Új hozzászólás Aktív témák

  • opeter70

    senior tag

    válasz B-enji #37261 üzenetére

    Ez a "nem kell sub" dolog valószínűleg a szobai hifis tapasztalatokból ered az ismerősödnél.
    Ott ugyanis kifejezetten ellenjavalt a sub használata zenéhez, feltéve, ha jó minőségű hangfalai vannak az illetőnek.
    (A szobai hifis társadalom biztosan megkövezne érte, de én otthon is használok néha subot zenéhez :) )
    Autóban minőségi zenélésnél a subot nem vesekőzúzásra, vagy falbontásra találták ki (bár sokan erre is használják), hanem az alsó frekvenciasáv megtámogatására, amit az első szett már nem képes kellő hangnyomással lesugározni. Az autó akusztikai körülményei sokkal rosszabbak, mint egy szobáé, vagy nappalié. Legfőképpen azért, mert a mélyhang hullámok hossza sokkal nagyobb, mint az utastér, így az egyszerűern "nem fér be" az autóba. Pl. egy 40 Hz-es hanghullám hossza kb 8,5 méter.
    A komoly zenében pedig igenis bőven vannak mélyhangok, sőt gyakran mélyebbek is, mint a könnyűzenében (pl nagybőgő, tuba, az orgona lemélyebb hangjai, stb...).
    Biztosan elő lehet csalogatni ezeket a mélyhangokat egy átlagon felüli minőségű elsőszettből, különös gondossággal szigetelt ajtóban is, de szerintem kis méretű (zárt) minőségi mélynyomóval ugyanazt az eredményt el lehet érni.
    Mondom ezt úgy, hogy én is 80-90%-ban könnyűzenét hallgatok (sőt ennek egy nagy hányada csimm-bumm, tuc-tuc), de hallottam már olyan autót, amiben 90%-ban komolyzenét hallgattak és igenis kellett oda is a sub.

Új hozzászólás Aktív témák