Új hozzászólás Aktív témák

  • Pikari

    őstag

    válasz Aprósólyom #85767 üzenetére

    Biztosan van valami turpisság. Pl az nvidia fermi kártyák esetén általában a venti olyan 89-90 fok körül kezd el csak felgyorsulni, és kb 95 fok után tolja fel 100%-ra a vezérlő a fordulatszámot.

    Először azt hittem, hogy az nvidia meghibbant. De aztán rájöttem, hogy a fermi kártyák csak-csak nem akarnak megdögleni ettől az üzemi hőmérséklettől immár 13-14 éve.

    Alaposan megtapogatva a kártyát működés közben aztán rájöttem, hogy ami itt 90-95 foknak van mérve, az más, régebbi kártyák esetén (pl 4850, 8800gt, hd5670) csak 75-80 fokos értéket jelent.

    Hőkamerám nincs, de erős a gyanúm, hogy az nvidia a chip belső hőmérsékletét, azon belül is a legforróbb hotspotot próbálja meg felbecsülni, míg a korábbi termékeknél egyszerűen csak van egy hődióda a nyákon, ami alapján az ottani aktuális hőmérsékletet veszik figyelembe.

    Más logikus magyarázatot nem találtam a dologra, mert a fermi kártyám azóta is megy, a papíron 15-20 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten járó 5670 meg pár hónap után szétfőzte magát.

    A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

Új hozzászólás Aktív témák