús)
- darált gomba, minél többféle: szárított szegfűgomba, nyárfa érdestinóru, vargánya, darált lilatönkű pereszke, szürke tölcsérpereszke, piruló őzlábgomba, laska. fagyasztottat, vagy frisset most nem tettem bele.
- 1 nagy joghurt
- 1 nagy fej hagyma
- só, esetleg delikát
- olajno, az egészet ott kezdtem megváltoztatni, hogy az olajra közvetlenül rátettem a ledarált húst és gombákat (a szárítottat előtte beáztattam, és úgy daráltam le, a port viszont már utólag szórtam rá, hogy félig megfőtt a cucc).
egy darabig főztem, hogy engedjen levet, de nem vitte túlzásba, ezért a gombapop hozzáadása után kellett neki egy kicsit adni, hogy tudjon főni. mivel a gombaporban eleve van só (hogy ne másszon bele semmi életforma), ezért nem tettem bele sót. viszont mikor megkóstoltam, a hagyma íze nagyon hiányzott belőle. gondoltam egyet, egy nagy fej hagymát megpucoltam, feldaraboltam nagyra, és a joghurttal (ami amúgy is belement volna) összeturmixoltam. így öntöttem rá a húsra, aztán még főztem egy darabig, hogy a hagyma is megfőjön. a vége fele sóztam, mert meglehetősen sótlan volt, meg tettem rá egy pici delikátot.egész jó lett, bár lehet, hogy joghurt helyett tejszínnel, vagy tejföllel kicsit jobb lenne, nem hiányzik bele a savanykás íz a joghurtból.
régebben ehez nudlit csináltam, de mivel krumplit nem vettem, ezért marad a durumtészta köret.
-
ngabor2
nagyúr
válasz philoxenia #1629 üzenetére
szerintem a kefír és az aludttej savanyúbb, mint a joghurt.
igazából az a nagyobb baj a joghurttal, hogy nem ad tartást a cuccnak, tehát igazán sűríteni nem lehet vele.
a kenyérhez kenyérlisztet tettem. most lett kész, hamarosan kiveszem a gépből, csak hadd hűljön kicsit.
-
ngabor2
nagyúr
no, most rendesen főztem a gombás-tejszínes csirkemellet. ha már indul a gombaszezon, akkor adjuk meg a módját
kb. 2 maréknyi gombát ledaráltam húsdarálón. elég vegyes volt, került bele friss cseh kucsmagomba, szárított vargánya, szegfűgomba, érdestinóru, ezek előtte beáztatva. A ledarált gombához adtam a gombaporokat: az egyik inkább fűszeres keverék: lilatönkű pereszke, szürke tölcsérgomba (tölcsérpereszke), meg egy kis piruló őzlábgomba. a másik "egyszerű" darált laskagomba. egy kevés víz hozzáadásával összekevertem, és félretettem.
a gomba után kb. 1,5kg csirkemellfilét is ledaráltam. a sorrend azért fontos (szerintem), mert így a gombába nem kerül hús, tehát nem sok esélye van fővetlennek maradnia. hogy a húsban van egy kis gomba... senkit nem érdekel, legfeljebb az a kevés túlfő.
kevés olajon megpirítottam egy nagy fej hagymát, rá kevés só, és a darált csirkehús (bármilyen darált hús jó helyette). mikor kifehéredett, mehet rá a gomba, és ha igényli, kevés víz. a gomba igen sok vizet képes felinni. ha megfőtt, lehet ízlés szerint sózni. ezután megy rá a tejszín, esetemben kb. 2-3dl, meg az üveget kiöblítettem egy kis vízzel. összerottyan, egy kóstolás, esetleg vég-ízesítés, és kész. egyéb fűszerek nem is kellenek bele, a fűszergombák pont elegek bele.
köretként nudlit fogok csinálni, most nem felejtettem el krumplit venni, liszt meg van itthon
-
ngabor2
nagyúr
megint beszabadultam a konyhába...
2 közepes fej hagymát kevés olajon üvegesre pirítottam. ledaráltam egy kilónyi csirkemellet, és rátettem a hagymára, félig megfőztem. szintén ledaráltam 2 sárgarépát meg egy petrezselymet, rátettem. kb. 2-3 evőkanálnyi gombaport vízzel elkevertem, hogy azért teljesen gomba nélkül ne egyek fél fej fokhagyma is belement zúzva. az egészet együtt főztem, míg majdnem kész lett, ekkor ráment kb. 3dl főzőtejszín. még egy darabig együtt fő.
közben megfőztem egy fél csomag durumtésztát (spagetti). jénai tálba fogom rétegezni a fenti cuccal, a tetejére tejföl, meg gomolya, és irány a sütő...
holnap meg csülökpörkölt gombával, és krumplival. asszem a jövő héten nem fogok éhezni
-
ngabor2
nagyúr
válasz venember83 #1695 üzenetére
mindenesetre ne egyszerre tedd be, mert azú jkrumpli szétfő, mire a csirkecomb ehető minőségű lesz. mikor a hús félig kész, akkor mehet rá a többi, először lefedve párolódjon, aztán lefedés nélkül piruljon.
nálam ez kb. 1,5-2 óra volt cseréptálban.
-
ngabor2
nagyúr
csirkecomb/csirkeszárny rántásánál a húst elő kell főzni, vagy rántás közben megpuhul annyi idő alatt?
esetleg valami jófajta kipróbált fűszeres bundát tudtok javasolni akár szárnyhoz, akár csirkemell csíkokhoz?
-
ngabor2
nagyúr
lassan el kellene készítenem a fagyóban levő halakat: törpeharcsa és csuka.
a törpéket kifilézem, lesz belőlük pörkölt. csak a fűszerezést nem tudom... paprika, só, hagyma (ha fűszernek vesszük, mert abból sokat fogok beletenni, az sűrítse), ezek tiszta sor. de mi illik még hozzá?
csuka: úgy tudom, hogy szálkás, de halászlé alapnak elpocsékolni nem szeretném, ahoz van keszeg. annyit mondtak, hogy meg kell sütni, beirdalva. gondolom ezt se árt fűszerezni. de mivel? hogyan/meddig érdemes sütni?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs