Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Ha beírtam volna, akkor ennyit tudtam volna írni: zamatos, friss íz, mintha a természetben lennél. Még nem sok fajta bort kóstoltam, talán most kezdek fejlődni, és inkább a minőségibb borok felé tekinteni, a ''mindegy milyen, csak bebasszunk belőle'' ''borokat'' pedig kizárni. Például így, ahogy te nem is tudtam volna megfogalmazni. Kaptam szülinapomra 1-1 könyvet a fehér és vörösborokról, most ezeket tanulmányozom. (a fehér/vörösborok kóstolásának és kiválasztásának művészete. írta: Jim Ainsworth és Simon Woods)
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
hiúz
csendes tag
Én a száraz fehérborokat szeretem.Ezek közül is
legjobban a somlói borokat.A somlói borok erősek,savanykásak
és olyan mandulás jellegű utóízük van,de nagyon finomak.
Érdemes megkóstolni,bár nem sok boltban láttam.
Az édeseket különösen az aszú-t nem bírom meginni. -
lajafix
addikt
Teleki Zweigelt 2004.
Felejtős. Illat csak csak, de savanyú, kóláért kiálltana, ha a lefolyó nem lenne közelebb.Rock'n Roll
-
F-ECT$
titán
Gere Zsolt: Villányi Cabernet Sauvignon 2004 ''New Generation''.
Van még mit tanulni bátyóéktól
[Szerkesztve]Dive ever, work never.
-
as_Rock
őstag
Geréből ugyanúgy dugig vannak a hyperek és borboltok polcai, mint Bock-ból, de Polgár szortimentjének egy része is ott figyel az A*ch*n vagy éppen az IVV polcain, szóval ez a kiről hisszük el, hogy mennyi a saját bora dolog más villányi termelőknél is felmerülhet
Én úgy gondolom, hogy egy sima Szemelt Rizling nem ér 1700.-Ft-ot, márpedig Polgárét ennyiért mérik a boltokban..
Árakat pedig vagy boltit boltival, vagy pinceárat pinceárral korrekt összehasonlítani."Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi
-
as_Rock
őstag
Azt ne feljtsük el, hogy minden ilyen ''versenyen'' az induló borok kb. 60-70%-a kap valamilyen medált , ebből kb. 5-10% aranyat, a másik, hogy árkategórián belül pontoznak nem abszolútértékben.
Ebből az irsaiból én is legurítottam már néhány palackkal, kb. mint a 100%-os szőlőlé"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi
-
F-ECT$
titán
Jaja, Gere névvel fémjelzett bor is sok van, nem csak Bock ''gyanús''. A kérdés leginkább az, hogy milyen szinttől/árkategóriától várható az el, hogy azt kapd, amiért fizettél, pl a Bock Capella Cuvée-ről már elhiszem, hogy Bock csinálta, és azt is, hogy villányi szőlőből.
Árakat innen vettem: [link] - és itt a Bock, Gere Attila, Jekl, Polgár 2003-2004-es Cabernet Sauvignonok mind 2500 körüli áron vannak.Dive ever, work never.
-
as_Rock
őstag
Ja őket ismerem, korrekt bolt
Az az igazság, hogy én kiábrándultam Villányból, az alapboraik gyengék, a drágák korrektek, de annyiért ''mindenki'' tud jó bort csinálni, és akkor inkább ugyanabból a pénzből veszek 2 Tóth Istvánt, Heimannt, Vidát, vagy Demeter Zoltánt, neadjisten egy korrekt francia, spanyol, vagy elzászi bort.
(Mostanában a szép tartalmas fehérek jobban érdekelnek egyébként is pl. Fekete Béla, régebbi St. Andrea, az Oremus vagy éppen Szepsy borai)"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi
-
F-ECT$
titán
Én meg úgy vagyok vele, hogy inkább ritkábban alkoholizálok, de akkor nem sajnálok elkölteni pár ezer forintot, legyen szó sörről, borról vagy töményről. Mivel nem vagyok nagy ivó, így ha még az is a cél, hogy berúgjak, arra elég kb 2 palack így nem gond kifizetni 2-3 ezer forintot egy-egy palackért. Főleg, hogy mivel én nem nagyon szeretem sem a fehér, sem a rozé borokat (max 1-2 dl-t azért megiszok kóstolásként, de többet max akkor, ha valamilyen ételhez nagyon illik az adott bor), és vörösből is csak a szárazat szeretem. És ha már száraz vörösről van szó, akkor bizony az olcsó kategória ezekből a borokból ihatatlanul rossz, kb 1000 Ft-tól vannak olyan borok, amiket érdemes meginni. Ehhez képest nekem már nem nagy ugrás árban a 2500 Ft és ízben/élménben pedig óriási a különbség.
Dive ever, work never.
-
Thyb
senior tag
Ezzel én is igy vagyok. Ha már bort iszom akkor az legyen minőségi. Sörrel engedékenyebb vagyok ott beérem egy Pilsnerrel vagy egy Heinekennel.
Amit most elhatároztam magamban, hogy veszek egy Gere A. féle kopárt. Kicsit huzós az ára de meg szeretném kóstolni, hogy mire annyira büszke a pincészet.
Kiszurtam magammal, mert általában Cabernet Sauvigont- szoktunk venni Gerétől, és most kóstogatni akartam egy kicsit ezért vettem egy üveg Cuvé-t a Polgár pincéből, de nagyon nem jött be. Sauvigon és Franc -ból keverték de tul sok lett benne a Franc és nagyon elhuzza sajnos.Ha a hatalom csúcsán nincs erkölcs, alatta nincs szabadság.
-
as_Rock
őstag
Félreértettelek, én a capella-hoz viszonyítva írtam, hogy abból a pénzből veszek inkább a kevésbé sztárolt és elszállt árú borokból.
Vörösből én is a 1,5-2k körülieket veszem, hétköznapi iszogatásra meg ott van Tóth István Carpe Diem-je 12-es kartonnal véve 850 körüli áron
Szvsz vörösből csak száraz van azt az 1-2 spéci kivételt ha nem teikintjük relevánsnak"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi
-
F-ECT$
titán
Hát a Capella/Polgár/Kopár/stb cuvée nálam is csak extra alkalmakkor figyel be, nekem sincs azért még annyi pénzem, hogy mindig ilyen árú borokat vegyek Hétköznapi fogyasztás nálam nincs, a heti-kétheti ivásra meg én is az 1500-3000 Ft-os kategóriát veszem, és ebbe belefér szinte minden villányi termelő Cabernet Sauvignoja/Francja, vagy Soproni Kékfrankos, esetleg valami jó kis Bikavér az elmúlt 2-4 évből.
Dive ever, work never.
-
lajafix
addikt
Lesence Rt, Balatonfelvidéki Olaszrizling 2004. nem érdemes, illat nuku, íz szintén.
hihetetlen, hogy 1000 alatt nics jó ivású balatoni rizling, Gere T. villányija klasszisokkal jobb.Rock'n Roll
-
as_Rock
őstag
-
divot
veterán
Vettem ma két bort: egy üveggel Fehérvári Károly somlói furmintjából 699 forintért, akciósan. Fehérvári a somlói borrend nagymestere, a bora pedig a legkeményebb somlói jelleget őrzi. Aki szereti a durván ásványos, porszáraz fehéret, annak telitalálat.
A másik meg Tóth István egri borász Carpe Diem küvéje, erről nagyon szépeket hallottam, de csak holnap tudok beszámolót írni. -
addikt
Voltunk hétvégén Egerben. Természetesen benéztünk a szépasszonyok völgyébe is .Kóstolgattunk, és ami felhúzott az az volt, hogy mostanság azt rebesgetik, hogy az egri borok híre megcsappant, hát nem is csoda, bementünk az egyik pincébe, a csávó önti a kóstolót, az meg pezsgett, az összes bora a csávónak, ki sem voltak forrva, kár érte szerintem . Viszont amit tudok ajánlani az a 4-es pince, onnan hoztunk egy kis útravalót is
-
F-ECT$
titán
Hétvége: Takler Bikavér 2000, Wylyan Duennium 2000. Jó kis hétvége volt...
Dive ever, work never.
-
veterán
Valami hatalmas borakció van a metróban, van hozzá jó vastag szórólap Aki nagyobb tételben akar vásárolni, annak jól jöhet, bár az egyetlen, ami számomra is mond valamit, az a Thummerer Teknőháti Merlot, 1999-es, 5878,8 ft-ért..
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
lajafix
addikt
Senki nem iszik? Senki nem iszik.
Varga Egri bikavér 2004 (?). Hát állítólag szőlőből van. Varga.
Szekszárdi Kadarka Mészáros 2005. Egyik kedvencem, jó ivású vörös, 1000ért, semmi nehézség, tannin alig, mégis jólesik, illatos, finom.
Teleki Merlot 2005 a drágábbik szériából. Barik + Tanin. És semmi más, a 800 forintos ócsóbik nekem jobb.Rock'n Roll
-
Integra
titán
nemsokára etyeki borfeszkó
[link]...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
lajafix
addikt
égetett tölgyfahordóban tartják a bort ezáltal jellegzetes ''barikolt'' íze lesz. Állítólag ez jó. A bor árának biztosan, a barikos hordókat pár évente cserélik, így jóval nagyobb részt kell ebből beépíteni a palackárba...
Ezt írja egy szaki:
''a Barrique hordó egy 225 l-es kis tölgyfahordó, amelynek a belselye ki van égetve feketére. Az érlelés során a tölgyfából ill. az égett tölgyfából értékes íz és egyéb anyagok mennek át a borba, amely az eltarthatóságot is növeli, kissé füstös ízt kölcsönöz a bornak, amely az érés során átalakul csokoládés/kávés/vanilliás ízjegyekké.''Rock'n Roll
-
lajafix
addikt
Senki nem iszik? Vagy annyit, hogy írni sem bír senki?
Ma Gyöngyöspatai Tramini, Mátrai borvidék, a termelőt nem tudom, 2 literes pet palack, minőségét megőrzi 6 hónapig címkével, vendégségben, Boltban észre sem veszem, ezeket a kiszereléseket térdmagasságban kínálják. Literára egy gyenge sörnél is alacsonyabb lehet.
Nos, meglepően jó: illatra ez lehet a frissen kaszált rét füveinek szaga. Tehát zöldes illat, kellemes sav, iható, jó, tiszta fehérbor, valószínűleg nyári fröcssként okozná a legnagyobb örömet.
A termelőtől most kérek elnézést, amiért nem jegyeztem meg a nevét. Egy csomó palackozott lőre a lába nyomába sem ér.Rock'n Roll
-
Lortech
addikt
Varga Egri bikavér 2004 [link], 450FT körül nehéz becsületesen előállítani egy palack bikavért, de ez elmegy az áráért. Védett eredetű lenne, csakhogy betartják-e..
Másik olcsó, de (szerintem) élvezhető bor amit mostanában ittam, az a Balatoni Merlot édes 2004: [link] Nem vagyok oda az édes borokért, de ez valahogy itatta magát, noha kissé ''megcsinált'' bornak tűnt.
Weinhaus Dankó Kékfrankos édes viszont nem annyira jött be, habár az árát tekintve ezzel is elnézőbb vagyok.
[Szerkesztve]Thank you to god for making me an atheist
-
lajafix
addikt
én ezeket a gyártó(nem termelő)kat kézbe se veszem.
az édes merlot különösen bántó. Ha vörös, akkor száraz. Ha édes, akkor tokaj, vagy késői szüret máshonnan. De inkább rizling szárazan hétköznapokra.
Varga tényleg vargát rántat, büntető kategória. A badacsonyi pincéjükbe egyszer majdnem elmentem...Rock'n Roll
-
Lortech
addikt
Előitéleted alapján a 2 literes pet palackosat a kezedbe vetted volna? Én kóstolás után mondok egy borról véleményt. Vargáék meg különösen olyanok, hogy gyártanak mindenfélét, ahogyan te is írtad, nagy a szórás.
Csak kóstolgatok, még nem alakult ki a preferenciám.
Azért azt vedd figyelembe, hogy a nagy százalék MO-n nem tud meg vagy nem akar megvenni egy 1000FT feletti bort, sajnos alatta meg nehéz kifogni olyat, amit tényleg annak lehet nevezni.Thank you to god for making me an atheist
-
lajafix
addikt
A családi béke érdekében kezembe vettem. (a többit meg sem említettem, amit ebből a forrásból kellett nyelnem )
''Én kóstolás után mondok egy borról véleményt.''
Ki nem? De egy idő után a termelő szerint ítélsz.
''Azért azt vedd figyelembe, hogy a nagy százalék MO-n nem tud meg vagy nem akar megvenni egy 1000FT feletti bort, sajnos alatta meg nehéz kifogni olyat, amit tényleg annak lehet nevezni.''
Én sem engedhetem meg. De az, hogy szőlőből készüljön és fajtajellegű bor legyen, az 600 forintos palackártól már alapkövetelmény(kellene legyen). Legalábbis nyugaton ugyanez 3 eurós palacknál már fentáll. (rajnai tömegrizling, ausztria)
(természetesen no offense)
[Szerkesztve]Rock'n Roll
-
Lortech
addikt
Az általam említettek is szőlőből készültek, de ettől még ugye nem lesznek jó borok. MO-n még nincs meg az a tömegtermelés sajnos, ami az igazi nagy borhatalmaknál igen, hogy nagyon nagy mennyiségben viszonylag jó és stabil minőséget tudnak produkálni, az alsó kategóriában. Nem vagyunk versenyképesek a legnagyobb mennyiséget kitevő alsó - középkategóriában semmilyen tekintetben.
Amúgy mint mondtam, még nem alakult ki a preferenciám, de azért azt el tudom dönteni, hogy melyik ízlik, és melyik nem. Kiváncsi lennék tényleg, hogy mi a véleményed arról a merlotról, ha egyszer véletlenül összehozna vele a sors, ne habozz leírni. Kóstolás után kiköpheted.
Ha te is az alsó kategóriából szoktál választani, várom a tippeket. Hárslevelű és furmintot tervezek kóstolgatni legközelebb, meg valami jó száraz vöröset.
Egyébként bor- ill. ma már inkább csak szőlő kistermelő családból származom, de eddig csak meg-megittam a magamét, nem volt tudatos sem a fogyasztás sem a választás, így meg valahogy nem maradtak meg az emlékek az eddig elfogyasztottakról.
[Szerkesztve]Thank you to god for making me an atheist
-
lajafix
addikt
''Kiváncsi lennék tényleg, hogy mi a véleményed arról a merlotról, ha egyszer véletlenül összehozna vele a sors, ne habozz leírni. ''
Én leírom, remélem minél később. Az igazság az, hogy ha valaki elrontja a renoméját, akkor nehéz visszakapaszkodnia.
jó száraz vörös:
nekem Mészáros Pál szekszárdi kadarkája és CS-e jön be legjobban.
Fehérben én a rizlinget keresem(tűt könnyebb a szénakazalban), furmintban szárazat a Corában szoktam néha venni, jók(nekem) de egy nevet sem tudok említeni.Rock'n Roll
-
as_Rock
őstag
A mi éghajlatunkon édes vörösbor nem jön létre természetes úton (illetve csak kivételes évjáratban, megfelelő helyen és akkor is aránylag kis mennyiségben).
Ezek után nincs értelme azon elmélkedni jó-e az édes merlot, meg valóban szőlőből készült-e (úgy fogalmaznék, szőlőt is tartalmaz ) továbbá vagy irdatlan mennyiségű kristálycukrot, vagy egyéb édesítőszert.
Persze van vörös''aszú'' (ménesi, tokaji, badacsonyi) de egyrészt csak jó évjáratokban, másrészt nem ekkora mennyiségben, mivel ahhoz igen sokáig kint kell hagyni a szőlőt a tőkén (kockázat, és még egyéb időjárási paraméterek is kellenek, de ezt most nem ragoznám) és a felsorolt dolgok miatt nem is vargabor árban mérik az ilyen borokat
A ''nincs 1000 ft-om rendes borra'' dolgot elfogadom, ha nem iszol meg hetente 5-10 üveg sört (árban ugyanaz) másrészt nem is kell ennyit kiadni érte, csak keresni kell a közeledben egy tisztességes bort készítő termelőt, akinél folyóbor-árban (4-500ft/litér) beszerezhető kimért bor (vagy ha pesti vagy elmégy az ''El Hordó'' nevű helyre (XIII. ker. Balzac u. 38. Tel: 349-4442) és ott szerzel be valamit, esetleg ha van autód kiugrasz Tök-re a Nyakas pincéhez ahol szintén van folyóbor)"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi
-
joe69
senior tag
ma vettem sparban egy 2006os egri merlot-pinot noir rose-t 700ert
decanter rose tesztjeben ez nyert, ugyhogy elvarasok vannak -
lajafix
addikt
tegnap vylyan monteneovu(valami ilyesmi) 2005(vagy 2004) küvé: szesz, tannin, gyönyörű szín, fás illat, telt nehéz vörösbor. ÖÖÖ meghívtak rá, nekem nem a legideálisabb, de télre, hidegre a legjobb.
Rock'n Roll
-
Lortech
addikt
Meg a merlot máshol se hiszem, hogy beérik úgy, hogy abból rendes édes bor kikerekedik. Írtam is, hogy megcsinált bornak tűnt. Ettől függetlenül még ízlett.
Hétközben Egerben vagyok, úgyhogy nem kell messzire menni a Szépasszony-völgyéig . Ott van ''folyóbor'' bőven, hétvégén meg Sárospatakon (Hegyalja), it is akad, saját pince is .
De én a palackosat verziót szeretem valahogy. (nem a tartalom miatt)Thank you to god for making me an atheist
-
as_Rock
őstag
Ha Egerben vagy és szeretnél fajsúlyos borokat kóstolni menj el Tóth István Pincéjébe, nem a legolcsóbb, de szerintem nem fogsz csalódni (édes vörösre ne számíts )
harminc-305-1646 a mobilszáma, előtte illik egyeztetni, mert gondolom mostmár inkább a szőlőben tevékenykedik."Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi