Új hozzászólás Aktív témák

  • BeZol

    őstag

    válasz Chaser #13150 üzenetére

    Gaming X Trio 3070-esem volt, az igazi megváltás volt hangerőben az ichill x4 vagy gainward phoenixekhez képest.
    Később járt nálam ftw3 ultra 3070-es, na az volt a leghalkabb nálam (3 is volt, mindegyik jó volt).
    A palit gamerock (gyémántos elejű) az gaming x trio szintű volt csupán.
    Most van egy strix 3070-esem, igazából nagy dög batár de a konkrét chip elég gyenguska alatta, szóval ilyen top kategória esetén elvárnám h a chip is tuti legyen alatta, de nem az, így a hangereje számomra irreleváns, de persze halk ez is, csak ez annyival később lett véve, hogy már nem tudnám rangsorolni a többihez képest.

    Nekem volt Sapphire Nitro+ 6800 XT-m, az egy könnyű kártya, de hiába pörgött többel mint más kártyák, +300-500rpm ellenére ugyanolyan hangereje volt és jól hűtött a könnyű súly ellenére is. Természetesen ha húztál rajta, akkor már hangos lett, de gyárilag, vagy főleg alulfeszelve sztem tökéletes volt.
    A probléma az amd kátyákkal a coil whine (ami akkor derül ki mikor bepattintod a gépedbe és csillió fps-ed lesz, rosszabb kártyáknál már 60fps-nél is simán elviselhetetlen dolog).
    Már írtam régen, de volt ami nálam bazi hangosan coil whine-olt, aki megvette, nála semmi, és fordítva is volt h nálam semmi, másnál meg bazi hangos volt... Ezért a konkrét gépedben derül ki h mizu.

    Ha már beleveted magad az online review-kba, akkor egyáltalán nem kapsz diagrammok alapján egyértelmű képet, mert
    - van, hogy leghalkabb az adott típus, de teszem azt 30W-al kevesebbet is eszik és -200MHz-en megy (torzítok, de szándékosan), szóval egy noise normalized tesztnél nem mindegy az órajel és a fogyi mellé
    - egy stock hangerőmérésnél (stock kártya vs stock kártya) pedig nem mindegy a fogyasztás és az órajel (lásd ref 6900 XT halkabb mint egy asrock phantom rx 6900 XT, csak közben a ref kártya talán 2280MHz-en megy vmennyi W-al, az asrock pedig 2430MHz-en)
    - a fenti igaz a hőfokméréses részekre is. Kisebb TDP-keret esetén a gagyibb hűtés kijöhet jobbra, mert a jobb hűtés jóval több W-ot eszik éppen a magasabb órajel miatt

    A jobb helyeken ezeknek mind utána tudsz járni, de elég időigényes.

    Én anno kb. azt jegyeztem fel magamnak, hogy 1600-1800rpm között van az a sáv, ami számomra "tökéletes". Efelett már hangoska, ezalatt meg kvázi hangtalan, de ugye ha kell a több MHz, akkor kell a fordulat is, szóval ez számomra a sweet spot fordulatszámügyileg.
    A nagyon jó hűtésű kártyáknál hőfokügyileg simán megvolt 1250rpm-ből az, ami a közepeseknek csak 1600-1800rpm-nél sikerült (vagy még ott sem).
    Az egyetlen kivétel a nitro+ 6800 XT-m volt, az 1600-1800rpm-en ugyanolyan halk volt, mint az 1300 körüli 1,5-2xer nehezebb + vastagabb kártyák, hőfokban meg a kettő között volt kb.

    És hát a coil whine mellett a másik probléma az amd kártyákkal, hogy vajon éppen hogyan rakták össze, volt 6800 XT és 6800 XT között (azonos típus, haverom 3.-at tartotta meg, egyébként gigabyte aorusok voltak) 15fok különbség volt a hot spot értékében (és amd-nél ez alapján throttlingol a kártya).

    Szóval mikor azt hinnéd h megvásárolod a tökéletes amd kártyát, akkor lehet coil whine, lehet "rossz" összerakás miatt elszállóbb hot spot, de ventillátorok is ciripelhetnek, vagy zero rpm-ből elindulva felpörgésnél adhatnak zavaró hangot a ventik, lehet gyenge a gpu chip és a memória chip is, szóval eléggé sok változós, hogy mennyire fogsz ki jó kártyát, mert még az adott típus sem garancia arra, hogy jót fogsz ki, úgyhogy szerintem minél előbb kezd el berendelgetni a kártyákat a webshopokból, és majd vmelyik jó lesz a végén, többit meg küldd vissza, és akkor véget vetsz a szenvedésednek, hogy de most melyik kártya legyen és h melyik a jobb. Meg kell venni, ki kell próbálni, aztán majd meglátod, hogy az adott példány a te konkrét gépedben mit produkál, mert simán lehet h nem hozza azt amit a netes tesztek alapján elvártál volna.

    Ilyen szempontból kisebb lutri egy nvidia kártya, de ha úgyis boltból veszed, akkor csak idő kérdése mikor találsz perfect match-et ;) (legyen az zöld vagy piros)

    Mikor az ultimate chipes liquid devil 6900 xt megjelent és német fórumon a srác vett is egyet, ott sem stimmelt az összerakás, sőt a gyári paszta helyett végül folyékony fémet pakolt rá és úgy lett tökéletes a kártya, mert a hot spotja mindig elszállt, közben meg 2400 euro volt akkoriban talán :F (és gyárilag kvázi "rossz", és ott még garivesztéssel is jár a szétszedés)

    Ilyen szempontból asus-t (ezen van logó, de nem baj ha leszeded) vagy gigabyte-ot (ezeken nincs logó) vennék, azokat szét szabad szedni, nem bukod el a garit miatta, ha esetleg még gari időn belül kis korrekcióra lenne szükség, legyen az szimpla újrapasztázás vagy hőpadolás.

    Ez pedig kis csemegének, a 3x8pin-es csatikat majd ez fogja váltani: [link]
    Eddigi 450W helyett 600W-ot tudnak majd így felvenni a kártyák, ami tekintve h 2,5-3szoros teljesítményugrás lesz, el is fog kelleni.
    ---> neccesek lesznek a 850W-os tápok, jobb ha 1000+W-osakat vásárol az aki csúcskártyát tervez a jövőben, bár az számomra is kérdéses, hogy akkor most emiatt teljesen új tápcsaládok is érkeznek-e, vagy lesznek vmilyen adapterek (de ugye 3x8pin az csak 450W, tehát 4x8pin-t kéne bedugni :F )

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák