Új hozzászólás Aktív témák

  • sb

    veterán

    válasz Peak #19187 üzenetére

    Én mint totálisan nem audiofil és a témában nem is jártas ember hadd tegyek ide egy tisztázó megjegyzést, mert eléggé összekuszálódott a dolog ahogy nézem. Megpróbáltam tényeket felsorolni, ha valami helytelen majd beleszóltok, de inkább csak az alapvető elvi különbségeket akartam összeszedni.

    1. DSP
    Digitális feldolgozó: A digitális jelet dekódolja és alakítja digitális, csatornánkénti, nyers adatfolyammá. ha úgy tetszik "kitömöríti".
    - digitális-digitális átalakítás (dekódolás)
    - szabvány szerint
    - a zaj nem értelmezett, a veszteség (tömörítésben) szintén

    Egyedül a "pontosság" lehetne kérdéses, de digitális jelnél ez is kimerül kb. a számábrázolásban amiben nagyon nagy trükkök nem lehetségesek a tudomány mai állása szerint. Ráadásul egy veszteségmentes tömörítés azért az, hogy ne csak körülbelül ugyanazt kapd a végén, hanem pontosan ugyanazt.

    2. DAC:
    Digital-analog converter.
    A digitális, nyers adatfolyamból analóg jelet (hangot) generál.
    A minősége ezer dologtól függ, lévén a kisebb információtartalmú mintavételezett jelből akar folytonos, analóg jelet előállítani.
    - jelképzés pontossága
    - zaj szűrése: ebbe beletartozik maga a dac, a köré épülő elektronika, táp, stb...
    Ebből látszik, hogy itt jóval nagyobb know-how van/kell a jó minőség eléréséhez.

    Namost a vita az 1. pontról szólt, ahol nincs igazán nagy játéktér a feladatban. Persze lehet, hogy van (ennyire nem ismerem a formátumokra vonatkozó speciket), de szinte nulla. Főleg a 2. pontban lévő minőséget befolyásló tényezőkhöz képest.
    A számábrázoláson kívül mást továbbra sem látok... de az meg nem egy nagy ördöngősség, ma már kb. abakuszon is több biten számolunk, mint amire szükség van.

Új hozzászólás Aktív témák