Új hozzászólás Aktív témák

  • Crystalheart

    senior tag

    Most reggel megnéztem a Steamboyt.

    Ellentmondásos egy rajzfilm. Esküszöm, eddig ez a legrealisztikusabb ábrázolás, rajz, grafika, amit eddig animében láttam. Egyszerűen nagyszerű. A viktoriánus kor grafikailag remek újraalkotása egy kissé kicsavart alternatív történelemben. (Bár jó képet fest arról, hogy a gőzkorszakban hogyan képzelték el az emberek a jövőt, mert kb. így, a benzinmotort számításba sem véve. Tiszta Verne.) Még a rajzhoz tartozik a karakterdizájn: az arcok nagyon egyediek, a nyugati rajzfilmek karakteres arcéleit hozták, különösen a férfiak esetében. A gyerekek már kissé egyformák voltak (az elején egy újságosfiút leszámítva), de belőlük nem volt sok. Külön pluszpont, hogy hanyagolták a tepsiszemeket, ezért nem is igazán nézett ki animének, leginkább csak a kevés képkockából álló karakteranimáción tűnt föl. (Ez néha nagyon elütött az amúgy nagyon jól beágyazott CGI-jelenetek fluid mozgásától.) Robbanások, felhők, sok speciális effekt. London és az épületek kidolgozottságától leesik az ember álla. Ha jól tudom, 20 millió $-ból csinálták, szóval érthető.

    A történettel és a karakterekkel viszont nem voltam megelégedve. Ezeréves hollywoodi alapokon nyugvó sztori, ami a StarWars előtt húsz évvel igazi remek lehetett volna, de ma már ezen azért túlhaladtunk. Mondhatni, semmi különös. A karakterek a sablonos történethez illően sablonosak voltak, igazi mélység nélkül. Nem kell mondjuk, hogy mindenki 3D-s legyen, főleg nem egy filmhosszúságú darabban, de azért egy-két karakternél elvárná az ember. Így viszont úgy érezni mintha a film elejével születtek volna, a végével pedig meg is szűntek. Nem éltek előtte, és nem élték túl az end creditset. Ez kissé lehangoló.

    (Ami azt illeti, aki egy kicsit is gonolkodik az eszével, az még azt is észreveszi, hogy a gőzzel, különösen tiszta vízzel, nyomással kapcsolatban, tehát amire az egész rajzfilm-béli steampunk technológiát építik, egy nagy handabanda, alap nélküli blabla, baromság úgy, ahogy van. De ettől el lehet vonatkoztatni, elvégre a scifik technológiai alap-elképzeléseinek nagy része is csak lehetetlen kitaláció. Ha már a Tower Bridge harminc évvel korábban áll, mint amúgy, akkor ennyi már nem is számít. :D)

    A zenével nem volt különösebb gond, jól támogatta az akciót, de nem is különösebben említésre méltó, nem túl emlékezetes. Mintha elhagyták volna a főtémát és csak a töltelék maradt volna.

    Mindenképp meg kell említenem a magyar szinkront, mert azon nagyon kevés anime közé tartozik, amit a lehetőségekhez képest jól dubboltak. Neves szinkronszínészek mondják föl a szöveget, már-már olyan átéléssel, mint a nyugati nagy rajzfilmeknél szokták. Bár néhol érezni a monotonitást a hangsúlyban, ez az instrukciók hiányának tudható be, de rajzfilmnek bőven jó.

    Összességében egy remek kivitelezésű, de amúgy középszerű film. Küllemi megvalósításban példaértékű, de történetben nehogy mások is kövessék. 7/10-et nyomtam rá, alias "jó".

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák