Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fred23
nagyúr
Időnként meg szoktam nézni, van -e új BIOS a lapomhoz, épp most estem túl ezen, és bizony az ASRock jan. 31-én kiadott egy újat. Bizonyára nem csak az én lapomhoz jött akkor, szóval érdemes lehet másoknak is felnézni az oldalukra, illetve akár más gyártók oldalára is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz solfilo #9651 üzenetére
Leginkább attól, hogy alap játékra sem alkalmasak élvezhető szinten a maguk idejében, pont mint az Intel IGP-k (ezek spec. minden időben), ad képet azt jól van (2D-re és multimédiára viszont pöpec), az Intrel IGP-k utólag alkalmasak játékra, azaz pl. a HD630/UHD630 élvezhetően viszi az olyan nem túl friss címeket, mint pl. a Need For Speed Most Wanted.
De ez is csak akkor igaz, ha a ram DC-ben van mellette.Tecjnikailag meg az a lényegi különbség az AMD APU-k között, hogy a combos IGp sok helyet (meg tranyót) foglal a kupak alatt, ehhez be kellett áldozni pár dolgot, pl. pci-e sávokból kevesebb van, L3 cache a fele a nem G-s végűhöz képest, stb).
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
veterán
Ha jól nézem, az APU kifejezést nem nagyon használja az AMD, egy kalap alá veszi a processzorokat a honlap.
Lehet mert még nem jutottunk el oda, hogy heterogén módon legyenek programozva. Idézetek innen.
Na de mi is az az APU? Az AMD úgy döntött, hogy a Fusion égisze alatt megjelenő processzoroknak egy új kategóriát hoz létre, melyet az eddig jól megszokott CPU (Central Processing Unit, azaz központi végrehajtóegység) helyett APU-nak hív. Az APU az Accelerated Processing Unit rövidítése, mely nyers fordítás szerint annyit jelent, hogy gyorsított végrehajtóegység. Az alapötlet olyan processzorok megalkotása volt, amelyek heterogén módon programozhatóak, biztosítva egy belépőt a rendszerszintű integrációba, avagy más néven megkezdődhet a heterogén éra térhódítása.#9654 jokeph
A sebesség nem számít, lásd pl az E-350-et.
Az egésznek végül az lett a vége, hogy a korábban csak a Llano után várt Brazos platform rajtolt el előbb, így gyakorlatilag a Zacate és az Ontario lett az AMD első, kereskedelmi forgalomba is került APU-ja.Na de mindegy végül is, mi a közbeszédben módosult jelentésében használjuk az APU-t, így tesz akkor a topikcím is majd. Megpróbálom a phoenix keresőt is felvetetni a topikhoz.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
nagyúr
válasz solfilo #9656 üzenetére
Az egy BGA tokozású forrasztott low power cucc (ennél bármelyik régi FM socketes APU többet tud), laposba meg mini cuccokba, de jogos az 5 pont.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
sb
veterán
válasz solfilo #9659 üzenetére
P****ba!!!
Vagyis inkább rossz a specitek! Vagy az AMD számozása...[ Szerkesztve ]
-
elder troll
őstag
válasz solfilo #9662 üzenetére
Rog Ally Z1 Extreme az hova tartozik?
Tudtommal felépítésben 1:1-ben 8700G-nek felel meg kisebb tdp-vel.
200 alatt bő 2,5 év garival korrekt alternatívának gondolom, vagyis az am5 + 8700G sokkal többe kerülne. Egyedül a 4K 120Hz-et nem kezeli a kézikonzol verziója ennek a chip-nek, mert mindenhol hdmi 2.0 szerepelt a dokkoló leírásokban.[ Szerkesztve ]
-
consono
nagyúr
válasz elder troll #9663 üzenetére
Az nem egy 7840u egy az egyben, csak alacsonyabb TDP-vel?
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
sb
veterán
válasz elder troll #9663 üzenetére
Táptopic...
@solfilo
Hogy mondjak valami konstruktívat is: szerintem jobb ömlesztve*. Pont a fenti irónia juttatja eszembe hogy utálom a ph sokszor kényszeres témabesorolásait. Gond van a táppal, vagy az alaplap szar, esetleg a PCIe-n keresztül a dvga szarakodik valamit... és akkor ezzel elküldenek a halálba minden topicból, mert off. Szimpla string szűréssel operálnak legtöbbször.*Altéma bontásnak van értelme és azt értelmesen be tudja lőni az ember. Ha szikrázik a dvga-m akkor a táptopicba megyek, ha driver kék halállal száll el, de csak Excel közben akkor meg a dvga/sw-s/MS topicokat nézem végig.
-
csurenzoo
aktív tag
Ha megint pörögne a bánya, és a vga árak is fenn lennének, mint 2021-ben, akkor eléggé jó alternatívák lennének ezek.
Can the Ryzen 5 8600G and Ryzen 7 8700G MATCH a GTX 1060? (review) -
Gausz
aktív tag
A tesztelőknek miért van ilyen tikkje, hogy minden 8700G játéktesztet csak minimum grafikán futtatnak? Értem én, hogy F1 2023 elfut 134FPS-el, na de egy medium vagy high?
-
totomusic
tag
Kérdés: Van-e bármi információ arról, hogy egy PS5 grafikai szintet hozna egy későbbi CPU-ba integrált GPU? Ray-tracinggel természetesen. 40CU mire lesz elég?
-
félisten
Ryzen 7 8700G AI Performance Enhances with DDR5-9000, 15% Improvement in Integrated Graphics
Úgy tűnik, van még tartalék az IGP-ben... várni kell egy fél évet legalább, míg kiderül minden turpisság, beállnak az árak, kiadják a gyértók a javított UEFI-ket.[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
sb
veterán
válasz AxBattler #9672 üzenetére
Én nem várnék nagy csodát, de a várakozásból még sosem lett baj... meg eddig is vártunk eleget.
Viszont érdemes beleolvasni:
The Procyon benchmark, which tests a variety of neural network models, revealed up to a 15% increase in AI performance when comparing DDR5-7600 C38 memory against the baseline DDR5-4800 C40. The GIMP benchmark showed less variability, with only a 4% improvement in image generation time under similar conditions.Nekem ez így olyan mint a viccben, hogy hol és mit osztogatnak/fosztogatnak...
- DDR5-9000 oc-ről van szó, aztán leírják, hogy 4800 vs 7600 a mérés.
- +15% gyorsulás (DDR5 órajelben ugye +58% vagy +88% volt )
- A másik tesztben 4%.
- A cím szerint integrated graphics gyorsulás van de ez vmi AI teszt.
- Gyorsan rákeresve nem tudom min futott, elvileg tud cpu, gpu és npu támogatást is, Anadtech-en pl. ugyanezt npu-n nem tesztelték. Persze AI-ra kell a ram, talán elsősorban a méret számít de biztos ott is használ a sebesség.Ami ebből nekem infó, hogy eddig úgy néz ki maradt a minta: a memkezelő is bírja és amiről eddig nem volt infó, az IF is 2000 helyett 2400-2500-ig elfutkoshat.
Hogy ez mennyi gyorsít abban szkeptikus vagyok, már a valós tesztekben lemért 7000 körüli frekik sem dobtak olyan sokat. De az biztos szerintem, hogy:
1. Pozitívabb lesz a kép mint amit első tesztre láttunk.
2. És innen azért jó messze van már a hivatalos gyári 5200. Vagy 7840HS-nél 5600. Ha 6200-7000-ig csak +15% volt benne és ott megállt a mutatvány, azért 9000-ig még megint nagy ugrás van. És valószínűleg az IF visszavétel is bejátszhatott azokba az eredményekbe ahol 6x00 felett már nem gyorsult/néha lassult is. Erre jön még rá az IF tuning.
Tippre +10-15% helyett a vége lehet 25 körül... mákkal persze, sok pénzt nem költenék rá extra ramokkal vagy mással.szerk: Úgy látom a 8600G tesztek is megjöttek, 15-20% körül megáll az IGP a 8700G mögött. Persze a több jobb, de ha ezen is lehet még tolni +20%-ot akkor ez se rossz. Azért remélem a 8/16-os is lentebb jön majd, 5600G->8600G váltásnál a cpu is jóval erősebb lenne, de már beleéltem magam a 7840HS szintű előrelépésbe korábban.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Yupp, egész jó lesz a végére!
Sajnos van pár tényező, ami még aggaszt:
- stabil, szupergyors RAM-oknak az ára is szuper;
- ITX lapoknak felment az ára, amit szájhúzva még ki is köhögnék, ha alapból megkapnám ugyanazt a csatlakozókínálatot, amit a korábbi szériánál: 4x SATA, HDMI+DP, extraként 2xM.2 PCIe (lásd pl. ASRock A520M-ITX/AC vs. A620I Lightning Wifi)... de nem kapom."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
sb
veterán
válasz AxBattler #9675 üzenetére
Sajnos ugyanaz a háromszög van amit írtam.
Ha mITX drága, goto mini PC.
Ha hely/bővítés kell akkor Asrock Deskakármi - de ott megint lesz korlátozó tényező, csatik, Dimm vagy So-Dimm, frissítések, arra se vennék mérget, hogy 7-9000-es ramokkal megmozdul a benne lévő lap.
Szóval ha itt nem jön be valami akkor goto mini PC megint.Én egy esélyt biztos adok a DeskMeet+8600G-nek és majd meglátjuk. A többi nem fog sajnos kiderülni amíg nincs meg. Pedig már leszoktam a kísérletezgetésekről.
Ramból nem tudom mi jó, de a tesztekben 7-9000-es ramokat ahogy látom sima 5-6000-es ramokkal prezentálják.
Árban sem látok nagy különbséget, kb. ezt találtam:
- 90-100 EUR az alja 6000-ig.
- 110 EUR: 6200-6400
- 120-130-ig már 6600-7200 gyárilag.7200-7400 körül pl. Patriot Vipert láttam ami 200MHz-enként lefelé is folytatódik, sanszosan ugyanaz a modell lehet. De sztem biztos elég megvenni vmi ajánlottabb 6000-est és jó eséllyel jó lesz az 7000 körül is. Ha nem akkor meg a 6000 se rossz.
Most AM4-ben is 3000/3200-as Ballistix meg Klevv moduljaim voltak 4200-4700 között.
-
félisten
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
g@bo
nagyúr
8500g meglepis cucc, kevesebb pcie szál, 2+4 mag (6 mag / 12 szàl) amiből 4 mag mobil, nincs Ai motor…. Viszont 20e olcsóbb mint a 8600g. 5700g helyett vennem… agyalok.
-
sb
veterán
Szerintem cpu-ban lassabb lehet mint az 5700G, bár a tesztek alapján meglepően jó. Alig marad el és van ahol gyorsabb.
AI érdekes, nem nagyon láttam tesztet rá, a nagyobbakban is inkább a cpu-n futtatták a teszteket, nem a dedikált egységen. Abban pedig érdekes módon cpu oldalról is kb. dupláztak az új modellek, itt is sokkal gyorsabb a 8500G mint az 5x00-ek.
Gpu-ban viszont egyértelműen gyengébbnek tűnik.
Egyébként a Zen4c magok nem mobilba jöttek, szerverben tűntek fel eddig ha jól tudom. Aztán hely és TDP miatt mennek majd nyilván mobilba is. Szóval IPC-re elvileg ugyanazt tudják, egyedül órajelben van hátrányuk.
Ez alapján nekem kifejezetten szimpatikusak, szerintem felhasználásfüggően jó választás lehet egy Zen4c-s proci:
- Bár szvsz napi felhasználásban is számít az egyszálas erő, érzésre is, itt ez megvan a 2 magas frekis Zen4 maggal. Több nagy mag szvsz csak játékba kellhet, ha az nincs akkor nem hiányzik több nagy mag. (és ezért pl. egál/kicsit kisebb multi score-nál is inkább választanám a 8000-es modelleket a nagyobb single score miatt, lásd 8500 vs 5700... kivéve játék)
- Ha ezen túlléptünk akkor viszont szerintem előnyös a kis mag. Ha kisebb TDP-s gépbe megy ahol nem az allcore 4-5GHz a reális akkor ugyanúgy elpöfögnek a hatékonysági sweet spot 3.7 körül. HTPC/szerverbe, ha jönnek majd notiba ez előnyös szerintem.
- Kisebb helyigénnyel jöhet majd több mag, ahogy Intelnél. Vagyis ha nagyobb a TDP és a sokmagos kraft kell akkor is jobb lesz egy 12-16-24 magos felállás sok kicsi 3.5GHz körüli maggal adott TDP-ből, mint 6-8 nagy maggal.
- GPU meg hiába gyenge, ha játék nem kell minden másra elég, még talán extra HTPC igényekre is. És frissebb, minden új hw encode/decode képességgel.Szóval HTPC-be feature-re, alacsony fogyasztásra, többmagos mini szerver célokra, vagy ha jön majd egy olcsóbb sokmagos később esetleg, akkor arra is elég optimális ez a felépítés a korábbiakhoz képest.
-
veterán
na jól van, de ennyiből még nem tudni, kell e az extra kraft vagy képesség, amit a 8600G ad.
Nekem szerintem megérné a nagyobb amúgy, azért szoktam játszani időnként, meg bosszantana a tudat, hogy most kezdődik a desktopon az AI éra, s én olyanra ruháztam be pont most, amiben nincs NPU. Ki tudja mire lesz jó. Igaz, én nem szoktam sűrűn cserélni, szóval nem baj, ha van benne jelenleg kihasználatlan feature.solfilo
-
viperabácsi
addikt
Érdekelne , hogy egy 8700g meghálálja a ram freki növelését ?
G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO
Helyett egy :
G.SKILL 32GB KIT DDR5 7200MHz CL34 Trident Z5 RGB Black
Egy asus rog strix b650e-itx lapba gondolkozom ,médiás pc -nek.Az Űr veszélyes hely , főleg , ha a két füled között van !
-
nagyúr
válasz viperabácsi #9688 üzenetére
AM4-ben a DDR4 3000/3200-hoz képest a 3600/3800 hoz, de még a 4000 is, kb itt a vége.
Ez után már csak az IGP húzása dob rajta.
Szóval, sanszosan igen, hozhat a nagyobb ram AM5-ben is, játékban legalábbis lehet előnye.
Meg ahogy nézem, alig van a 2 ram között árdifi.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Az IGP biztosan, talán GamersNexus tesztben mutatták a skálázódást játékok alatt.
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
Computerbase tesztben is lemérték, és a STAPM gyorsulás is benne van már.
- Utóbbi kb. +15% volt
- A ram 5200->7200 kb. +10%. Min fps-ben talán nagyobb.Hw Unboxed-nál is mértek de nem tudom ott benne volt-e még a STAPM variálás.
Összességében valami miatt nem igazán gyorsul be 6000 felett, hiába sávszélesség-hiányos az egész igp koncepció. Az átlag úgy látom onnan +5-10% 7000+ órajelekig, van ahol több, de ritka, és volt ahol lassult is.
Amíg nincsenek teljesen tiszta tesztek, STAPM ügyben is, de amit főleg hiányolok, IF clock ügyben, addig kérdéses a dolog. 6000 felett biztosan visszavesz/aszinkron fclk van alapból, gondolom innen jöhetnek a lassulások is, ill. egy-két konkrét ram tesztben látszik, hogy az olvasási sávszélesség jóval lentebb van.
User tesztekből az látszik, hogy az IF is elmegy 2400-2500-ig de azt nem tudom ezeknél a teszteknél 7000+ ramoknál mennyin mehetett.Szóval egyelőre szerintem 6000-6400 felett sokat nem éri meg költeni rá. Valószínűleg utána sem, sokkal több nem lehet benne 7200-al pl. Ha nincs árkülönbség akkor meg mindegy.
Ill. ez leginkább játékra vonatkozik, máshoz nem nagyon van szükség rá. -
sb
veterán
Közben kerestem 8500G eredményeket is. A jól megvágott, kis gpu nyers erőben gyengébb pl. az 5600G-nél, de kis tuninggal le tudja nyomni, vagy legalábbis akörül van. Nem rossz választás az az APU sem.
Ez, vagy ha elérhető lenne a 8300G, korrekt lenne nekem HTPC/NAS/szerver alapra.
Asrock DeskMeet/Miniről pedig azt találtam, hogy csak áprilistól jön Európába.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
IGP nincs piszkálva, csak a CPU része van hangolva.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Gézengúz
addikt
Asus ROG Strix B450-F lapocska
2400G proci
Aegis 2*8GB ramot nem tudom belőni 3000Mhz-re, pedig megfelelő időzítést és feszültséget is állítok.
Ötlet?
Memóriák 1-3-ban, próba 2-4-ben?[ Szerkesztve ]
-
elder troll
őstag
válasz Gézengúz #9695 üzenetére
Jó az elképzelés, AM4 esetén mindig a 2. és 4. slotba rakjuk a memóriát.
Illetve XMP-t használj, asus átnevezte valami másra (talán d.o.c.p.).
Szóval ne manuálisan próbáld beállítani az időzítéseket és feszültséget, gyakorlatilag 1 gombnyomásra megoldja az alaplap.[ Szerkesztve ]
-
Gézengúz
addikt
válasz elder troll #9696 üzenetére
Találkoztam vele.
Na csinálom.
Thx. -
Gézengúz
addikt
válasz elder troll #9699 üzenetére
Dehogy ...
Én még mindig egy A10 7890K-n ülök.
Ezt egy kissrácnak raktam össze.
Kicsit jobb lappal, bennehagyva a bővítés lehetőségét.Ez egy full apróról összeválogatott konfig.
Ma lett meg minden, majd kerül rá oprendszer is a napokban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest