Új hozzászólás Aktív témák
-
Catman
aktív tag
válasz I02S3F #43800 üzenetére
Ezek szerint mégsem ragaszkodsz a hordozhatósághoz? Ez esetben egy ps4 vagy xbox lenne a legjobb választás. Bevallom, nem tudom, hogy hdready TV-n mennek-e, de arra tippelek, hogy igen. Ha konzol mellett döntesz, azt érdemes megnézni, hogy az exkluzívok közül mivel szeretnél játszani. PS-en ugye ott van a Last of Us, Uncharted, stb., xboxon a Halo. Mindkettőre van előfizetés. Ha használtat veszel, akkor figyelj arra, hogy PS-en digitális játékot nem lehet eladni, általában accounttal együtt adják némelyik gépet, de az accountot bármikor vissza tudja szerezni az eladó. Nem tudom, Xbox-on is így van-e. Ha konzol irányba nézelődsz, kérdezz itt.
-
EmberXY
addikt
válasz spiritex #43803 üzenetére
És mit eszel helyette? Az engem is érdekelne, mert időnként én is szoktam hanyagolni, ha nagyon magas a koleszterin meg a triglicerid, de csak ideig-óráig tudom helyettesíteni, mert elfogynak az ötletek.
Gomba, tofu, zöldségek, és ezek ésszerű kombinációi, de nem sztárséf szinten, kb nálam itt merül ki a dolog, előbb-utóbb előkerülnek a pörköltek, sültek....Up the Irons!
-
spiritex
veterán
válasz EmberXY #43805 üzenetére
Érdemes feliratkozni és követni pár vega YT vagy FB csatornát, hogy ötleteket szerezzen az ember, de kb. minden húsos kaját meg lehet csinálni vega verzióban is. Mi is eszünk párommal mindenféle pörköltet, mert szeretjük a magyaros ízeket, és azt kell mondanom, hogy ezt az ízvilágot nem a hús biztosítja (még emlékszem a húsos kaják ízére, mert a 27 év vegaság előtt 23 évig azt ettem én is), hanem a sok hagyma és az őrölt paprika. Ami a pörkölteket illeti szoktunk készíteni szejtán- (búzahús), borsófehérje kocka-, gomba-, kukorica-, szója (bár ez nem annyira ajánlott és egészséges, mert egyrészt túl sok benne a fehérje, másrészt sok esetben génmódosított) pörköltet. De a mai világban van már vega felvágott (az Aldis zöld tömlős egész jó, van belőle 4-5 féle), kolbász, virsli, szalámi, amit el tudsz képzelni, de házilag is lehet készíteni szejtánt búzasikérből és vízből. De vannak még vega fasírtporok, félkész szejtánszeletek, rengeteg minden a bioboltokban.
Ami pedig nem húshelyettesítő, az rizslisztben megforgatott majd kirántott cukkini, padlizsán, mindenféle főzelékek, rakottak, csak fantázia kérdése.[ Szerkesztve ]
Ha te az vagy, akinek képzeled magad, akkor ki az, aki képzeli magát annak a valakinek?
-
spiritex
veterán
válasz EmberXY #43806 üzenetére
A dihidrogén-monoxidról én sem tudok leállni... sőt, napi 2.5-3 literrel fogyasztok belőle LAICA vízszűrőben szűrve, és pár csepp citrommal (esetleg mézzel) ízesítve.
#43811 I02S3F
Nem drágább a húsnál. De mint írtam, sok mindent magunk készítünk el. Pl. még sosem vettem szejtánt, azt mindig én készítem. Pl. a fenti fél kilós szalámi nagyon sokáig elég, és (bár nem ismerem a hús árakat), de szerintem drágább lenne húsból fél kg szalámi.#43813 I02S3F
Igen, sajnos nagyon felment az áruk, de míg korábban áruházakban is vettünk sokszor zöldséget, ma már kizálólag a piacon vesszük őket (persze azért ott is szét kell nézni), mert ott közel sem olyan drasztikus az infláció, mint a boltokban.[ Szerkesztve ]
Ha te az vagy, akinek képzeled magad, akkor ki az, aki képzeli magát annak a valakinek?
-
coco2
őstag
Friss zöldséggel az a legnagyobb baj, hogy minden nap menni utána, meg a kaja készítés, az egy külön embert igényel 7/24 csak a körbenézésekre, mikor, miből, hol, mi kapható, ami normális, meg éppen mit főzni belőle. Ahol van külön bejárónő, rá lehet bízni ezeket. És persze az előny csak annyi, hogy friss zöldség. Ami pénzt nála hagysz külön fizetségnek, azt hozzáadod, a piaci árakhoz, extrém sokkal drágábban kapod a friss zöldséget, mintha naponta étteremből rendelnél kaját - akármilyen drágán.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
spiritex
veterán
Ezzel nem értek egyet, semminek sem kell utánajárni. Hetente 2-3x kimész a piacra (ha nincs piac a közelben, akkor zöldségeshez), és megveszed, amit főzni szeretnél. Mi 2 (ritkán 3) napra szoktunk főzni egy nagy adagot. De a fagyasztónk is tele van fagyasztott borsóval, zöldbabbal, félkész fagyasztott Aldis vega cuccokkal (röszti, hagymakarika, melegszenya...). DM-ben lehet kapni üveges csicseriborsót, Aldiban finom darabolt paradicsomkonzervet, de mindig van otthon szárazbab, sárgaborsó, lencse, rizs is.
Nekünk így, hogy 2-3 napra főzünk, fejenként 300-900 Ft-ra jön ki naponta 1 főre 1 adag ebéd, attól függően, hogy milyen alapanyagokból készült. Ezt nemigazán tudják überelni az éttermi árak. Persze néha mi is rendelünk pizzát, de az más tészta.[ Szerkesztve ]
Ha te az vagy, akinek képzeled magad, akkor ki az, aki képzeli magát annak a valakinek?
-
Inhouse
őstag
válasz spiritex #43810 üzenetére
Mi is eszünk párommal mindenféle pörköltet, mert szeretjük a magyaros ízeket, és azt kell mondanom, hogy ezt az ízvilágot nem a hús biztosítja...
Ezért főznek csirkehúsból marhalábszár pörköltet...
Van olyan legenda, hogy a szárnyas jószág húsa + némi halászlékocka és máris kész a halászlé.Üdv Inhouse
-
TaliGa
aktív tag
Sziasztok,
Nem ért vki a bolti lopásgátlókhoz? Történt, h pár napja becsipogott a Metróból kifelé menet a biztonsági kapu, őr intett, h menjek nyugodtan. DE azóta a Lidl, Aldi minden biztonsági kapu vísit, és egyetlen állandó ruhadarabnál, a kabátnál. Ez a kabát már egy éve megvan, sosem csipogott be sehol, a zsebei tök üresek, és hát ugye k. kínos h mindenhol tolvajnak néznek"So say we all"
-
-
inf3rno
nagyúr
Heti 1x szoktunk venni, az általában kitart, főleg ha káposzta vagy ilyesmi van benne. Nem sokkal drágább a piacról venni, mint áruházból főleg a mostani árak mellett. Készételt, kenyeret is lehet fagyasztani, ha olyan, illetve nálam mindig van konzerv bab, lencse, ilyesmik, ha nincs időm vagy kedvem piacozni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz spiritex #43815 üzenetére
Pizzát is simán össze lehet szórni házilag. 3:2 arányban liszt és víz, olyan 15g só/kg tészta, 5g élesztő, kevés olaj, esetleg zöldfűszerek, aztán ha dupla térfogatra kelt, akkor még egyszer átgyúrni, és lehet nyújtani középről kifele nyomva a tésztát, hogy a széle jó buborékos legyen. Középre mehet a közepesen nedves szósz és feltétek. Ha túl száraz, akkor fojtós lesz, ha túl vizes, akkor teljesen elázik a tészta. Aztán maxra tekert sütőbe mehet sütőpapírra, ha lehet felülre, mert ott a legmelegebb, vagy lehet hőlégkeverésessel is, de nálam úgy meg szokott égni a tészta valamiért. A végén meg lehet egy kis olajat locsolni rá, mi chilivel vagy szarvasgombával ízesített olajat szoktunk. A legtöbb éttermi pizzánál lehet így jobbat csinálni, de most már kezdenek olyan helyek nyílni, ahol van egész este kelesztett kemencés olasz pizza, na azt a színvonalat otthon sütővel nem igazán lehet elérni. Ha az a 10/10, akkor talán 8/10 elérhető otthon sütővel, ha valaki nagyon profi. Van nagyon jó youtube csatorna is rá. [link] Rendelni mi nem szoktunk, inkább elmegyünk étterembe pizzázni, mert ott meleg, házhoz rendelésnél meg sokszor már alig langyos, amikor kihozzák.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
EmberXY
addikt
válasz spiritex #43810 üzenetére
Köszi szépen.
Ezek nagy részéről még nem is hallottam, ideje utánanéznem.
Valamit ki kell találni, mert a szénhidráttal spórolnom kell, de ha húsokkal helyettesítem, akkor a koleszterinem szar, ha meg hüvelyes zöldségekkel (amik még laktatnak is), azok meg a húgysavat emelik meg.
Tejtermékekkel ugyanez a helyzet, vagy a szénhidrát sok bennük, vagy a zsír, vagy mindkettő.Up the Irons!
-
coco2
őstag
válasz TaliGa #43820 üzenetére
Van több féle.
A "legolcsóbb" egyszerű fémhurkot vizsgál. Egy buta kicsi elektronika. Kiadja a gerjesztést, és ha bármi másodlagos indukció teret érzékelni tud, becsipog. A kabátodban ha van egy körbemenő cipzár mondjuk kapucnira, az már vezeték hurok. A régi mobil telefonokban a hurok antenna már hurok.
A másik fajta RFID. A 13.57 mhz-esek már kimentek a divatból, 2.4 ghz-esek működnek tipikusan. Újabban "NFC"-nek nevezik (a szokásos hülyeség-tanítás hadjárat eredménye). Aktív eszköz. Elvileg az androidodnak nem kellene visszajeleznie, de ha valahol a technika ördöge munkálkodik, nem lehetetlen.
កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។
-
inf3rno
nagyúr
válasz EmberXY #43828 üzenetére
Nehéz eset, mert ha a zsírokat vagy a szénhidrátot tolod túl, akkor érelmeszesedés lesz, ha a fehérjét, akkor meg veseelégtelenség és köszvény. Én olajokra próbálnék meg alapozni kalória terén, oliva, olajbogyó, lenolaj, csukamájolaj, tengeri halak, saláták hidegen sajtolt olajokkal, stb. Mellé meg annyi fehérje és szénhidrát, amennyit a rendszer enged. Viszont olajban tocsogós ételt nem sokat tudok. Talán a mediterrán konyhában vannak ilyenek.
Buliban hasznos! =]
-
EmberXY
addikt
válasz MADcat #43829 üzenetére
Nem nagyon van helyette semmi, ráadásul a doki azt mondta, hogy a különféle magvas meg ilyen-olyan szénhidrátcsökkentett cuccokkal csak átverem a szervezetemet, vagyis inkább magamat... A kenyérből kb 6 dkg az az adag, amit a diéta szerint egyszerre enni lehet, mondjuk reggelire. 2 ujjamon meg tudnám számolni, hogy hányszor sikerült ezt betartani.
Up the Irons!
-
EmberXY
addikt
válasz inf3rno #43832 üzenetére
Ezeket én is tudom, köszvényem az már van, de azt örököltem apámtól, gyógyszerrel az viszonylag kordában tartható, most a legutóbbi labornál tökéletes lett a húgysav, azzal nincs akkora gond.
A zsírokkal annál inkább, de most megpróbálok áttérni az itt javasolt húshelyettesítő dolgokra legalább részben.Up the Irons!
-
MODERÁTOR
válasz EmberXY #43843 üzenetére
Hidd el ez segít pedig. Ad egy keretet a dolognak. Fél évig vezettem, elég könnyű rá rendszert felépíteni, pedig nekem nem egyszerű a munkabeosztásom. Néha igazi szívás. Na amire ki akarok lyukadni, elhagytam a naplózást, mondván tudok már figyelni az adagokra…. Felejtős. Szóval naplózás jó dolog. Olyan mintha a költést naplóznád, ha látod
mi minden szarra vered el a pénzed, könnyebben spórolsz.[ Szerkesztve ]
Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!
-
EmberXY
addikt
válasz MADcat #43845 üzenetére
Teljes költségvetésemet naplózom, azzal nincs gond, de a kaját nem tudnám így elképzelni.
Természetesen étkezések előtt összerakom, hogy mit lehet enni - sajnos sokszor szemmérték alapján -, de az elv megvan, de egyszerűen nem tudok rá annyit időt szánni, hogy grammozgassak.
Gondolkodtam rajta, hogy valami dietetikussal konzultálni, étrendet összeállíttatni, stb, de az én malmaim nagyon lassan őrölnek sajnos, eddig még nem sikerült meglépni.Up the Irons!
-
inf3rno
nagyúr
válasz EmberXY #43847 üzenetére
Én csináltam a naplózást olyan 1-2 hónapig. Arra jó, hogy utána vannak mérési eredményeid, meg tudod nézni, hogy min kell még változtatni. Tovább én sem tudtam tartani, mert értelmetlennek találtam. Grammozgatásnál szerintem jobb programot írni a kedvenc receptjeiddel, ami nagyjából véletlenszerűen összerakja az étrendedet figyelve a makrókra. Én szeretnék egy ilyen projektet lekódolni már régóta, aztán webszolgáltatást csinálni belőle, de van még ezer másik projektem, amiben több pénzt látok. A másik probléma, hogy pl. cukorbetegnek nem adhatok tanácsot, mert ahhoz dietetika BSc kell, ami kb. 2 millába kerülne. Mindegy, hogy egyébként egészségvédelemre specializálódott biológus mérnökként tanultam ezt is. Aztán ha meglenne a dietetika BSc még akkor sem adhatnék programmal tanácsot, mert akkor nem én adom a tanácsot, hanem a program, aminek ugye nincs BSc-je. Jogilag eléggé zsákutca ez az étrend tervezés, tanácsadás. Valakit persze nem zavar, aztán megél ebből, amíg be nem pereli valamelyik páciens. Tulképp a legtöbb projektemet jogi aggályok miatt kaszálom el.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Utka
tag
válasz EmberXY #43847 üzenetére
Valami dialelktussal konzultálni...
Nna, oda engem is elküldött a cukrászom...
Kérdezte, mit reggeliztem?
Mondom, kefír, 1 kifli, felvágott, sajt, paprika.
Azt mondja, az nem jó,mert a kefír nagyon fölviheti a cukrot.
Mondom, azt hogy?! Nem az van, hogy a kefír gombák megnasizzák a tejcukrot, abból lesz egy kis alkohol?? Nem, én ezt nem tudhatom.
Szerves kémiábol épp ez volt az egyik tételem szigorlaton ...
Az ifjú hölgyike ( max. 25 év ) meg nem biztos, hogy szintén ezt húzta szerves és biokémia vizsgán.
Ja! Az én 72 kilómmal szemben neki minimum 25% plusszal volt.
....
Szerintem nem kell túlspilázni.
Maradj a józan paraszti ész mentén!
Kerüld a direkt cukorbevitelt, mozogj, igyál! Mármint vizet. Sokat.
Víg napot polgártárs! Nem értek a lovakhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Medence topik
- Autós topik
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Magisk
- GoodSpeed: Windows 11 PRO FPP (Full Packaged Product) - Retail, Box, dobozos
- Milyen TV-t vegyek?
- Samsung Galaxy A72 - kicsit király
- További aktív témák...
- EDIFIER R1700BTS hangfal pár makulátlan, új állapotban, 2 év hivatalos garanciával, alkalmi áron
- LG OLED55B23LA 2 Év GYÁRI GARANCIA
- Apple iPhone XR 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC , i7 12700KF , RTX 3080 Ti , 64GB DDR5 , 960GB NVME , 1TB HDD
- Intel PC , i5 8500 , 1660 6GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest