Új hozzászólás Aktív témák

  • kner

    csendes tag

    válasz cbrfireblade #32524 üzenetére

    Nagyon egyszerűen megfogalmazva:

    A lumen a lámpa fényárama, ami azt mondja meg, mennyi fény jön ki belőle összesen (integrálva a teljes gömbfelületre, tehát ez független az iránykarakterisztikától). Teljesítmény-szerű mennyiség, annyival megbonyolítva, hogy súlyozva van az emberi szem V(lambda) érzékenységi görbéjével. Tehát 1W-nyi zöld mindig több lumennek számít, mint 1W-nyi kék vagy piros (a zöldre érzékenyebb az emberi szem).

    A candela az elemi térszögbe kisugárzott fényáram. Ez nyilván a főirányban a legmagasabb; lámpákra ezért a főirányban mért fényerősséget adják meg a katalógusok.

    Kisebb fényáramú (lm) lámpa is lehet nagyobb fényerősségű (cd), amennyiben a kilépő nyaláb koncentráltabb.

    Egy koncentráltabb iránykarakterisztikájú lámpával távolabbra világíthatunk, viszont a megvilágított terület kisebb lesz.

    Ugyanolyan iránykarakterisztikát feltételezve egy 200 lm-es lámpánál kétszer fényesebbnek látunk egy 400 lm-est. Ha viszont van egy 1000 lumenes lámpánk, ott az 1200 lm-est már alig látjuk fényesebbnek (terepen nem is biztos, hogy észrevesszük a különbséget). Itt már 2000 lm kell, hogy kétszer akkora legyen a fényérzetünk.

    A lux (megvilágítás) nem a lámpa tulajdonsága, hanem egy megvilágított felületet jellemez. Az elemi felületre beeső fényáram.
    Adott felület megvilágítása függ a fényforrás 1) fényáramától, 2) iránykarakterisztikájától és 3) távolságától.
    Tehát pl. amikor éjjel a sötét udvaron a lámpáddal rávilágítasz egy felületre, annak fényessége fog múlni azon, hogy milyen távol van a felület, milyen erős a lámpa, illetve hogy a lámpa főirányához közel esik-e (a hotspot vetül rá, vagy csak a szórt tartomány).

Új hozzászólás Aktív témák