Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #10726912 #5320 üzenetére

Igen. Azért volt anno rengeteg kacat is. Vagy amik már ma kacatok, kb. cserés minden kondi, ellenállás, poti, szinte újra lehetne restaurálni őket a nyákjukra (az többnyire jó). De már ez is akkora beleölt energia, hogy akkor már ... szóval akkor már épít egy újat az ember, abból a pénzből.

Hugom kis Nikko TRM-500-asán cserélnem kéne valami szofisztikáltabbra a nyomógomb sort, recsegnek, félmunkát meg nem akarok velük, meg a tuchel kimeneteket valami banán + villásdugót fogadóra, a DIN-eket meg RCA-ra, mert amúgy jól zenélget (még így is). Az elko-kon már túl vagyunk...

[ Szerkesztve ]

Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #58092032 #5315 üzenetére

Nem tudom, ismeritek-e az oldal tulaját, az eszközöket gyártó embert, de érdemes lenne a helyesírási hibákat és elgépeléseket korrigálni az oldalon. Amúgy tök pöpec minden, tiszta jóindulatból mondom. Jó látni ilyen "kézműves" dolgokat :K

[ Szerkesztve ]

Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

• Dißnäëß

nagyúr

válasz fericske #5323 üzenetére

Tegnap én is osztottam szoroztam a sajátomon, ha "kicsit" felextráznám ezoterikus alkatrészekkel, pffff. Határ a csillagos ég. Az már nem tudom, hoz-e annyit. Meg lehet az egészet úsztatni ezüstben, csôfoglalattól RCA csatiig, ellenállásoktól kezdve kondikon át mindent, na ott el lehet szállni. De írja is az oldala, hogy kérésre ô is elszáll. Valszeg ilyenkor ez van. Ügyes. Szép dolgok ezek :K

• Dißnäëß

nagyúr

válasz dyscus #5325 üzenetére

Nagyon nemes cél és korrekt hozzáállás. :K Így kell. Nagyon elveszettek a fiatalok szerintem, úgy, hogy még csak nem is tudják. Én is átbeszélgettem többekkel a kis csövi fejes erôlködôt, ami egyébként egy John Broskies Aikido alapú móka, de az áram az áram, meg egy igazi DIY közösség errôl szól. És nekem is sokan segítettek, tanács, tippek, több szem többet lát. És mekkorát ujjongtam, mikor a legelsô bekapcsoláskor nem volt semmi füst, szag, sercegés, csak a nagy semmi, aztán meghallottam saját kezem munkáját, amin egy (persze már használt) pákahegy simán elkopott :D és már nagyon küzdöttem a csillagpontos földdel, hogyan forrasszak még rá egy uccsót.. :D

Az ilyen pillanatokért érdemes élni, alkotni. :K Az ex kollégámat meg én húzom, felbuzdult. 😁 (10 évvel fiatalabb).

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz p76 #5332 üzenetére

Lásd ANT. Fém ház, a fa csak díszítés rajta. Bár a nagy üveg nem tesz jót neki az elején, ha kicsit is fémgôzölt, már jó. Mobil frekiket a fémgôzölt irodaablakok lazán blokkolják, 850MHz-tôl 5G-ig mindent, szóval valszeg egyéb spektrumot is.

Sokan sassziba teszik, némi szellôzés mellett, a csöveket. Az tuti. Illetve vannak beteg réteg dolgok, Eimac csövek, amik már nem is mind üvegbúrások, vagy olyanok, amik köré fém henger tehetô. De ezek ritkák.

A szabadon állók általában design elemként is funkcionálnak, és ideális esetben olyan épített betonpince dedikált szobában vannak, hogy ott se wifi, se Bartók, se Petôfi, se mobil, se semmi. :D

Társasban, panelben csak nézz körül, hány wifit lát a telefonunk. Az néha nagyon nemoké.. :(((

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz p76 #5336 üzenetére

Háh :D Telepátia ? Hogy ôszinte legyek, lehet nálam is ez lesz. Nagyon jól szerepel mûszeresen, kérdés, hangra majd hallgatva milyen, de szerintem ilyen erôs alapról indulva nem lesz egy vacak (épp ellenkezôleg). [link]

A bele a nagytesó D50-é, a tesztben USB-rôl volt tápolva (amin az adat is megy), de van külön táp bemenete is, nyilván annak a külsô tápnak a minôségétôl függene erôsen egy mérési eredmény, így aztán külön jó szerintem, hogy a sima, hozzá adott USB kábelrôl etette is egyben, a monitorához adott USB HUB-ról, szóval semmi extra. (A kommenteket most olvasom, írja is, hogy direkt).

VAKTESZT TÉMA (bocs, ez sok gondolatot elindított bennem).

Sikeres vakteszthez ? 10 már valami, de a "felbontás" növelése, a minták száma még jobban validáltatja az eredményeket, 10-nél még 1-1 kiugró csúcs elvinné az átlagot, 30-40-nél már nem annyira, csak ahhoz türelem kell, ha 1 ember csinálja magán.

Én azt gondolom azokból, amiket olvastam a témában, és kicsit magamon is látok, hogy egyébként a fülünk, hallásunk még ha fix is, az agyunk nem. Megszok, hozzászok, újrafelidéz, becsap. A vakteszt kicsit olyan, mint a parfüm szagolgatás: kell néha az a "reset gomb", beleszagolni egy jó adag kávéba, hogy újra helyére kerüljön a baseline, a kiindulási alap. Nem tudom, hogy ez Chesky-k között egy hangos death metal lenne, vagy kimenni a természetbe sétálni 15 percet.

Ezért van vakteszten sokszor 50-50 közeli eredmény (tehát érmefeldobással egyenértékû), míg ha látod, vagy tudod, mi szól éppen, azonnal el van bias-olva az értékelésed az agyad által. Ezért gondolják az emberek a vaktesztrôl, hogy vagy nem jó semmire, vagy rosszul csinálták azt, mert elvárnak valami eredményt, holott oda úgy illik leülni, hogy nem csak fiziológiailag jól vagyunk, de lelkileg is kicsit ráhangolódunk, agyunkat kiürítjük, vagy megpróbálunk legalább nem gyûlölettel nézni a triódánk ellen ringbe szálló D osztályra, mielôtt "kitakarják a kapcsolót". Aztán... Hadd szóljon.

És itt jön az érdekessége, hogy ha az eredmény eléggé döntetlen, akkor az is enged további következtetéseket levonni:

1. ott a két dolog (eszköz, formátum, akármi) közel áll egymáshoz

2. VAGY meghaladja mindkettô az érzékeink képességét

3. VAGY nem hozza ki a teljes rendszer az eltérést köztük.

És utóbbi sem tragédia, mert akkor ott és abban a rendszerben mindkét eszköz jó nekünk, ergo dönthetünk ár, optika, egyéb alapján. :) Szóval egy látszatra döntetlen vakteszt is ad rengeteg infót azzal kapcsolatban, mit is csináltunk. Nem tesz pontot az i-re azonnal, de nincs is itt vége a sztorinak még, pedig ilyenkor hajlamos az ember csalódottan legyinteni, hogy nem mondott semmi egyértelmût, látszólag.

Ha pedig az eredmény nem döntetlen, hanem hajlunk egyik verzió fele, egyértelmûbben dôl el a dolog, nem kell logikát sem mögé tenni, vastaps, gyôzelem.

Pár hónapja én formátumot vaktesztelgettem Foobar alatt, ABX Comparator vagy mivel, igazi, spektrogramon is látható magasfrekis tartalmú hi-res felvételt vetettem össze annak redbook konverziójával, ááá esélytelen. :D Spektrogramon látni, ahogy lecsapja a nagyon magas frekiket a CD szûkebb formátuma, de amikor hallgatod, már tök 8. De az még PC-s DAC, prémiumnak mondott ALC1200-es hangkártyával, aminek opamp-os, 108dB-s, agyondicsért kimeneteihez képest a kartondobozolt csövike a másfél méteres HAMA jack-RCA kábelen keresztül hiperûrugrást hajtott végre Line-Out-ról. Tehát tesztelgethetek újra, ha átépítettem (most adta be GLS a dobozt és a maradék mütyûrt, woo-hoo). :)

VAGY amit mondtam ugye, hogy a rendszer limites, és még a CD formátum is kiszolgálja, így afeletti bármilyen minôséget nem fogsz meghallani.

A vakteszt is olyan, mint az ASR. Egy jó erôs alap, amire azért még kell szubjektíven építeni. De ha egybôl építünk, az alapot nem vizsgálva mûszeresen, érhetnek meglepik. Nem szabad szerintem túllihegni, legyen jó a beton a ház alatt és onnantól mehet rá bármi.

Áfa, eu raktár, stb: ha leírnám ide 1:1, nem csak kammerer jelentene, de maga Parci b*na ki a fórumról :) Egy a fontos, kívánom, sose kelljen tesztelnünk: a tényleges gari eljárás, ha baj lenne valamivel.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz bta1 #5341 üzenetére

Jogos :)
    Mi van most a 25T-kkel ? Pince, pihenés ? 25W anóddisszipációval már lehet fun-olni :K

Itt egy nagytesó. (Klassz a zene is) :D [link]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz bta1 #5350 üzenetére

Csodásan néznek ki.

De ez már nem az a liga, ahova nyújtózni akarnék. Minden tiszteletem azé, aki ide merészkedik csôvel. :)

Régóta foglalkoztat egy tisztességes, nagy erejû hibrid. De most annak is örülök, ha sikerül normálisan megcsinálni a famunkát és annak lakkozását a kis doboz köré. Sokkal nehezebb ízléses, szép dobozt csinálni, mint hittem. Legalábbis ha ebbôl a ma trendi szálcsiszolt alumínium irányból ki akarok törni. Ez egy másik szakma most. (Bútorasztalos, és legtöbben még ôk sem tudnak zongora igényességû lakk munkát). Lehet oda kellene bíznom valakire ezt.. pár kisebb "fadarab", semmi különös, csak az közelrôl is legyen olyan, hogy ha a légy landol rajta 6 lábbal, essen orra.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Mathiask #5352 üzenetére

Nemnemnemnemnem.

Ugyanazt fogja hallani, mint nem-vaktesztnél. Fizikailag. De ahogy az agyunk összességében észleli ezeket és amit gondolunk, befolyásolja a teljes tapasztalást.

Ha leülnél egy normál hallgatáshoz pólóban, farmerben, lazán, ahogy általában szoktunk mondjuk.. majd vaktesztelnéd ugyanezt nyakig bundába öltözve, hogy szakad rólad a víz, ott is ugyanazt hallanád. Mégis más az össz élmény.

A vaktesztekrôl rengeteget lehet olvasni, tanulni is lehet ezt, meg van nem kevés pszichológiai vonzata is.

Sajnos. Különben minden sokkal feketébb-fehérebb lehetne.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz dgyuri0123 #5354 üzenetére

Végülis igen, ha azonnal kijön, nem is vaktesztel az ember.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz dgyuri0123 #5356 üzenetére

Nüanszokra jó, az egyértelmûen ordító eltérésekre szerintem (is) felesleges. Ami egyértelmû, az az. :D

• Dißnäëß

nagyúr

válasz p76 #5374 üzenetére

Ez nagyon egyszerû: a két eszköz közül az egyikbe vágj bele egy fejszét, élével lefele, de ügyelve arra, hogy a tárgy lehetôleg középen hasadjon. Ha biztosra akarsz menni, teljes erôbôl vágj még párat bele, ugyanarra a pontra hatalmasakat lesújtva, majd amikor már kicsit kimelegedtél, indulhat a vakteszt.

10-bôl 10x, 1000%-ra tudni fogod, melyik szól és mennyire, a másikhoz képest. :K

• Dißnäëß

nagyúr

válasz liszi70 #5385 üzenetére

Hát ezzel amúgy egyet kell, h értsek.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #92251648 #5414 üzenetére

+1, tapasztalat. Szûk a metszet :)

• Dißnäëß

nagyúr

• Dißnäëß

nagyúr

válasz bta1 #5446 üzenetére

Szívesen olvasnék sci-fi meséket az éber állapotban, kitűnő hatásfokkal kialakuló csoporthipnózis eme formájáról

Tidal, MQA.. :))
    Na jó, ez gonosz volt. :DD

• Dißnäëß

nagyúr

válasz dgyuri0123 #5458 üzenetére

RCA Line-Out jelszint általában 2V-ig megy peak-to-peak, XLR pedig 4V-ig.

Az ilyen gyors átalakítók/adapterek az XLR 1-es és 3-as lábát kötik az RCA árnyékoláshoz (inverz jelet és földet) és a 2-est, ami a normál jel, az RCA melegpontjára. Ekkor viszont még az átalakítás után kapott jelszint XLR szabvány szerinti 4V lesz és ügyelni kell arra, hogy a fogadó eszköz oldalán az inputot ne vezérelje túl a magas beérkezô jelszint. Ezt próbával, füleléssel hallani lehet, ha így lenne, enyhe torzítás, vagy laposabb, olyan másmilyen hangzás lesz. De ez nagyon implementáció függô, mit bír egy bemenet, tönkretenni nem fogod, sok eszköz - pont ASR méréseibôl derül ki - nem hozzák a névlegesen elvárt jelszinteket néha RCA-n, néha XLR-en, néha egyiken sem. (Nem jellemzô, de elôfordul, ezért is tesztelik ezt is).

Szóval ha engem kérdezel, XLR -> RCA mûködhet, de erôsen implementáció függô, hoz-e és mennyit.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz migabi24 #5462 üzenetére

Igen. Szóval jó is lehet, meg nem is.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Dißnäëß #5463 üzenetére

Szerk:
    Is.. és a bemeneti oldal elektronikájának torzítási karakterisztikája, ha túl megy az ember a kapcsolás tervezett névleges értékein. Kicsit mint a feedback és anélküli erôsítés, feedback-el több ideig nemtorzít annyit, aztán hirtelen erôsebbet, feedback nélkül meg egyenletesebben követi a torzítás növekedése az erôsítés növekedését. De ez csak így nagyonmesszirôl egy hasonlat, kicsit konyhanyelven.. , a lényeg, hogy kapcsolásfüggô is, eszközfüggô is, IC, csô, diszkrét opamp, fet, stb. Van már bemeneteken is mindenféle megoldás.

Szóval .... meg kell próbálni, hogy szól. Azért többnyire jó szokott lenni, ezért is lelhetô fel sok ilyen adapter, csak jó ezzel tisztában lenni, hogy ha urambocsá betorzít picit, vagy gyengébb, az normális. Ha pedig szuper így is, taps :)

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz p76 #5465 üzenetére

Többnyire igen, de az XLR a csatlakozó és a kábel formátuma, nem feltétlen csak balanced dolog tehetô bele és nem csak 3 érrel. (Asszem 3-7 érig tud). Pl. amikor egy sztereo single ended jelet átviszünk egyetlen kábelen, az is lehet XLR (bal jel, jobb jel, közös föld, de ekkor bukjuk a balanced minden elônyét, mert ez XLR csatis unbalanced átvitel lesz, akárcsak amikor XLR kimenetrôl hajtunk RCA bemenetes eszközt). A mainstream, komolyabbnak tartott otthoni hifi eszközökön (DAC, preamp, végfokok pl.) általában 3 pólusú XLR van és többnyire valódi balanced, 1 csatorna, 1 kábel, normál jel, inverz jel és ezek egyenként peak-to-peak max. 4V körül vannak. Forrás küldi a normál jelet is, az inverz jelet is, ezek egy kábelben mennek, egymáshoz ellentétes polaritással, zajban pedig a mindkét ér ugyanazt veszi fel, fogadó oldalon differenciál erôsítô várja a két inputot, a különbségeket erôsíti (normál és inverz jel), az egyezôségeket elnyomja (zaj), voilá.

Legtöbb eszköz XLR bemenetén történik egy trafó vagy elektronika általi single ended konverzió, majd kimenetén ismét egy konverzió, újra balanced jel elôállítás. A teljesen balanced eszközök elejüktôl végükig megôrzik a balanced elvet, dupla akkora alkatrészmennyiséggel a normál és inverz ágat külön-külön erôsítve. Szóval egy fully balanced erôsítô a jelentôsen megnôtt alkatrészmennyiség miatt általában nem az olcsó liga, dinamikatartományban pedig átlagban úgy 3dB többletet hoz.

Az érdekes az, amikor egy eszköz, ami single ended, XLR igazi balanced jelet is tud. Ekkor a plussz alkatrész a jelútban ELMÉLETILEG nemkívánatos (vs. RCA kimenete), cserébe ha a kábel hosszú, agyonveri az RCA átvitelt. Rövid távon (0.5-1m) már agyalós, kell-e igazán.

Van vita arról is a szakmában, hol legyen az erôsítô. Gyakran megy alacsony szintû line-out jel a hangfalig, és csak ott erôsít az ember, rövid hangszórókábellel. Egyértelmûen XLR/balanced javasolt szitu. És van a klasszik felállás, amikor ~1m interkonnekttel megyünk erôsítôbe és mondjuk egy nagyobb szobában ezután jön mondjuk 3-6 méter puszta, nyers, "combosabb" kábel a hangfalig.

Bocs, csak elkalandoztam. :) Szóval jó az XLR, ha megmarad a balanced elv, tehát mindkét oldal tudja, illetve van értelme használni. A csatlakozó maga nyilván sokkal robusztusabb, faszább, össze sem hasonlítható egy RCA alapúval, otthonra kicsit mondhatni "overkill" :) De persze balanced nem csak XLR-en megy, csak a pro audio-ból valahogy ez jött át haladó-konzumerbe is. u

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Dißnäëß #5470 üzenetére

Bocs a gépelésért, telefonról nem mindig tökéletes..

• Dißnäëß

nagyúr

válasz p76 #5465 üzenetére

Balanced - single ended konverzió során az inverz jelágat vagy be sem kötik, vagy lesöntölik földre.

Pont. :)

(Mármint adapterezés esetén). :)

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #92251648 #5476 üzenetére

Ezt mondtam én is kb. Kiegészítve annyival, hogy tipikus otthoni hifi esetén az XLR kimenet, mondjuk egy akármilyen DAC XLR kimenete egyben balanced átvitelt is jelent, de ettôl még a kettô nem direktben és mindig ugyanaz, csak ebben a kontextusban. De itt is van kivétel, pl. pár felsôbb kategóriás DAC-nak van az IIS bemenetei között AES/EBU csatlakozó is, ami szintén XLR.

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Dißnäëß #5480 üzenetére

(Mondjuk ez nem a legjobb példa volt, na mindegy is..) :o

• Dißnäëß

nagyúr

válasz p76 #5336 üzenetére

SMSL Sanskrit 10th mk2 ? (Ugyanúgy AK4493, saját táp nélkül, mint a Topping E30, árban most a Topping $130, SMSL $110 Amazonon). Mérve az SMSL-nek van marginális előnye, valszeg hallgatva eléggé alma-alma lehet, vagy nüansznyi eltérés valamelyik javára. Szólj, melyiket veszed majd és akkor kattintom a másikat, nekem mind1, egyiket sem hallottam még. Azért a másikat, hogy esetleg alkalomadtán 1-2 hétre... ... :U (Poénból).

• Dißnäëß

nagyúr

válasz p76 #5502 üzenetére

Relatív "rosszul". Azért az is jó eredmény, ezért is meri az erősen ajánlott ligába tenni. Pl. hiába lenne SINAD eredmény klassz, ha multitone nagyon elvérezne, semmiképp sem tenné ajánlottba.

Viszont a minőségellenőrzést kompromisszumosnak vélem látni néha. Egy cimbimmel tegnap beszélgettünk ezekről és ő régebb óta figyeli SMSL-t, mint jómagam. Elmondása szerint volt már panasz arra, hogy egyik ilyen, másik picit amolyan, szóval igencsak összerakják és különösebb minőségi ellenőrzés nélkül kiengedik a piacra őket, csinálnak egy funkcionális tesztet, működni működik, oké, jó. És kész, ennyi. Mondjuk az árán is látszik..

Van Amir mellett egy Wolf nevű srác ugyanúgy ASR-en, ugyanazzal az Audio Precision-el mér, ő is le szokta validálni Amir eredményeit, ha eljut hozzá az eszköz (inkább összedolgoznak, mint nyírnák egymást, ez szerintem nagyon jó amúgy).. és ő is lemérte ugyanezt és az ő modelljének jobbak az eredményei multitone-ban. Amir modelljében egyik csatorna picit gyengébb és ő direkt a gyengébbet mérte - így szokta, csalódás elkerülése végett mindig a leggyengébb ponton mér. Külső tápot is kerülte, mint a kommentekből kiderül, tehát direkt 1 USB kábelen etette az eszközt árammal és adattal, holott a gyártó ajánlása is az, hogy egyiken csak adat menjen, és a másik USB-n tápolja az ember minőségi delejjel (+ még belül szűr-tisztít is, ahogy sejtik többen).

A lényeg az vóóóna ezekben, hogy kapunk még az itt-ott becsúszó kozmetikai hibák ellenére is nagyon-nagyon jó ár/érték arányú DAC-ocskát az "alsó házból" is, legalábbis árcédula alapján, ami abszolút nem alsóházas a tudása alapján. (Nem is helyezem piedesztálra, de minden teszt dicséri, az apróbb hibák ellenére).

SoundNews is tesztelte, a végén egy szubjektív összehasonlítást is adnak a Topping E30-al szemben, érdekes.

Egy nagy baj van igazán: szar a Forint :((( és ez nemigen fog változni egy ideig még.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz p76 #5504 üzenetére

Igen, de már egyes termékeknél, amik túl jól mérődtek (pl. erősebb Topping-ok) azzal is poénkodtak, hogy "golden sample"-t kapnak mindig Amirék tesztelésre.

Erre ő ezt kategorikusan visszautasítva udvariasan, közölte többször is, hogy a Topping például úgy "küldte" a tesztelendő darabokat, hogy azt Amirék megvették aliról, Amazonról (elég gyors az is új cuccokban), majd a költséget térítették neki utólag. Ez azért nagyon korrekt, mert csökkenti, ha nem teljesen kizárja az ilyen golden sample dolgokat, szóval tök véletlenszerűen leemelnek a polcról egyet és amit az mutat, az lesz a tesztben.

Statisztikailag ez sem jelent semmit, mert 10-20 minta kéne ugyanabból, mérve, hogy elmondható legyen a minősége egy adott gyártónak és szériának, viszont ha egy gyártó ebbe ilyen lazán belemegy nyugodt szívvel, hogy persze, vegyél egyet akárhonnan, teszteld, jó lesz, az azt is mutatja, hogy ők többet fordítanak minőségre és kontrollra.

Az alsó liga meg szór, ahogy szór. Ha mákunk van, jól járunk, ha nem, amúgy akkor is igazából, csak van egy picike bárányfelhő az égen, na bumm. Ezt be kell (negatív előjellel) árazni, mikor a dollárokat számolgatjuk, így elfogadhatóvá válhat sokak szemében az a kis felhőcske, ha egyébként az égbolt nagyja napsütéses és hiperkék. :D

Apropó, DAC-od: vigasztaljon (tudom nem), hogy nekem láncom sincs most.

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Dißnäëß #5505 üzenetére

Nnna, egy órája ütötte le említett cimbim az E30-at Audiophonics-on :))
    Kíváncsi leszek. (És mellé egy L30-as, piszok jóra sikerült fejes erősítőt).

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

Audiokultúra: nem tudom, volt-e már téma, de érdekelne: Nektek mennyi zenétek van ??

Én ismerek mániákus "mindentmegszerzôket" is, és olyat is, akinek túlzok, ha van összesen vagy 20 albuma akárkiktôl is.

Flac, LP, minden számít.. kb. hány "track"-rôl beszélhetünk ? (1 track = 1 szám, 1 sáv, kb).

Nagyságrendileg is elég.

Direkt nem elôadót kérdezek, se nem albumszámot, se nem fájl számot, LP számot, szalag számot, hanem különálló sávnak megfeleltethetô egységet.

Több órába telt, mire a Volumio-m wifin keresztül felépítette az adatbázist arról, hogy mim van, és rájöttem, hogy törölnöm kellhetne.. negyedét ha hallgatom, max felét és azt sem rendszeresen.

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Jorus #5511 üzenetére

Az szép "kis" gyűjtemény :K

@hárásó úgy látom, Te pedig a másik véglet. Minden egyéb fizikai hordozót kukáztál ?

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #01758976 #5515 üzenetére

Akkor most már ilyen "ismerősöm" is van :D (Haverok még flac-oznak, mint én is, HDD-ken, bár egy Tidal-ös már akad).

Van olyan streaming szolgáltató, ami enged flac-ba letölteni ? Akár x darabot a havidíjban benne foglalva, akár extra feláron.

@Z.É.T. Az elejét én is így jártam be (LP nélkül), streaming-em még nincs. HDD hiba ellen jó a backup, 1T-s 2.5" laptop HDD-k apróért mennek. Rámásol, polc, kész. Van most két 500-asom, őket fogom ilyen célra befogni, bár a PC-m biztonságosan tárol.

Én összevissza hallgatok többnyire. Nem nagyon van előadó, akinek a teljes életművének minden darabját bírom (ízlés ügyileg értve). Azaz de, vagy 2-3, ami maradéktalanul fogyasztható számomra, a többinél már nem, csak 90% vagy lényegesen kevesebb, a teljes diszkográfiájából.

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz fehér_ember #5517 üzenetére

A virágbolttal én is felhagytam, pár kedvenc 250-320-as mp3-at vettem meg online apránként, illetve amikor még tele voltunk CD-vel, mi a haverokkal mindent lerippeltünk EAC-al, amink csak van. :D Ma már veszegetek szép csendben, meg a gyűjteményből sokat kukáztam is. Újakat meghallgatok youtube-on, aztán feltúrom a neten lossless-ben, pár dolcsi és kész. Néha egész album, néha csak nekem tetsző track-ek, ha engedi egyenként (mikor melyik oldal). Azt vettem észre, hogy egyre több zenét engedtem el a régi kedvencek közül, illetve találok olyan újakat, amiket régen soha de soha meg nem hallgattam volna. Szóval ízlésben is változok, és egyre kevésbé vagyok mindenevő, ami megijeszt, nem tudom, ez korral jön-e, vagy butulok ízlésileg, vagy mi a pék van. Majd kiderül. Nagyapám 80 éves korára már nem sokmindent szeretett hallgatni, 1-2 album, szüleim is redukálódtak ízlésben elég erősen.. ez normális folyamat ? Nem tudom. Majd kiderül.

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz fehér_ember #5519 üzenetére

A CD úgy lesz, mint az LP szerintem. Megmarad. Mélyrepül most épp, de hogy eltűnne, nem tudom. Bár akkora feeling faktor nincs benne, mint vinyl esetén, de nem hiszem, hogy ki fog kopni egyhamar. Amazon, eBay roskadozik még mindig CD-ktől. Hasznos dolog tartani polcon valami külső, pl. USB-s DVD/RW meghajtót :D Egyes ritkaságok csak CD-n elérhetők.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Z.É.T. #5521 üzenetére

:D :K
    Csak röhögök-mosolygok mindegyik bekezdésen, érdemben hozzátenni nem tudok. Sry. :D

• Dißnäëß

nagyúr

válasz fehér_ember #5525 üzenetére

Istenem, megint elkezdett hergelni az saccra 2dB különbség bal és jobb oldal között, mint anno régen. Ez valami műsorforrás sajátosság volt, vagy szalag, vagy mi ? :D

Nálam anno CD-ről kazira véve apám 3-fejes Technics deck-jével, nos, mondanám, hogy a metál szalagnak volt a legjobb volt a hangja, de nem. Sony UX-S és utódja, az UX-Pro, amit mi anno meg tudtunk kapni. A Sony Metal XR-je "csörgött" már nekem, pedig a deck arra is specifikálva volt, azonnal felismerte. Viszont a Metal szalagon a Dolby-C jobban szólt, mint a Dolby-B. Hozzáteszem, játszottam egy ideig Dolby-kkal, de a C-ről hamar lejöttem, végül a B-ről is, úgy megölték a dinamikát. Inkább maradt a némi "pfffffffff" a zene alatt és megbékéltem vele. :D Sok fejfordítós odavisszajátszós deck-ben tönkrement egy kis vékony kábel a mechanikai fordítás miatt, ez mai napig jó még. De ki hallgatja már ? :F :N

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #10726912 #5534 üzenetére

Google -> reel to reel -> Képekre átváltás.
    Gyönyör :)

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #58092032 #5540 üzenetére

Gyönyörûek. :K

• Dißnäëß

nagyúr

Érdekeset mond. Bár nem mindig tudok vele azonosulni.. ezzel igen.

[link]

Szóval Michael Fremer sokat repül és egy meg nem nevezett DAP-ról hallgatja a saját lemezeit, átkergetve azt valami csövön és ADC-n, majd így viszi fel a repcsire hallgatni, immár digitális formátumban.

És mûködik. Semmi digitális hangzás, semmi olyan, amit a digiben a vérbeli analógosok utálnak. Totál analógot kap élményben, egy digitális lejátszóról.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #58092032 #5546 üzenetére

Ebben is van igazság, de ennél összetettebb a téma, nincs fekete és fehér. Kiseposzt lehetne erről írni, beszélgetni. Én azt gondolom, hogy az audio ipar, a termelő oldal is tele van akkora átb***ásokkal, hogy nagyon (és sokszor a fogyasztói oldalt mondjuk sűrű erdőnek.. szerintem még bent sem vagyunk az erdőben igazán).. :(

Az mp3-at nem tudom, hogy keveri ide, masteringben látni sem akarnám, még a 320-ast sem, max végterméknek online, de ott sem, mert a legjobb mp3 számomra nálam készül, az én gépemen, az én paraméterezésem szerint, a legkésőbbi LAME kiadással, és a létező legjobb szoftveres dekóder motorral játszom vissza. De már töröltem az összeset. Az mp3 egy kényszer szülte megoldás és mindennél kreténebb szerintem, még a konzumer TDK D60-nál is. :D Amikor egy huszasért veszek 4 terát, mp3-azzak ? :F :F :( Ennyit már a felhők is adnak, némelyik ingyen (!).. Amikor falun, lassabb DSL-el is pár perc alatt lejön egy CD-nyi flac, online megvéve ? Pláne egy 1000-es neten és Bp alatt élek, nem bent. Én komolyan nem értem, miért mp3-aznak az emberek. A múzeumi tekercseket megértem, a gramofont is, a klasszik LP-t is, a különböző sávnyi és szélességű mindenféle szalagokat is, R2R, cassette, akármit, mindent megértek, de az mp3 ? XXI. században ? Az összes többit nosztalgiából is, fizikai méretből adódóan is és hangzás miatt is lehet tartani, de az mp3-at ? Hát annak sok értelme nincs ma már.

Máshogy masterelve: RE-masterelve max. De az LP a digi formátumokhoz képest még ezután is akkora pofont kap, hogy néha csodálkozom, mitől szól annyira édesen, kellemesen, analógosan. Van rá tippem, de az külön fejezet lenne és nem biztos, hogy kiállná a "mérnökök próbáját", bár az ismeretlenben, mint olyanban, még egy elméleti fizikus is tud hinni, max bekalkulálja (legnagyobb bosszúságára). :D

• Dißnäëß

nagyúr

válasz bta1 #5555 üzenetére

:DDD :C

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #58092032 #5556 üzenetére

Nalunk is mp3 pendrive kocsiban, most a felesegem Civic-jeben.. de csak mert azt tudja (a wav-on kivul) :W . Egy 16G-snel meg inkabb megnezem, mi fer ra, nem eroltetem a wav-ot. Nagyobb usb stick meg exfat lenne, szinten nem buli. Se kocsiba a 320-as is jol szol, a meglehetosen szuboptimalis korulmenyek ellenere :)

A Fordba gondolkodom valami jobb megoldason, de meg nem szuletett meg, veghezviszem-e.

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #10726912 #5560 üzenetére

Bárcsak egyszer valaki sztereo-ból kihozná azt, hogy az énekes a fülcimpámnál liheg... Istenem... Kérlek... !!! :D ;) :K

Mondjuk egy Jennifer Lopez... :))

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #58092032 #5564 üzenetére

:D Beköttetném a szemem - csak az izgalom kedvéért - és arra mennék, ahol Monique Fuentes liheg. Bízva abban, senki nem keverte fel a csatornákat :))

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #10726912 #5567 üzenetére

Van, igen. Na ja, sub.. egyterû, egy ki-be tehetô kisebb sub láda jól belôve csodákra képes :)

• Dißnäëß

nagyúr

válasz #10726912 #5569 üzenetére

Egy kisebb, sztereó mélyládának lenne értelme, sub-nak hívják ôket, de felôlem már eshet 26Hz alatt meredeken. Nem szeretem a kifejezetten mélyre menést, igazi sub tartományokba. Két 20centis mély megtenné, amikor pedig utazunk és sok a csomag, kikapom és itthon hagyom.

Cimbinek az extrán hangszigetelt Saab-jában egy szolíd, de szuper hangú szett volt: 1-1 Rodek mélyközép két oldalt ajtóban, 1 kis sub hátul, ill. két Rodek kerek ribbon szélvédô alatt úgy beállítva, hogy ránk verte vissza pont (a képzeletbeli tengelyt) mert ugye a kerek ribbonok felfele néznek.

Fenomenálisan finom volt a középmagas tartomány. Sajnos akkoriban még nem volt nagy divat a DSP, pedig szvsz autóban hígend ide vagy oda, kötelezô, emiatt a mélyekkel alul valami kioltás-erôsítés miatt volt még mit tenni, de az alap így is erôs volt. Aztán összetörték, azóta is épül újra. (Oldtimer lassan).

• Dißnäëß

nagyúr

válasz dyscus #5571 üzenetére

Én utasszállítón mindig hallgatok zenét, nem éreztem veszélyesebbnek magamra, se magamat másokra. :D

• Dißnäëß

nagyúr

válasz ozzy711 #5585 üzenetére

Elôttem 6 monoblokk áll most megépítésre, aktív háromutast hajtani.

Ezekbôl sosem elég. :D

• Dißnäëß

nagyúr

válasz ozzy711 #5588 üzenetére

Sok gondolatot indít el bennem. Próbálom röviden:

Előfok ? Ennél a "racionalizált" sztereónál most integrált erősítőt szeretnék, egyetlen nagy házban élére állítva 6db D osztályú "monoblokkot" belül. Annyira megtetszett a mostani kis OTL-em hangja az orosz csövekkel, hogy egy nagyon hasonló, szintén 6N1P alapú preamp kapcsolást tennék elé, ez már biztos.. Így hozva létre egy hibridet, amiben a D osztályok neutrális, semmilyen (inkább precíznek nevezném) hangját megszínezem kicsit csővel, kíváncsi leszek a végeredményre. Nagyon biztattak azok, akik csináltak hasonló merényletet és én is látom értelmét, hagyományos setup-okból már hallottam mindenfélét (na jó, nem, ahogy a magyar cukrászdák összes rigójancsiját sem kóstoltam).. de .. most valami másféle süti jön, nem egy klasszik megoldás.

Hangváltó egy elektronikus-analóg lesz -> szerintem ez.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz ozzy711 #5590 üzenetére

Neeem, a mostanihoz nem. Ahhoz RCA elég. Van olyan is, ha csak a fôoldalt ütöd be.

Igen, 1 ilyen = mono. 2 kell.

[ Szerkesztve ]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz ozzy711 #5606 üzenetére

Még passzív váltót is a végleges helyére téve érdemes tervezni, nemhogy aktívat, és DSP-t még szóba sem hoztuk. Erről nagy vita van amúgy mérnökök között, de én váltottam vagy 2 levelet az öreg Sigfried Linkwitz-el (szimplán ráírtam németül) :D Ha van a bolygón valaki, aki TUDJA, hogyan kell váltószűrőt tervezni és elektroakusztikában egy zseni, az ő szvsz (persze vannak még koponyák, de na). És az az alázat, normális hangnem, ahogy válaszolt nekem egy "senki DIY"-ernek, örökre beégett. Nyugodjon békében (2018). :(

Szóval a gyári dobozok többsége tökéletlen, kevés közöttük csak közelíti a tökéletest, SÜKETSZOBÁBAN, és amikor beteszed a helyére, borul a dolog - és még azt is jónak véljük hallani. Vagy fogunk egy kompromisszumos dobozt, ami annyira nem jó, beteszed a szobádba és akkorát javul, pont úgy jön helyre, hogy pislogás van.

Egyetértek dgyurival abban, hogy a doboz az első, ha ezt rendbehúzza az ember, jöhet erősítő, forrás, minden egyéb. Viszont abban pedig Veled, ha jól értem kettőtök beszélgetését, hogy a gyári dobozok még a milliós ligában is tökéletlenek, miért is lenne tökéletes ? Ahol 6-800-ezer a famunka, a kvarchomok, a hangolás, a faanyag, kezelés, satöbbi, és még bent sincs a hangszóró és a váltója ? Marha komplex dolog (nem mondok újat). Sosem elég annyi, hogy belehányok egy váltót, jóleszaz alapon, aztán mászik mindenfele frekifüggően/impedanciamenet függően az összes keresztezési pont, miközben az erősítő amit az egészből lát, néha "aucs", és erre rájön a szobaakusztika, kész is a baj. Vagy a mák. Gyakran mák, audiofülik hallgatnak. Elmennek egymáshoz, átviszik, "hú nálam jó, köszi" , "nálam annyira nem jó, nem adta, szerintem az jobb, mint ez " ... - persze. :) Fül, nem mérés.

Egy tényleg komoly szetten, ami mondjuk 1-2 youtube video-n fellelhető és kerül vagy 50 milkóba, ott a gyártó embere a helyiségbe leteszi nekünk, majd belövi, agyon méri az egészet, akkor is, ha aktív, akkor is, ha passzívan van váltva. Na az korrekt munka, de az nem nagyon releváns számomra, hogy hallgatok egy 800-ezres Dalit, Heco-t, Triangle-t, akármi egyebet és úgy állok fel a székből, hogy "jó, jó, de ...." mert a fizikát senki nem fogja ennyiért megbaszni hátulról (ahogy a villanyosmérnök jóapám mondaná). Néha hallgatnom kéne rá..

És éppen ezek miatt, teljesen elhiszem Tigrisnek az elégedett vigyorát, mert igenis testre kell szabni minden hangfalat, adott helyiségbe. Akinél nem, az örüljön, mert összeálltak szépen a csillagok nála, közel ideálishoz. Olyan is megtörténik (mert miért ne). Amúgy nagy hangfalépítő idol-om mostanában Danny Ritchie, a GR Research-től, nagyon klassz műhelytitkokat kottyant el itt-ott az építős vlog-jában, múltkor valami KEF-et tuningolt (váltót természetesen), de az open baffle hangszórói és a hozzájuk használt közepek, az egész csávóból ömlik a szakértelem, és nincs bullshit, mint Paul McGowan-nél, nagyon fasza. Aki hangszórózik, érdemes átpörgetnie a vidijeit, a sorok között az arany.

Én is dolgoztam a napokban amúgy, befejeztem a kis fejes erősítőm normális házba ültetését, mellé tettem a standby funkció mikroelektronikáját, 2 napot elb*tam a kódra, mire összeállt :D , megy a gyárival identikus, tökéletes standby funkció, amikor a főkapcsoló csak a standby áramkört kapcsolja be. Addig csak a bekapcsológomb körüli LED gyűrű halványulgat el és vissza lassan, viszont ha a gombot 1x megnyomom, behúz a relé, folyamatos erősebbre vált a LED gyűrű fénye és indul a mandula, ha pedig mégegyszer megnyomom, elengedi és kikapcsol a fő áramkör, mindezt úgy, hogy nyomógomb zajt is kezeltem, azaz nem húzogatja se zajra, se túl sűrű ki-be nyomkodásra észnélkül a relét (ez a való világbeli átültetése az elméletnek). Eleinte búgott a kütyü a csillagpontos földelés ellenére, aztán ahogy játszottam vele, nem javult igazán, rájöttem, hogy ez AC fűtés lesz. Jól megsodortam a kábeleket, korrektül vittem a cső foglalatokhoz, majd csináltam egy virtuális földet két ellenállással (hamarosan helyettesítem precíziós trim potival), illetve még meg kell emelnem kicsit az egész fűtést potenciálban és ollé. Így is eltűnt a búgás 99%-a, olyan csodás vegytiszta erőteljes hangom van, pfűűűh. Imádom. Zaj persze még pici van, max potiállásban, mert még mindig nem csuktam le + korokodilcsipeszeken jövök ki a füleshez. Vennem kell egy 6.35mm -> 3.5mm jack átalakítót :D :W 6N1P-kből az EV, "long life" típusaim vannak, 6N6P-k mellett viszont vannak 6N6P-I-jeim is, ezek rövidebb élettartamú, kisebb ellenállású fűtéses verziók, főleg impulzusátvitelre (rakéta vezérlő elektronikában használták), két ilyet is meghallgattam a sima 6N6P-k helyén és óóóóóóóóó :K De egy kapcsolót még beépítek a kettő közötti váltáshoz, az I-nek a fűtését lehozom 5.7V-ra, sima 6N6P körülire, így ekvivalens mértékű lesz a katód fűtőteljesítmény a simával és majd akkor rájuk fülelek újra. Még az új JJ ECC99-eimet is meg kell fülelnem, de egyelőre én azt mondom, wow. Olyan könyörtelen részletezés és mikrorészletezés van a cucban, hogy 1994-es Loreena McKennitt végre nem harsány, mikor beleszalad 1-1 szopránba, csak simán kijön belőle és kész, miközben a Bonny Portmore-on hallom a szája puha nemistudommijét, ahogy formálja a betűket, elkezd egy új szót, meg a nyál "reccsenés" néha, elképesztő. És azt bírom, hogy bármit teszek be, azt hallom. Ha odabaszóst, az odabasz. Ha finomat, az finomkodik.

Olyan nüansz infók és hangok jönnek ki még kommersz zenékből is, hogy pislogok és igen, az is rajta van a forráson, úristen, és ezeket MTV-n nyomatják tv hangszórókból, bluetooth kütyükből jobb esetben és FOGALMA SINCS AZ EMBEREKNEK ARRÓL, hogy kommersz anyagokon is milyen fasza pittyputtyok rejtőznek a felszín alatt, mert nincs mikroszkópjuk, hogy lelássanak oda.

Microdetails. Szerelmes vagyok.

Azért jó angolosan van "lessons learned" is.
    -a fémrétegtől nem kell félni. Most jön még csak a finomhangolás, nem tudom, olaj, viasz legyen-e, kezdődik a játék a csatolókondi párral, meg a jelútban lévő ellenállásokkal.
    - A Mundorf 10% ezüst forrasztóónhoz kicsit csavarni kell a pákát, normál-alacsony hőfokon úgy ragad mint az állat. És koszos, hozzáteszem.
    - Itthon a Conrad-ban kapható pákahegyeket el kell felejteni és messziről kerülni. A karton prototípus megette egy hegyemet, majd rendeltem Audiophonics-ról több EUR-ért egy "long life" pákahegyet és olyan a dobozba átszerelés után, mint újkorában, pedig nem vigyáztam jobban rá (azaz általánosságban véve vigyázok a hőfokra, mondjuk úgy). Az itthon kapható ócó filléres pákahegyek hulladékok, nem tisztességes munkára valók.

Még pár nap és végzek az apróságokkal, aztán pihi, hallgatózás, élvezgetés, cimbimmel összehallgatjuk az ő frissen vett motyóival. Aztán jön egy szoba erősítő hibrid, 6C33C-ekkel, mert játszani jóóóóóó ;]

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák