Új hozzászólás Aktív témák

  • beldeczki

    aktív tag

    Üdv!

    Adott egy Asus P5Q Pro alaplap. Alapból van rajta 6 SATA port, ami Intel vezérlőről működik. Ezzel idáig nincs is gond. De ezen kívül van egy Marvell 88SE6111 vezérlő, ami ad 2 SATA portot és egy IDE portot. A két SATA port rá van kötve egy Silicon Image Sil5723 nevű vezérlőre, ami ezen keresztül üzemel és lényegében kibővíti az alap Marvell vezérlő SATA portjait RAID képességgel. Ezzel idáig nincs is gond.

    Amikor megvettem az alaplapot, akkor nem tettem újra a Windowst. Feltettem minden drivert, örültem. De amikor a Windows indul el, akkor arra lettem figyelmes, hogy Win7-nél amikor a "Windows indítása" szöveg felett a logó összeáll és van neki egy kis animációja, akkor ez egyszer lefagy. A merevlemezek is csöndbe maradnak, a logó "fagyva" van. Egy kis idő múlva a logón újra folytatódott ez az animáció, merevlemezeknek a hangja is megjött és indul is Windows. Azt hittem operációs rendszer hiba van, mivel alaplap csere volt és nem tettem újra. Újratettem, feltettem minden drivert, újra előjött a hiba. Bele is törődtem, gondoltam már elég régi alaplap és valami nem kompatibilis. Nem rég feltettem a Win8.1-et és ott is feltettem minden drivert, és ott pedig amikor a kis logó körül pörögnek a karikák, akkor azok fagynak be. Merevlemez újra elcsöndesül, kis idő múlva pörögnek kis pontocskák, merevlemez dolgozik, Windows indul, minden király.

    De most szereztem egy másik merevlemezt amire feltettem egy alap Win8.1-et, és a driverekkel elkezdtem játszani, mivel gyanús volt, hogy valamelyik driver fagyassza be gépet induláskor. Rá is találtam a bűnös driverre. A Marvell 88SE6111 vezérlő driverje fagyassza be a gépet induláskor.

    Ha a Marvell driverja fel van telepítve, akkor működik a két SATA port + az IDE port is, de a gép befagy induláskor. Ha nincs feltelepítve a Marvell driverja, akkor nem fagy be a gép induláskor, de akkor csak az egyik SATA port működik (kettőből egy) + az IDE port továbbra is jó. Ezzel nem is lenne gond, összesen 8 SATA portból egy nem működik az nem tragédia, de akkor legalább nem fagy be gép induláskor és nem veszítek időt az indulási időből.

    De azért akkor is zavar, hogy egy SATA portot elbukok ez miatt (így ugye nem fagy gép induláskor). Ha felteszem drivert akkor fagy, de működik mindkét SATA. Az IDE port akkor is működik ha fel van téve driver, ha nincs feltéve akkor is.

    Elkezdtem még egy kicsit kísérletezni. Feltettem Marvell drivert, és BIOS-ban kikapcsoltam ezt a Drive Xpert technology-t (ami a Silicon Image Sil5723 vezérlő). Lám-lám, így nem fagy gép, de egyik SATA port se működik ami Marvell-en keresztül jön, IDE port továbbra is hibátlanul működik. Visszakapcsolom BIOS-ban a Drive Expert-et, újra fagy Windows induláskor, de működik mindkét SATA.

    Ha már ekkora regényt írtam és valakit összekavartam volna, akkor megpróbálom összegezni a helyzetet.

    Ha fel van téve Marvell driver és Driver Expert be van kapcsolva BIOS-ban: fagy Windows induláskor, de működik mindkét SATA port és az IDE port is.
    Ha fel van téve Marvell driver és Driver Expert ki van kapcsolva BIOS-ban: nem fagy Windows induláskor, de nem működik semelyik SATA port sem (amelyik Marvell-en keresztül jönne), de az IDE port az jó.
    Nincs feltéve Marvell driver és Driver Expert be van kapcsolva BIOS-ban: nem fagy Windows induláskor, de csak egyik SATA port működik, IDE port továbbra is jó.
    Nincs feltéve Marvell driver és Driver Expert ki van kapcsolva BIOS-ban: nem fagy Windows induláskor, de csak egyik SATA port működik, IDE port továbbra is jó.

    Még egyszer, a Silicon Image (Drive Expert elnevezés) vezérlő az csak a Marvell két SATA portját bővíti ki RAID-el.

    Ebből azt szűrtem le, hogy valamiért a Silicon Image vezérlő fagyasztja be gépet induláskor, ha fel van telepítve Marvell driver. Ha nincs felrakva akkor nem fagy, de egy SATA port mínuszom van (mint írtam nem nagy tragédia, de hát ha tud valaki rá megoldást).

    Tehát a kérdés:
    Hogy lehetne megoldani, hogy a Marvell driver és a Silicon Image Driver Expert együtt dolgozzon (ne fagyasztja be gépet induláskor, de működjön mindkét SATA port)? Vagy esetleg továbbra is használjam driver nélkül és fogadjam el azt az egy mínusz SATA portot?

    Jelenleg nincs fent Marvell driver, így nem fagy Windows, de egy SATA port mínuszom van. Windows csak induláskor fagy ha fent van driver, ha egyszer elindult utána már nincs fagyás.

    A regény végére két videó, hogy lehessen látni is a problémámat:
    Itt driver nélkül.
    Itt pedig driverrel.

    Egyértelműen látszik a hiba.

    Elnézést ezért az iszonyat hosszú írásért, próbáltam jól körülírni a problémát. Ha valaki elolvassa és netán még válaszol is, annak előre is köszönöm! :R

Új hozzászólás Aktív témák