Hirdetés
- Life is Strange: Double Exposure teszt
- Xbox Series X|S
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Köszike. Akkor lényegében az amdgpu driver a radeon utódja. A catalyst létezik mág?
Amúgy jó ideje nem követem, meg nincs is rá szükségem. Az alábbi desktop kártyák vannak a háztartásomban:
amd 4650, amd 5450, nvidia 9800gt, nvidia 9300 gs. Marhára nem kell több. De ahogy látom az amdnél is megvan a verziószám marketing bullshit. uvd v7. v3-van a kártyáimban, de még nem bírtam olyat letölteni, hogy hardveresen ne vigye el. persze van 4k támogatás... ahhoz már csak: tárhely, filmek, tv meg egy olyan szem kéne nekem ami láttya is.il sole non sorge più ad Est!
-
félisten
A catalyst már nincs, van helyette amdgpu-pro (nincs gui).
Ez egyben tartalmazza a mikrokódot, az amdgpu kernel drivert, és a radeonsi helyett az amd zárt driverét.
Csak Centos/rhel/suse és ubuntu lts disztrókra megy fel, de itt is vannak vele gondok; pl. kijön egy .x frissítés az OS-hez, és a driver megmakkan. Ezután hetekig, néha hónapokig nincs driver az új OS verzióhoz.
Szóval nem túl élhető.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
Igen, kivéve gyors OpenCL. A nyílt próbálkozások nem elég hatékonyak még.
De én ezeket mind a GCN-es GPU-kra mondom, a korábbiak még az ATi-tól örökölt szinte nem létező linux támogatás utáni átmeneti, fejlődő időszakban készültek. Itt a támogatás jó, de lehetnek foltok. Viszont valamimor az év elején még jött valami javítás a Radeon kernel driverbe, és az r600g-be is.[ Szerkesztve ]
-
brugo
aktív tag
Vajon még meddig fut a Fedora, egy Athlon 2 magos, 4 GB RAM-os gépen ( 10- éves ) ?
-
Amíg van áram. Nálam egy 10 év körüli Dell D630-on fut. Egyedül a beépített videó kimenetet kell letiltani egy boot (kernel?) paraméterrel, de amúgy minden működik rajt.
Az MS-el ellentétben nem vezetnek be minden páros évben egy új driver modellt, Nem akadályozzák szándékosan az újabb procikon a régebbi rendszer használatát, és fordítva.Szóval ha valamelyik frissebb kiadás mégse menne fel, attól még évekig használható lenne az utolsó működő rendszerrel. Hiszen a kliens programok (böngésző, office,...) ugyanúgy futnának a támogatási ciklus után is, akár az újabb (szabványokat) támogató verziók is. Pl. az XP 2014-es támogatási ciklus befejezése után 3 évvel még kiadtak rá friss Firefox-ot.
Egyedül a videó lejátszás lehet necces, mert a felbontás (és a tömörítésre használt kódekek erőforrásigénye) az évek teltével nőni fog.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
brugo
aktív tag
Már a fc-27 óta, olyan "berobanások" voltak a hangfilek beinditásánál mind amikor benyomsz 1 mikrofon csatlakozót egy előre felerősitett erösitőbe . Rákerestem a googlin azt kaptam, hogy egy kerneltől kezdve nem birja a Realtek ALC 889 hang IC-ét. kölcsön kértem 1 hangkártyát ( Sound Blaster ) és tényleg ezzel gyönyörüen megy . Most azon agyalok, hogy megéri vegyek 1 hang kártyát vagy haggyam az egészet mert úgy is kéne egy új gép. Vagy vegyek 1 DAC -ot, mert az optikai csatlakozás kikerüli az alaplapi hang IC-ét (ALC889) csak egy valamire való DAC jóval drágább lenne mint 1 hangkártya ?
-
-
Nincs összefüggés.
Szerintem ha innen letöltöd, és kiadsz pár parancsot:
tar xvjf firefox-62.0.tar.bz2
cd firefox
./firefoxMáris elindul a legfrissebb kiadás. Plusz mostanság van ez a konténeres program áruház, aminek nem ugrik be most a neve, lehet az is elfut már 26-on.
[ Szerkesztve ]
-
És melyik Fedora-n vagy most?
Persze a pakliban benne van az is, hogy pár ezresért lecseréled a hangkártyát. Ha más problémád nincs vele, akkor még jó pár évig nem kell gépet cserélned.BoB
Akkor ott a centos. 2020/24-ig frissítve karbantarva, 3.10-es kernellel. Ugyanakkor lehet ezt a driver "hibát" is visszaportolták rá, szóval elöbb egy live verzióval kellene kipróbálni.Az early 2008-as iMac-emen is csak az OS X 10.11(El Capitan) fut, és "Unsupported as of August 2018. iTunes support ends next year." Mégsem rohantam a boltba új gépért(Persze elkezdtem spórolni a következőre). Nem érzem, hogy kevésbé lenne biztonságos mint 2 hónappal ezelőtt. Persze ha kiderülne valami nagy probléma, vakarnám a fejem.
[ Szerkesztve ]
-
-
Most nézem a 26-ra is most nyáron fejezték be, a támogatást. Az elmúlt 4 hónapban mennyi sokakat érintő súlyos probléma volt vele? (Nem kötözködés, tényleg kíváncsi vagyok, hogy mennyire problémás)
-
BoB
veterán
Azt sem tudom hány ember használ globálisan Fedora-t (honnan is tudnám), jobban jársz ha őket kérdezed.
De csak úgy viszonyításképpen most olyasmit magyarázol hogy minek bezárni az ajtót, hány embernél törtek be a környéken?
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Vladi
nagyúr
Szinte a fedora az egyetelen disztró, aminek van user számlálója. Nem a legtökéletesebb, de legalább valami van.
(#6457) brugo:
Mutass már valami bugreportot erre a hiábra, nézzük meg, mert lehet már javítva van, vagy alakul vagy valami.
Egy sb live nem egy őrült összeg azért. Vagy teszel egy centost. Nem kell ezért még új gépet venni, ha a régi jó. Teszel bele ramot, meg ssd-t és száguld.
A verziószám mániátokkal meg a sírba tesztek...
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
Vladi
nagyúr
Ez milyen már:
[oleg@localhost ~]$ df
Fájlrendszer 1K-blokk Fogl. Szabad Fo.% Csatol. pont
devtmpfs 10251604 0 10251604 0% /dev
tmpfs 10265632 39740 10225892 1% /dev/shm
tmpfs 10265632 1548 10264084 1% /run
tmpfs 10265632 0 10265632 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda4 20511312 15341404 4104948 79% /
tmpfs 10265632 22320 10243312 1% /tmp
tmpfs 2053124 32 2053092 1% /run/user/1000
[oleg@localhost ~]$Zabagép. Sírok.
-
brugo
aktív tag
Én azért is szeretem a fedorát mert majdnem minden nap van valami frissités, és ez ad egy biztonság érzést, hogy valakik törödnek azzal hogy a gépem naprakész legyen. Bekapcsolás után azzal kezdek hogy : # dnf update . jelenleg fc-29 Beta van fent . és szépen megy még eddig.
-
Ez minimum költői túlzás.
Az hogy 1-2-10 hónapja felfedezett biztonsági probléma nincs kijavítva, nem azt jelenti, hogy ne zárja az ajtót. Nagyon sok függ az a konkrét hibától! Egyáltalán nem követem, de nem rémlik hogy mostanában a Linux-al kapcsolatban olyan általános, sokakat érintő hibák derültek volna ki(pl. SSH heartbleed), amik azonnali intézkedést, frissítést igényeltek volna.
A hibák kiaknázásához általában helyi hozzáférés kell. (Tipikus Albán vírus (Légyszi indíts el!)) Távoli kódfuttatáshoz pedig előbb a tűzfalon(routeren) kéne átjutni, vagy a böngészőt (vagy bármi más klienst)rávenni valami huncutságra. Ami javítható, ahogy mutattam. Attól, hogy a Fedora nem adja ki pl. a Firefox új verzióit, attól még "telepíthető", futtatható 26-on amiben már kijavították a csorbát.
Kicsit túl van misztifikálva a támogatás vége. (Meg a sebezhetőségek kiaknázása)[ Szerkesztve ]
-
-
Vladi
nagyúr
Valami készül.
[root@localhost ~]# cat /etc/redhat-release
Fedora release 29 (Twenty Nine)
[root@localhost ~]#il sole non sorge più ad Est!
-
-
Vladi
nagyúr
20.-a óta ez már a végleges. Max 1-2 csomag válgozhat. Ilyenkor már csak nagy pániknál van hozzányúlás. Telepíccsétek nyugodtan a béta vagy nighli iso-kat, gyakorlatilag a véglegesre frissít.Istenem hol vannak már azok a régi szép népi játékok, hogy keresd a nyitott szervert....
-
-
Van valami hivatalos módja annak, hogy a telepített rendszer lvg nevét úgy módosítsam, hogy megmaradjon a működő rendszer?
A sudo vgrename jelenlegineve újneve tuti nem jó, mert utánna már a kikapcsolásba is belehal
-
Jól van na
Igazából egy BSD-t szeretnék, de kicsi vagyok...
Az LVM-el ismerkedem, hogyan épül, fel miért jó, stb... Mivel a Fedora is alapból LVM-et épít magának, jó ötletnek tűnt átnevezni a kötetcsoport nevét.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
félisten
Sziasztok!
A 29-es Fedora melyik kernellel jon?
Nem nagyon talaltam rola infot.
-
Ismertek LVM zsonglőrt, aki tisztában van mélyebben is dolgokkal? Pl. a titkosított LVM már a PV létrehozásakor titkosítja azt, vagy a VG esetleg LV kerül titkosításra?
-
Lacc
aktív tag
Azt nem tudom, hogy a Fedora mit tud. A Fedora 28 az utolsó nálam - Ubuntu jobban megfelel nekem - Fedorán meg nem próbáltam PV a titkosítást.
Ha Encrypted PV-t választasz, akkor minden az LVM-ben már titkosítva lesz - bár egy-egy disztró máshogy kezelheti ezt, a lényeg, hogy a disztró installerjének legyen LUSK vagy valami más- ha extrém paraniós valaki, akkor külön utólag a VolumeGroup és LogicalVolume-t is lehet még extrában encryptelni.
Ha VG vagy LV encryptet akarsz, akkor az utólag, ennek előnye, hogy nem az egész mindenség lesz kódolva, szóval tudsz nem encryptet adatokat is tárolni.
Tipp: PV titkosítás esetén az egész merevlemezt használd fel, ne legyen rajta 10Mb szabad formázatlan hely, mert akkor könnyebb visszafejteni.
Az is kérdés, hogy miért akarod ezt a titkosítást? Ha azért mert laptopot elhagyod és nem akarod, hogy a merevlemezről könnyen visszafejtsék akkor jó. Csak az LVM mindig fel lesz csatlakoztatva boot-olosnál, szóval elérhető, és akkor más formában lehet megszerezni az adatokat.
Én csak kétszer próbálkoztam vele, mert nekem nem volt szükségem teljes titkosításra - semmi fajtalankodásra nem vágyok, meg nincs bennem, hogy emberiség elleni büntetet kövessek el - szóval én hatékonyabb módszereket használok. De biztos lesz itt, aki segít
[ Szerkesztve ]
-
Köszi! Közben jobban megnézve a dolgokat:
lsblk -f
NAME FSTYPE MOUNTPOINT
sda
├─sda1 ntfs
├─sda2 ntfs
├─sda3 ext4 /boot
├─sda4
└─sda5 crypto_LUKS
└─luks-c2b5d094-225e-4be3-ade7-77e2794ddb5d LVM2_member
├─fedora_localhost--live-root ext4 /
├─fedora_localhost--live-swap swap [SWAP]
└─fedora_localhost--live-home ext4 /homeArra jöttem rá, hogy az sda5 partíció van lekódolva. Majd a kódolástól teljesen függetlenül, azon van felépítve az LVM. Vagyis ha nem kértem volna kódolást, ugyanígy építette volna fel, csak az sda5 nem crypto_LUKS lenne, hanem LVM2_member. Kb így:
lsblk -f
NAME FSTYPE MOUNTPOINT
sda
├─sda1 ntfs
├─sda2 ntfs
├─sda3 ext4 /boot
├─sda4
└─sda5 LVM2_member
├─fedora_localhost--live-root ext4 /
├─fedora_localhost--live-swap swap [SWAP]
└─fedora_localhost--live-home ext4 /home
Jól gondolom?[ Szerkesztve ]
-
Lacc
aktív tag
Igen, jol gondolod.
Annyit hozzatennek, hogy szerintem erdemesebb telepites utan kulon az sda5-t titkositani, vagy ha tudod telepites kozben a titkositas parameteret valtoztatni akkor ugy is jo.
(a default titkositas csak sha256-ot hasznal 256 kulccsal, persze ez az alap, de ez eleg alap, egy 512-es ma mar erosen ajanlott - szerintem) a masik meg hogy a kerdeses, melyik verzio van a telepitoben a CryptoSetup-bol, az 1.6 es 1.7-es default ertekei kulonboznek, utobbi erosebb titkositast hasznal egy-ket helyen.
Ezzel a paranccsal tudod csekkolni:
dmsetup ls | grep crypt | cut -f1 -d_
[ Szerkesztve ]
-
Nem kell szuper biztonság, nem a földönkívüliek titkát bízták rám. Elég annyi, hogy illetéktelen kezekbe kerülve ne csámcsogjanak a privát adataimon(képek, videók, jelszavak) A cryptosetup verziója 2.0.4, és már találtam is benne egy hibát .
Nem kell grep, a dmsetup ls-nek elég szűkszavű a kimenete:
fedora_localhost--live-home (253:3)
teszt-adatok (253:4)
luks-c2b5d094-225e-4be3-ade7-77e2794ddb5d (253:0)
fedora_localhost--live-swap (253:2)
fedora_localhost--live-root (253:1)LVM restaurálásra van tipped? PL. átkerül egy másik gépbe a lemez, hogy építem fel megint, hogy olvashatóak legyenek az adatok? Addig eljutottam, hogy a pvs mutatja, hogy az adott partíció LVM-es. Ha csak simán készítek belőle egy VG-t, üresnek mutatja. Ha készítek rá egy akkora LV-t, amekkora eredetileg volt rajta, már sikít, hogy ezen vagy egy fájlrendszer, felülírom-e. Ha nem, akkor már lefut rajt az fsck, és felcsatolva már látom az adatokat(vagy azok egy részét). Van ennél korrektebb megoldás, vagy ez egy ilyen lutri?
[ Szerkesztve ]
-
Lacc
aktív tag
Pasz, gondolom az LVM decrypt megoldja ezt nem? Ha ott is van a gépen LUKS akkor simán felismeri, ha nem akkor ez segíthet.
De ehhez teljesen le kell állítani a gépet, mert ha van pre-boot authentikáció, akkor célszerű ezt megcsinálni.Másik, hogy a Luks esetében le kell szokni az alvó módrol meg a hibernációról . Bár lehet azóta javították azt a hibáját.
Bár másik kérdés, hogy használja-e az NSA titkosító eljárását
Többet nem tudok nyilatkozni. Én elsősorban már Windows 10 Bitlocker és Veracrypt-et használok.
-
-
veterán
Sziasztok!
Attetelesen ennek igen erdekes hatasa lesz rank nezve.
Reszemrol elkezdek csomagolni es koltozok a Marsra.
Udv. core2
-
válasz Neil Watts #6497 üzenetére
Aztán kinyírja mint az OS/2-t
-
Lacc
aktív tag
Lehet semmi, mint az MS is megvette a Githubot es nem rugta ki az eredeti csapatot sajnos, mert az eredeti csapat uzletileg tonkre vattak a Githubot.
Lehet beken hagyjak a Fedora-s csapatot. -
csendes
őstag
Azért annyira nem rossz a helyzet, magyarul: [link]. Vagyis 34 milliárd dollárt adott az IBM és nagy felárral vásárolta fel a RH részvényeket. Egyelőre még a vezérigazgatót sem rúgják ki.
Vagyis nem a RH ment rosszul, hanem az IBM forgalma csökkent és valamit mutatni kellett a részvényeseknek.
Lehet, hogy az Oracle is próbálkozott a felvásárlással, ezért lett a végén ilyen nagy a felár, persze most már verhetem a fejem a falba, hogy miért nem RHEL részvénybe fektettem a pénzemet.
A Fedora-t nem fogják bántani, nekik ez egy rakás ingyenes tesztelőt jelent, a támogatási ciklust már így is nagyon megrövidítették, a RH eddig is megválogatta, hogy mi mehet a központi repókba.
A CentOS meg szintén kell továbbra is, a versenytársakat (Oracle, SUSE) sakkban tartani, illetve a teljesen ingyenes Scientific Linux-szal szemben. Az Oracle Linux is ingyenesen letölthető egyébként, csak a támogatásért kell fizetni.
Azért nyilván jobban megnézik, hogy milyen FOSS projekteket hogyan támogatnak ezentúl, mondjuk a Gnome3 vagy Wayland esetében.Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
Új hozzászólás Aktív témák
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest