Új hozzászólás Aktív témák

  • Multibit

    veterán

    válasz Joshi #2776 üzenetére

    Én is "áttelepítésre" készülök, de ennyire nem fekete-fehér a helyzet anyagilag - sajnos. Ha minden jól megy hamarosan beszerzek egy Synology NAS-t és néhány NAS-ba való vinyót. Ez nem 25-30 ezerbe fog kerülni, hanem a többszörösébe (nem, nem akarok olcsó NAS-t venni és nem elégszem meg mezei WD Green-ekkel sem)! BD-n még kevés filmem van, de DVD-n már zavaró a mennyiségük és problémát jelent a tárolásuk.
    DVD-s topikokban is állandóan előjön valaki, hasonló szöveggel, hogy "optikai tárolás = kőkorszak", "vegyél vinyót és nem kell szarozni a lemezekkel", "sokkal jobban megéri HDD-n tárolni". Igen, ha valaki egyáltalán nem foglalkozik az adatbiztonsággal, első blikkre úgy tűnhet, hogy jobban megéri HDD-n filmet archiválni, mint ODD-n. Sokszor tapasztalhatunk az önámítást is: ááá egy HDD nem azonnal megy tönkre, a SMART mindig jelez, nálam még egy vinyó sem ment tönkre, stb, stb. De ha valaki átrakta egy "mezei" vinyóra a filmtárát és az az egyik pillanatról a másikra megadja magát, több száz filmtől is búcsúzhat rosszabb esetben! Igen, létezik ilyen. Ne jöjjön senki azzal, hogy ennek minimális az esélye, mert aki így járt, azt nem fogja vígasztalni a statisztika! Kell egy atomstabil, jól kezelhető NAS, RAID1-be kötött lemezekkel. Olyan lemezekkel, amelyek ilyen felhasználásra lettek tervezve. Ezek jobban bírják az igénybevételt, több év garanciát adnak rájuk (sajnos csak a HDD-re, nem a rajta tárolt adatok olvashatóságára). Igaz, ez súlyos pénzbe kerül. De ha valaki évek alat szert tett egy értékes gyűjteményre, nem akarja, hogy egy hirtelen halál esetén (túláram, villámcsapás, stb), egy pillanat alatt szálljon el az egész. Sajnos 100 %-ig biztonságos megoldás nem létezik (a RAID1 sem az), de törekedni kell a megközelítésére. Én például, miután NAS-ba toltam a gyűjteményem, az optikai lemezeket eltávolítom a lakótérből, de nem dobom el őket!
    Nyilván mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mit ér meg neki a biztonság. Ez számomra nem vitatéma, csak a véleményemet írtam le.

Új hozzászólás Aktív témák