Új hozzászólás Aktív témák

  • Viszlát

    addikt

    válasz legiaap #17740 üzenetére

    Nem kérdőjeleztem meg az iskolázottságod, valamit félreértettél.

    Hitel esetén nagyon leegyszerűsítve azt is mondhatnám, hogy teljesen el is lehet feledkezni a bankszámládról és megtakarításokról, de nem lenne teljesen igaz, mert valamennyire számít, de általában nagyon-nagyon minimálisan. A nevében is benne van, credit history, credit score és credit check, tehát mint adóst vizsgálnak, nem pedig azt, hogy mennyit tudsz félretenni egy hónapban. Egy dolog szidni egy adott rendszert és egy másik nem ismerni azt.

    A kollégád példája alapvetően az ellenőrzés automatizált mivoltából fakad. A poor kategória egy dolog, a pontszám is egy dolog, ezek súlyosságát egy credit check során az adott hitelszervezet határozza meg. A pontszám mellett többek között az address history is jelentős súlyú, de a konkrét százalékos eloszlás banktitok, így rajtuk kívül nem tudja senki. A lényeg, hogy önmagában a credit score alapján összehasonlítani két ember igénylését és a döntést teljesen értelmetlen dolog. Csak akkor lenne értelme az összehasonlításnak, ha két teljesen ugyanolyan körülményű és helyzetű embert (egyik angol másik nem) hasonlítanánk össze.

    Viszont ami biztos, hogy maga a credit check egy teljesen automatizált rendszer, pontosan a visszaélések miatt. Rendkívül összetett maga a folyamat, például az adott hiteltermék jellegétől is függ, hogy milyen adatokhoz férhetnek hozzá a hitelt folyosító cégek, illetve milyen információkat vizsgálhatnak. Ezek előre beállított paraméterek, a termékhez kapcsolódik, tehát még csak váltani sem tud mondjuk az ügyintéző, hogy na ez egy EU-s, másfajta ellenőrzést végzünk rajta. Azt garantálhatom neked, hogy ACE (Automated Credit Evaluation) rendszerben nincs nemzetiség mező, sőt, lehetőség sem arra, hogy bárki belenyúljon és megbuherálja az eredményt. Nagyon leegyszerűsítve a hitel információs rendszerben van mondjuk 30 különböző mező, különböző információkkal, a bankok, hitelszervezetek pedig a termékükhöz kapcsolódóan kiválaszthatják, hogy mely mezőket szeretnék vizsgálni (azok közül amihez hozzáférésük van) és ezeket milyen súllyal akarják beleszámítani a végeredménybe (néhány ezek közül szimpla true/false, néhány szöveges vagy százalékos). Ezek mind termékhez kapcsolódnak és előre beállítottak, változtatásuk általában egy munkanapot vesz igénybe és általános érvényű, nincs lehetőség egy adott credit check kapcsán változtatni, vagy személyhez fűződően manipulálni.

    A helyzetet komplikálja az, hogy főleg a kisebb hitelező cégek (nem bankokra meg szolgáltatókra gondolok, hanem nevenincs gyorshiteles és mindenkinek adunk hitelkártyát cégekre) nem szeretik megfizetni ezen rendszer használatát, ezért manuális ellenőrzést hajtanak végre. Ez egy nagyon korlátozott hozzáférés, például nem látnak semmi részletes információt a credit history-ból, csak a besorolást, így ezek esetében viszonylag jól kiszámítható az eredmény.

    Ami magát a credit rendszert illeti, egy itt született emberhez iszonyú butaság hasonlítgatni magunkat. Nincs más megoldás mint elfogadni, hogy fel kell építeni a profilunkat adósként, az alapoktól kezdve, ami nyilván nem fog fél év alatt megtörténni, évek kellenek hozzá és tudatos törekvés.

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

Új hozzászólás Aktív témák