Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz #71562240 #8429 üzenetére

    maci. Számítógépek közötti kommunikáció során (maradjunk a mai modern, mindenki által használt hálózatoknál) mindig vannak layerek. Enélkül nem működne az egész. Másodpercenként elképesztően sokszor. [link] Ez az egész a XX. század egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb találmánya.

    Meg nem álmodtam volna, hogy egyszer audio topic-ba OSI modellt kell hoznom. :D De hát én szóltam előre, a Tidal informatika, akárcsak a streaming, fájlok és minden ehhez kapcsolódó, ami modern korunk digije.

    Ami ebből idevágóan érdekes - és kötelező - a másodpercenként irdatlan sokszor megvalósuló adatáramlás nyilak az első ábrán, illetve ha a kétszereplős modellből kilépünk, látjuk, hogy bizonyos rétegek rendszeresen megszakadnak, míg a felettük lévő réteg nem, például a fizikai rétegben nézve kábelek százain megy az adat egy Tidal központig, két pontot tud csak összekötni 1 kábel ugye, míg IP szinten direktben van értelmezve azon a rétegen a kapcsolódás, azaz peer-to-peer.

    Jóábra1 jóábra2 jóábra3 jóábra4 jóábra5

    Szerintem egyikőnk sem akarta ilyennel offolni a topic-ot, de ha streaming-eltek és Tidal-öztök, és érdekel, mi van mögötte, ... Az átalakítás legeslegutolsó pontjáig lehet "dzsunka" minden - vagy ízlés szerintire színezett eszközök garmadája, ha az úgy jobban esik - viszont a DAC-nál rengeteg minden eldől, ahogy átlépünk a világ túlvégéről kapott, addig sértetlen és jól megőrzött információval az azonnal romló és információ-integritást nem garantáló analógba.

    Akinek ez így sok, jusson eszébe újra és újra Petőfi Sándor - Anyám tyúkja. A világ bármely pontjáról, bármely szerveréről olvasva (vagy letöltve) az biza 100% ugyanaz lesz nálunk, mint amit ott letároltak. még egy. Ha nem csak olvasható, és nem csak értelmezhető, de 100% ugyanaz az információ, amit a weboldal készítője az oldalra kitett, az azt jelenti, hogy az OSI modell szereplői teszik a dolgukat és az említett információáramlási nyilak mentén többszázszor-többezerszer történt a modell rétegeiben interakció, ugyanúgy, mint annál, amit most olvasol.

    maci. A digitális világ absztrakt. Még távolról sem hasonlít az analógra. Több fejjel, több aggyal, több rétegben kell gondolkodni és azon értelmezni a látottakat, majd hozzákalkulálni plusszban a rétegek közötti interakciót, hiszen egymással összekapcsolódnak ilyen vagy olyan ponton. Nekük humanoidoknak a legfelső réteg számít, hogy alatta mi megy, a gépek dolga (mondjuk azokat is emberek építik, de az átlagnál okosabb emberek legalább, ezért is annyira jó).

    Egyszerű analógia ;] erre (hehe) az, amikor két merevlemezt raid0-ba teszel és mikor az egyik, mikor a másik ír (és olvas) adatot. Ha az egyik meghal, oda az infó egésze, mert az adat fele itt van, a másik fele meg amott, és nagyon finoman van "szétszórva" a kettő között. Fizikai rétegben a két merevlemez mágnesezettsége tök eltérő, eggyel fentebbi rétegben a két merevlemezen lévő - többnyire azonos méretű - szektorok más bájtokat tartalmaznak, még eggyel fentebbi rétegben nézve a két raid vezérlő (vagy szoftver, ha szoftveres) más blokkokat értelmez a szektorokon, még eggyel fentebb viszont már egyetlen egységes egésznek látszik mindkettő lemez által reprezentált "tömb" (egy egységes nagy játszótér, mintha 1 nagy HDD-d lenne), még fentebbi rétegben ugyanaz a fájlrendszer van ezen az - itt értelmezett - továbbra is már csak 1 logikai eszközön, satöbbi.

    És amikor rámásolsz erre valamit alkalmazás rétegben, egy fájlt, egy könyvtárba, másodpercek törtrésze alatt lefut a rétegekben a műveletek hada. 1 másolás alkalmazás oldalon (végigmegy a csík ugye és mi kivárjuk, ha nagy fájl), több különböző írás fájlrendszer szinten (adat blokkok, fájlrendszer fejlécek), mégtöbb írása lentebbi szinten (raid blokkok) , azalatt szektorok .. és végül elképesztően sok pont átmágneseződése a két diszk szintjén a fejek alatt.

    Rétegek.
    Mindig.
    És azok egymáshoz való viszonya.
    Ez a digitális információtovábbítás és tárolás mai absztraktja.

    Jó a Tidal, kiváló az udp és nem kell a high-end audiofil Ethernet kábel, utazni kell az árából. ;] A rétegek segítségével a digi világ képes garantálni az őbele digitális formában bevitt adat 100%-os integritását. Képes. Nem mindig. Pl. USB Audio-nál ez ki van kapcsolva, de ott direkt, mert [...].

    Ne erre szórd el a maidat.

    [ Szerkesztve ]

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák