Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Lauda #28650 üzenetére

    Nincsenek legmegfelelőbb beállítások. Ugyanúgy kell használni, mintha közönséges merevlemez lenne, csak defrag ne legyen, de ezt a Windows magától letiltja. Semmit nem kell kikapcsolni, sem a rendszer-visszaállítást, sem a prefetcht, sem mást. Modern SSD-nél adott esetben az alignálás is mindegy, az újabbak 512 bájtos logikai szektorokat használnak, akárcsak a hagyományos HDD-k. Win7-től felfelé, meg a modern Linuxok telepítői meg particionáló tooljai automatikusan 4K-n alignálják a partíciókat, akkor is, ha nincs rá szükség, mivel ártani sose árt, és minden meghajtóval kompatibilis. Egyedül arról érdemes meggyőződni, hogy AHCI-n van-e a SATA vezérlő, meg megy-e a TRIM, ha a meghajtó támogatja.

    Már régen sem volt értelme ennek az SSD beállítások optimalizálásának (kivéve az alignálás és a TRIM), nem lett tőle a meghajtó egy dekával sem gyorsabb, csak paranoiás emberek ajánlották ezeket, hogy az írásmennyiséget csökkentsék, de mára világos, hogy semmi szükség nincs rá, felesleges önszopatás az egész.

    A rendszer-visszaállítást, hibernálást, swapot lehet még értelme kikapcsolni, de nem optimalizálás, meg íráscsökkentés miatt, hanem kisebb SSD-ken (60-64 gigásak és az alatt) sok helyet foglalnak, feleslegesen, ha az ember nem használja őket. Nálad viszont 250 gigás a meghajtó, szóval nem kell spórolni a hellyel.

    Fél meg egy terán én sem spórolok. Egyedül a kisebbik, linux only gépen nincs swap (nincs letiltva, eleve létre sincs hozva), de csak azért, mert 16 giga RAM mellett nettó felesleges a jelenléte, úgyse használok ki ennyi RAM-ból, csak 8 gigát, a többit a rendszer fogja be fájlrendszerek gyorsítótárazására, meg csináltam egy ramdrive-ot a böngészőcache-nek, hogy ne maradjon parlagon memória :DDD

    A másik gépen viszont a linuxos fő rendszer mellett lesz Win10 is játszani, de ott semmit nem fogok mókolni, az SSD-n lesz a swap (8 giga RAM mellett ezt sem sokat fogja használni) és a böngészőcache is. Hibernálást meg egyik gépen sem csinálok, SSD mellett felesleges, néhány mp.-en belül feláll a rendszer, meg a programok is szinte azonnal indulnak, nem nyerni vele sokat időben.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák