Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    Ha már ismét szóba került a HDMI toldás, segítsetek egy dilemmámban! :)

    Adott egy projektor és egy házimozi erősítő, ami légvonalban 6 méterre, kábelcsatornát tekintve kb. 10-12 méterre van egymástól. A kábelcsatornában már fut egy CAT.5e UTP, két Toslink és egy RCA-végű koax kábel. Az eredeti elképzelésem az volt, hogy a projektor mellett/közelében lévő média lejátszóból vagy PC-ből a képet rövid HDMI kábelen juttatom a projektorba, a hangot pedig optikán viszem a szoba túlvégén lévő erősítőbe. Ez egészen addig volt jó ötlet, amíg csak filmeztem és nem kezdte el játszani a PC-n. Térhatású (többcsatornás) hangok ugyanis optikán/koaxon valósidejű DD vagy DTS kódolással nem mennek, csak kódolatlan sztereó jelként.

    Az egyik megoldás egy olyan hangkártya lenne, ami tud Dolby Digital Live!-ot (többcsatornás hangok (akár játékoké is) valósidejű kódolása DD formátumba), de bizonytalan vagyok, mert Win10 alól egyre több helyről hallom (és tapasztalom is) azt, hogy az MS ezt a szolgáltatást kinyírta. Legrosszabb esetben megveszem, és ha nem jön be, 14 napon belül elállok a vásárlástól. Továbbá amiatt is aggódom, hogy a DD-be kódolás veszteséges (főleg valós időben), így majdnem tökéletes hangom soha nem lesz.

    Másik megoldás az volna, ha a lejátszót és a PC-t átvinném az erősítőhöz és a képet húznám át a projektorhoz, ehhez viszont a HDMI-t kellene meghosszabbítanom. Kábel behúzás kizárva, mert a cső nem annyira vastag, hogy egy HDMI-t át tudjak szuszakolni rajta, így a HDMI-nek a már bent lévő UTP-n való aktív extenderrel való meghosszabbítására gondoltam. Kérdés, hogy van-e olyan bevált extender, ami egy (azaz 1 szál) CAT.5e kábelen megbízható 1080p/60 Hz-es képet tud továbbítani kb. 10 méteres távolságban... lehetőleg ne túl drágán.

    Kérdés tehát, hogy szerintetek melyik megoldás lenne az ideálisabb? Illetve ha a HDMI extenderes, akkor tudtok-e ilyet ajánlani jó áron?

    Gondoltam már egy harmadik megoldásra is, hogy az erősítőt is bepakolom a projektor alá, így minden jelkábel rövid lesz, viszont akkor a hangkábeleket kellene itt-ott újrahúznom... amihez nincs túl sok kedvem. :D

Új hozzászólás Aktív témák