Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz #22145024 #22324 üzenetére

    Itt egy használt példány. 80-ra tartja, de annyiért láttam már több szebb állapotút is. Írja, hogy az ár nem fix. Szerintem, ha megvan hozzá a már említett "Series 40-es, 80-fogú TCG könnyűfém vágólap", és mindkét oldali leszorító, akkor ajánljál neki 60-at érte, a többi vágólapot meg makitástól tartsa meg, vagy adja el. Szerintem annyi pénzt ilyen állapotban is megér, ha többet kér, akkor inkább várjál ki egy kevésbé maszatos példányra.

    "Egyébklént cserélhető benne az a persely, ami az ezirányú stabilitást adja?"

    Valami könnyebbet kérdezz! Nézegettem én, hogy miféle csapszeggel oldották meg, hogy ennyire precíz, de csak annyit tudtam megállapítani, hogy szerintem ezt a perselyt melegen préselték bele. Valószínűsítem, hogy egy mezei halandó nem fogja tudni kicserélni benne, még akkor se, ha cserélhető pedig. De hiszem, hogy ezt nem kell cserélni. Gondolj bele, hogy mennyi olyan autóalkatrész van, aminek hasonló terhelést kell kibírnia, de inkább extrémebbet, és megy félmillió kilométert javítás nélkül átlag min 2.000 rpm mellett? Persze az autó egy teljesen más kategória, más körülmények, más kenésrendszer - csak arra akartam utalni, hogy régen tart már ott az ipar, hogy rendkívül precíz és nagyon strapabíró csuklószerkezeteket tudjon produkálni. Az ELU ezt bizonyára át is gondolta annak idején, és egy legenda lett belőle.

    "Főleg, ha valami nyitott profilt vágnál el vele. Vékonyabb L-profilt, pl."

    Igen, pont ilyenre gondoltam magam is. Csak egy a baj. Legalább 30 évig az egyik szerszámládám egyik rekeszében volt egy épp ilyen alu "L" profil. Nna, gondoltam, legalább nem kell tovább nézegetnem benne, feláldozom Neked egy remélhetőleg megnyugtató teszt okán. De nincs ott. Valahol van, de halovány elképzelésem sincs, hogy akkor hol lehet? :F

    "ELU gérvágóból erre gondolhatott a szervizes?"

    Nem tudom, hogy pontosan melyik ELU gépről volt szó, mert nem láttam, hanem csak elmesélte, mint olyant, amitől neki is tágra nyíltak a pupillái.

    "Valszeg jó konstrukció, ha ennyire nem akarnak megválni tőle a tulajok."

    Igen. Olyannyira valószínű, hogy én nem adnám oda sem a mostani új áráért, de még egy Festool Kapex-ra sem cserélném el, pedig ezt a Kapex-ot a vállalkozásom kezdetén úgy stíroltam meg, hogy de jó lenne egyszer idáig eljutni. És úgy mentem el mellette, valahányszor csak jártam a helyi élezőműhelyben, hogy a szemem nem tudtam levenni róla, és halkan néha odasúgtam is neki, egy egy napon jössz te is velem haza. Vállalkozásom egyik legszebb napja volt, amikor hazagurultam vele Debrecenből, és itthon amikor kipróbáltam, rájöttem, hogy micsoda őrületesen nagy ász gép került a műhelyembe gyakorlatilag bagóért. Ha most lefotóznám, nyugodtan hirdethetném úgy, hogy újszerű (nem úgy, hogy megkímélt) - pedig hát én tudom, hogy mennyi rengeteget kapott már ez a pofájára.
    Sok jó szerszámgépem lett az idők során, de csak kettőről tudok úgy nyilatkozni, hogy semmi picike rossz, vagy hiányosság nincs benne, mindenben abszolút. Az egyik épp ez.

    "tárcsánál (250mm) a kb 5000rpm-es fordulat inkább tűnik soknak, mint kevésnek."

    Legjobb tudomásom szerint ezt a gépet - mármint a 702-est - kifejezetten könnyűfémek vidiás vágására kalibrálták.
    Van még egy másik hasonló DeWalt furmányosság is ilyenre. Gyorsdaraboló a neve, de nem flex koronggal kínálják, hanem iszonyat drága vidiás fűrésztárcsával.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák