Új hozzászólás Aktív témák

  • pacman_123

    tag

    válasz egil2 #60802 üzenetére

    "A betonba és az Ytongba rögzített L idomokon"

    Hát ha valaki erre ennyi infó után 100%-os biztonsággal választ ad ... :-)

    A többi infót idevéve, nevezetesen hogy 5 centi vastag (azaz palló) vastagságú cucc, ~1m fesztávon elég lesz-e: erre azt mondanám: bőven jó. Önmagában a faanyag vastagsága ezen a fesztávon több mint jó.

    De hogy azok az L-profilok hogy vannak a beton+Ytong oldalon feltéve ... maga a lépcsőanyag tuti hogy elég, de ha balfék módon van a szögvas a lécsőházban felrögzítve ....? Teccikérteni?

    A mi 32 éve épült házunkban a pincéből az emeletig úgy jön föl a lécső, hogy:
    - pinceszint -> földszint: sima betonlépcső.
    - földsztint -> emelet: falépcső, a lépcső oldalsó kerete, vagy hogy nevezzem: 5x20 centis pallók, beletiplizve a falba. A fal néhol (ahogy elindulunk a pinceszinttől) beton (kefni), néhol 10 centis válaszfal és néhol meg a ház fő teherviselését adó szilikát 30 centis fal (kb mint az Ytong?) . Egy ilyen favázra van a lépcső felhúzva, 5cm vastag bükk lépcsőlapokból.

    Úgy gondolom, hogy ha (!!!) az a szögvas váz rendesen van megcsinálva és rögzítve a falban, akkor rendben lesz ez a lépcső, a faanyagon nem fog múlni.

    Mindezt mondom informatikusként és nem végzett statikusként :-) De pont ezért lehet többet agyalva, mint kéne a témán. Viszont egy pár lépcsőépítést a házunkon túl is végignézve/csinálva. Várd meg az okosabbakat. De kíváncsi vagyok, csak engem érdekel-e ez a szögvas-váz milyensége.

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

Új hozzászólás Aktív témák