Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz fehér_ember #2147 üzenetére

    Alapvetően olyat, aminek a VRM-je (fesszabályzók a proci körül) nem melegedős fajta. Ebben jelenleg az MSI vezető (és egyéb téren is), ASUS szó-szó, utóbbi már nem az a név most, mint régen. De vannak jó lapjai. Gigabyte szintén ASUS színvonal ebben, van, aminek jobb a VRM része és kevésbé melegedős, van, aminek nagyon melegedős.

    Összkép:
    Bár az R5 3600-at bármi elviszi forróság nélkül, ha később frissít az ember R7/R9-re, nem mindegy, mi van ott. Papíron mind bírja a nagy R9-eket is, alapórajelen fogja is vinni, tuningban már nagyon kevés és az is épphogy. De mi nem erre lövünk és az R5 nem egy forrófejű játékos a 6 maggal, 12 szállal, szinte bármi választható.

    És akkor most jön az, hogy egy semmi különösnek nem tartott, de nem is hulladék arany középút lapot lehet választani, például én az MSI-met cseréltem egy ASUS TUF B450M-PRO GAMING-re. Ebbe belemegy a DDR4 ECC UDIMM és támogatja is azonnal, működik is. MSI-k egyike sem tudja, Giga pedig melyik hogy. ASRock is jó lehet még, de nekem ez az ASUS volt elérhető azonnalira, mikor vettem (ma is kapható).

    ECC RAM-nál vigyázni kell: kétfajta van, RDIMM és UDIMM. Előbbi a registered (regiszterrel ellátott, bufferelt), ezt NEM tudják Desktop lapok, csak workstation és szerver lapok. UDIMM pedig az unregistered/unbuffered DIMM, ilyen alapból a sima DDR3/DDR4 is, bármilyen desktop memória, és ezekből is van ECC. Tehát ECC UDIMM kell, onnantól nem lehet gond és menni fog az általam említett lapban pl.

    A legjobb az, mikor egy nagyobb nevű online boltot kérdezel meg róla, hogy amit árulnak, melyik a két fajtából és lövésük sincs, mit kérdezel. ECC RDIMM-ből sok van, UDIMM-ből kevesebb, mert még nem jött rá a jónép, hogy ez mekkora király dolog egyébként.

    Mert nem kellett nekik. Itthon nincs úgy, mint nyugaton, hogy a mérnök ügyel arra, hogy ECC RAM-os Workstation-el dolgozzon sima bika desktop helyett, másfélszeres áron, vagy urambocsá, rendes szerveren meg Xeon-on, 2x-3x-os áron. Meggyőződésem, hogy desktophoz képest a Mac-ek is azért annyira stabilak egyébként, túl a BSD géneken persze, mert ECC-sek például a Mac Pro-k is, ott nincs elhasalás egy alapvetően nem hardware hibás gépen Photoshop alatt.

    Ha csak NAS-nak használod, ajánlás fentebb. Egyébként az R5 is sok alá, mehetsz nyugodtan R3-ra is, ha nincsenek nagy CPU erő igényeid (de még ők is tepernek nagyon jól amúgy). Ha csak NAS még mindig a cél, akkor integrált procis Ryzen ideális. Ha NAS + HTPC egyben lenne, akkor integrált VGA nélküli procit néznék és külön VGA-t, amit driver ügyileg szeret a Linux is ( -> nVidia), és hw-ból dekódol 4K60FPS-en h.265-öt/HEVC-t/VP9-et. Oprendszernek ha ZFS-ezel, akkor Linux, ha audiora kritikus vagy és hiszel a kis latency-s voodoo-ban, akkor Ubuntu Studio, ez az Ubuntunak egy médiázásra kialakított, könnyen kezelhető változata, ami "gyárilag" alacsonyabb késleltetésű kernellel jön, kifejezetten ajánlott lehet hívőknek arra, hogy a placebo-jukat megnyugtassa az a pár milliszekundum, amivel vezet egy standard Linux előtt.

    Hát ... kb. :K Ha sok HDD lesz, szólj és bonyizzuk tovább ;)

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák