Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az kifejtett elméleted jó, és közben már meg is valósították DOS alatt real és protected módban is ok, pár kedvenc címmel teszteltem. Az SB060 pedig megy Win98 alatt is, a natív driverrel. Így lett teljes a madness gépem immár hanggal is.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
-
válasz KROK640 #97195 üzenetére
Én amúgy jobban kedvelem a későbbi házakat(persze ez nem von le semmit Francia91 kolléga monumentális szerzeményéből.
Igaz még nem kábelmanagement, de már a korhoz későbbiek :
P4 W98EE#0 : Edge open, Front
775 W98SEE#1 : Edge open, Front.
Utóbbi sztem sokkal jobb a 775 számára(HDD, ODD hely, stb), mint a korlátoltabb korábbiak, meg szebb is. Persze mindez a szokásos anti-naptárazós stílusomban - itt most a minél korábbi hardvert, minél újabb házba szlogen. Mondjuk a PCIe 775- höz pedig megvan már a modern kábelMgm- es ház, és természetesen szintén nem korhű FSP modern táppal.
Erről jut eszembe, lehet hogy még nem is említettem, hogy az XT- met ATX házba építettem , jó persze az egy ritka ultramodern XT lap.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Az itteni hirdetésekkel azért óvatosan, alapból nem engedélyezett. Mostanában visszafogtam a TG üziket, nem akarok vergődni rajta, de ha lehet inkább az engedélyezett vonalak : HA, privát, aláírás, localTopic. Mondjuk az ilyet privátban is elküldheti a kolléga, köszönöm !
-
-
70Hz megy a modern VA led Aceren is DOS alatt. Milyen monitor az a amiga comp ?, CRT vagy LCD ?. Árban az Acer alatta van(ill csak volt, mostmár annyi kb).
Mi az a scroll smooth ? A képen látom az interferenciát, CRT monitoron láttam hasonlót, LCD- n még nem.A 3 test probléma nem megoldható.
-
konverzio nelkul - ezt sem tudom behatárolni, de tuti hogy annyira nem ástam bele magam, mint Te.
1024- ig tudja a 75Hz- et, ami DOS- hoz, az összes köztes felbontásokhoz is elég. FHD- ben persze 60Hz, olcsó belépő monitor, de a próbapadhoz több mint elég.
Karakteres üzemmódban, pld NC, DN, 75Hz- re áll be mint egy régebbi CRT is, legalábbis az OSD kijelzett szerint.
Bizonyos game/prg- ok szintén 75Hz- re váltanak runon, CRT- n vagy a régebbi HP LCD esetén 1024- ben, (800x600- ban még ok), fekete képernyő volt a jutalmam. Ugyanez pld Win3.11 alatt, ha feltettem a VLB kártya driverét. Aceren előbbi nincs, vagyis jó, gyanítom hogy utóbbi is rendben lesz, ha majd ismét előveszem a VLB 486- ot. Gondolom hogy a retro CRT, vagy a régebbi LCD, nem tud alacsony teljes képfrekit (15KHz, vagy ilyesmi, amit említettél), tehát evvel azt akarom mondani, hogy a modern kijelzőnél ez nem áll fenn, tehát a retróhoz illeszkedő összes szinkront is jobban tudja, mint maguk a tényleges retró monitorok. Mivel mióta ez van a próbaállomáson, nem tapasztaltam az említett bosszantó fekete képre váltást semmilyen kavarás esetén sem.Ívelt interferencia : fotózás esetén, valamint szabad szemmel is tapasztaltam a jelenlétét CRT esetén, LCD- n nyoma sincs, szerencsére ez is a múlté már.
-
Hopp, 70Hz karakteres módban, 720x400- al tényleg...elírtam. Bár a függőleges frekinek nemigen van jelentősége LCD esetén. Valami 200+ Hz telefonok is jöttek, azt nem értem, minek 3D film sorszinkron esetén kéne, de azt elkaszálták a visszafelé fejlődés miatt
Mindenesetre a DOS világ teljesen más az biztos, feszes pixelek és a tűélesség még a köztes felbontásokban is egy más világ. Rádöbbentem hogy csak most látom a retró címeket a teljes valójukban.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz frescho #97223 üzenetére
Így hogy a kapcsolást kitaláltad, már nem is bonyolult összeforrasztgatni. És akkor elvileg bármilyen típusra jó.
Rákerestem a témában szereplőkre, a P2414H- t pld még itt is lehet kapni, bár ez használt. Újonnan is látok hasonlókat, jó nagy árkülönbségekkel, bonyolultak a típusszámok, épp ahogy Acernél is.
Meg a packout lista is, pld mikor vettem, nem is írtak kábelt, de VGA és DP is volt a csomagban.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Nehéz ügy. Az 1200p amúgyis ritkább, legalábbis itthon. Előnye hogy a klasszikus 1600x1200 is futhat, FHD panelnél csak az 1280x1024, feljebb már csak a wide. VGA azért még sok típuson van, sőt még tévén is. A 15Khz meg gőzöm sincs. DOS karakteres 720x400/70Hz esetén mennyi a teljes képfreki amúgy ?
-
-
A próbaállomásra értettem, ott kettő : modernebb Acer FHD és a retróbb HP 1280x1024
-
-
Visszafelé kompatibilis. Nem fontos a 64bitessel etetni, a 32- esnek is mennie kell szépen. Előbbivel ahogy olvasgattam régebben, lehetnek gondok(nem próbáltam). Mondjuk X79- el nincs tapasztalatom(nincs ilyen lapom), 775, X99, Zen gépekre pakoltam XP- t. CPUz- vel kísérletezni kell, nem mindegy melyik verzió. Régebbi általában jobb XP alá, itt pld a 2.00 Zenen, kiírt mindent.
-
Akkor ez egy megerősítő tapasztalat, hogy a 2.00 általában jó, újabb vas+XP esetén. A korábbi verziók viselkedése is változó, van amelyik bugos vagy fagy XP alatt, van amelyik rendben műkszik.
PAE : 2féle verzióval találkoztam, egyik sima, másik bootmenüt készít, utóbbi talán praktikusabb, mivel könnyen indítható bármelyik, nem kell leszedni-felpakolni - mást nem változtat amúgy a rendszerben. Szegmentált RAM driver, úgy vettem észre ha fent van, akkor a többi drivernek is a moddoltnak kell lennie, hogy fusson minden, én custom ISOt készítettem a telepítéshez, belepakoltam az Intel-AMD AHCI-Fernando+az egyéb belefordítható újabb drivereket. 3DM03-05-06, az így telepített XP- n is fut trükkök nélkül, 99-01-2000- hez pedig patch- ek kellenek.
Valamint a PAE ha fent van, kicsit lassít a gépen, legalábbis a tesztekben, nem tudtam, mondták, ellenőriztem - 1-2%, tehát általános használatban nem jelentős.(#97274) jokeph : az eredmények alapján kb 2001- ig príma retro gép, a natív W98 támogatás miatt egy dualboot XP- vel jól állna neki.
-
válasz envagyok #97272 üzenetére
Olvasgatom...
"Feltételezem, hogy akkor a NOEMS paraméter egyszerűen nem használható. Az EMM386-ot jobban dokumentálni kellene. Az EMS memóriának semmi köze a port trapping-hez, de lehet, hogy a port trapping funkció csak az EMS kód belső része, vagy ilyesmi.
Ez logikus, ha figyelembe vesszük, hogy az EMM386-nak csak a port-hozzáférések figyelésével kell törődnie, hogy elkapja a DMA-átvitelt a „hamis” EMS-oldalkerethez, amely valójában egy újraleképezett XMS-memória. Ha nincs EMS, akkor nincs oka a portok csapdájának."
Programozó hozzászólása. Ilyen szinten nem programoztam sosem, de már korábban rájöttem a hamis EMM lapkeret létrehozására. A gond az hogy madness gépen nem műkszik(ill nem sikerült még), a JEEM+SB EMU megy, gamek szólnak, de nemrég vettem észre hogy a trackerek némák, nemtom miért, de gondolom ennek is megvan a magyarázata. A CubicPlayer könyvtárában levő digidemo viszont szól, feltételezem hogy más scene is ok akkor.
Legjobb lenne ha a hamis lapkeret+Live szólna. Előbbi init lefut a Zenen is, de a Live nem fogadja el. 775 és X99- en jó volt még.
-
A tesztsoromban a Barton lenyomta a Prescottot, úgy hogy utóbbinak 1GHz órajel előnye volt. Persze a Prescott megy 4GHz- en is, ott már jelentős fölénybe kerül.
-
-
-
válasz KROK640 #97346 üzenetére
P-III/800, a maga korában igazad lehet, de asszem ő a mostani bővíthetőséget próbálja...
-GeF4 MX440 vs Ti4200, kb 2x gyorsabb az utóbbi, a P-III- al persze csak olyan 1,7 a szorzó, de megéri azért ma...talán...ha már valakinek amúgyis ott van a fiókban
-HDD : bigHDD plus TBplus driver, 32768 TB- ig megy, ez elvileg P-III- ban is. Kisebb vinyó, a BIOS korlát miatt, majd retro DOS/Win98 boot, driver feltesz, boot, majd második vinyónak akármekkora, gyak végtelen kapacitás, persze itt IDE HDD, és abból 500GB a max, de PCI SATA kártyával gondolom TB- osok is, nemtom, nincs ilyenem, csak alaplapi SATA
-pro-kontra, írtam már hogy a 2TB- ost próbáltam 98 alatt, szépen megy
-tanulság : nagyon nem mindegy hogy egy retro vasat a korabeli lehetőségekkel nézünk, vagy a maiakkal, van pár retrokedvelő programozó, akik olyan drivereket írtak, hogy akár a mai gépen megy a retro oprendszer, akár a retro oprendszeren mai hardverelemek. Tehát a korabeli mérőszámok mára érvényüket vesztették, ill csak a naptárazóknak érvényes.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz rasotamas #97360 üzenetére
Egyetértek. Inkább legyen rajta, ha már a slot teljesítménye közelében van. Pld a 1650- esből is a +tápcsatist rendeltem, féltem is hogy táp nélkülit küldenek, ha összekeverik. Vissza is küldtem volna. Asusból rengeteg a tápcsati nélküli, tápcsatist 1félét találtam. EVGA eleve 1féle volt, mondjuk kisebb órajelek, de szerencsére az is kapott tápcsatit.
6600GT PCIe pld jó középretro, de sajnos nincs rajta +táp. A QFX3450/3500- án már van.
-
válasz KROK640 #97367 üzenetére
Gondolom a desktop kell FHD- ben, a gamek nembiztos. 96-2000- ig jó lehet, bár inkább a Ti4200, a végére meg bemásoltam egy rendes kártyát, ami 2004- ig jó. Az FX5200- at meg amiatt, mert még az is lenyomta az MX440- et.
Konfig mondjuk kicsit erősebb, de jobban láttatja a kártyák közötti különbséget, 4db egy nagyobb tesztből.
Asrock P4V88+/Prescott@3.3GHz/Asus Silent Knight/2x1GB KingMax/Audigy2ZS/Samu 40GB ATA/LG DVDR/TPLink 150Mbit/Gotek/DTK 300W/WinXP SP3A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz rasotamas #97374 üzenetére
Végülis jó kihozatal. Az LG betegség, nem nyílik. Nyitó pálca a lyukba, ha nincs, nagy tű tompa fele is jó. Ha kinyílt akkor egy lemezt benne kell hagyni, akkor általában ismét nyílik. Hatásosabb a szétszedés, csúszótengelyen a két végponton kövült kosz halmozódik, tisztítás alkoholos fülpálcikával, majd Honda motorolajjal enyhén bekenni, nagyrészt megoldja.
-
-
Régebben használtam én is varrógép olajat, jó az is. Kaptam Honda motorolajat, gépzsírt a tesómtól, kis üveggel mindegyikből, így ezt használom. Számtech alkatrészekben gyak végtelen élettartam, mivel a nyári kánikulában, akár 100 fokon is sokáig bírja a 900cc seggrakétában.
-
-
Nekem az LP FX5200 jól jött a NEC- hez, a TNT helyett. FX- ből az 5700 és az 5900XT ami harap, utóbbinak a hűtése is jól megoldott, már nem a hajszárítós hangzás. Az 5700 sem hangos végülis, de gyenge hűtés, érdemes megtámogatni, mert amúgy pusztulhat.
FX5950Ultra volt kölcsönbe, próbára, szép és jó, de terhelve ütvefúró hangja van a különleges turbinájának.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz envagyok #97485 üzenetére
94- es BIOS nem biztos hogy látja a 2GB drivet. 504 MB korlát ott van/lehet. LaposMaxtor+Diskmgr a megoldás, 286- tól megy. 2 hkártya a tuti DOS alá, a konvencionális 220/5/1/5 és a 240/7/3/7, ezeket ismerik a DOS címek. SB+GUS ill 2SB megy rendesen, game portokkal együtt. Win98 alatt hozzájöhet pld még az USB Audigy2NX. Win7 vagy afelett meg akármennyi hkártya setupolható, ott már az IRQ15 felett is játszik.
-
válasz envagyok #97487 üzenetére
SB16/Awe- vel van tapasztalatom. SBPro kimaradt, még egy SB2.0 van XT- ben, de azt csak install, szól, aztán mélyebben nem foglalkoztam vele. GUS már retroként, jó sokáig tartott mire úgy-ahogy kiismertem. SB viszont felhasználói szinten egyszerűbb.
-
-
-
-
válasz Pikari #97531 üzenetére
Az M64 cseréje FX5200- ra viszont hozott a konyhára rendesen, gondolom az már jó ugrás. Persze már retroként, asszem a maguk korában még GeF2MX400- al toltam, olyan drága cserére mint az 5200, nem futotta volna, az anyagi mélyrepülés idején.
-
A monitor a már retro gépek esetén is, ami nálam mindenképpen modern kell legyen. A tűéles, szemkímélő fontos, és szerencsére már adott. A korabeli és mai retro vonalon is azt sajnálom, hogy régen nem voltak mai szintű IPS, VA panelek, sok szemrongáló szörnyet kellett bámulnom.
-
-
Egyetértek. Persze a legkorábbi LCD nálam a 19" HP, olyan kb középretro, 4:3 1280x1024, ezt megtartom, amíg működik, viszont későbbi az Általad említetteknél.
Amúgy szerintem LCD-n az alacsonyabb felbontású DOS karakterek szemkímélőbbek, pont most állapítottam meg a 386SX-nél megint.
Tapasztaltam, bár téma a pixelhelyesség is, nemrég próbáltam DOS alatt vizslatni karakteres módban, valamint 3Dszoftrender címmel is, de szemre én nem látok problémát, pld Quake köztes felbontásokkal sem. A fent említett HP- vel és a sokkal újabb Acer VA- n is feszesnek látom a képet, annak ellenére hogy messze nem a natív felbontásukkal néztem. 320x200 klasszik címek is brillancek - Bats, Arkanoid, SpaceComm, stb. Inkább a fentebbi hsz- em érvényesül, ha a 90- es években ilyen monitorom lett volna, az olyan istencsászár kategória kb. Mondjuk közrejátszhat az igen modern, középretro PCIe VGA is - Quadro PCIe, lehet hogy sokkal feszesebb képet ad, mint egy korabeli S3, de majd csekkolom 486- ossal is.A zöld-fekete kombi nekem is tetszett, VAX munkaállomás stílus. Pld a DN- t is zöld tónusra szoktam állítani. Ettől függetlenül a VGA jött be elsőnek igazán, azon a CGA kép is jobb mint CGA kijelzőn, az LCD panel meg még +javít az egészen.
-
válasz alvaro #97544 üzenetére
Régen volt bekapcsolva, majd valamikor megvizslatom ismét. Jellemző amúgy hogy az általam kedvelt címek nemcsak videokártya, hanem hangkártya szinten is hiányoznak a buglistákból. Nagyon overkill kártyákat is néztem DOS alatt, egész jók.
-
Egy venti van rajta, CoolerMaster, ha jól látom. Hangja asszem nem túl magas, bizonyos határon túl zavar nagyon. Pld a QFX3500 kis drónpropellere már túlmegy a határon, W98 alatt nem szabályzott, XP már vezérli. Tettem fölé sufniventit, a gyárit meg asszem le kell kötnöm.
-
válasz envagyok #97545 üzenetére
Egyszerűbb sztem egy Maxtor HDD, amit javasoltam. A Maxtor diskmgr a régi és újabb driveket is felismeri sajátjának, szépen használatba veszi. Ha találsz egy korabeli példányt, akkor még naptári is maradhat a gép. A 40GB- os overkill is megy, 286- ban akár, időben persze madness, de ha CF/SD kártyával lehet végül megoldani, az sem korhű. Gondolom BIOS- ból sem találni olyat ami relatíve nagyobb vinyókat kezel. Fentiekhez pedig elegendő az 504MB vagy kisebb set, a többit a BIOS kiegészítés intézi, és csak 4kb- ot foglal a RAMból.
-
válasz envagyok #97557 üzenetére
Korábban már linkeltem, mikor feltöltöttem, de természetesen ismét - egybe másoltam a DM gyűjteményemet. Ebből a 6.03- as Maxtor verziót használtam, mely kapcsolódik közvetlenül ehhez a szálhoz. A csomagban ez a MaxtorDM könyvtárban található. Persze egyéb HDD esetén próbálhatod a többi verziót is. Amiatt emeltem ki a 6.03- ast, mert retro gépen nekem ez indult/működött rendesen. Pár másikat is próbáltam asszem, de vagy nem működtek, vagy egyéb probléma volt.
Ha 8GB vagy nagyobb vinyót teszel a gépbe és indítod az auto konfigot, akkor létrehoz 4x2047MB partíciót formázással együtt.A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
válasz Pista0001 #97566 üzenetére
P45 is elég meleg, meg még a B450 is. Kis bordák a délin, talán amiatt bírják mert jól szellőző házakban vannak már, elölről-hátulról is 12centis ventik dolgoznak. Régebben egy P4P800ED lap szállt el délivel, pedig az nem is melegszik, de mondták hogy típus betegség. A sima P4P800 meg működik, pedig a tesztek alatt 4GHz- en hajtottam a Prescottot.
-
válasz envagyok #97572 üzenetére
Soros-párh portokat tiltsd le, ha nem kellenek. Hangkártyán is az IDE csatolót érdemes tiltani, ha nem arról megy az optika. Hálót látok még a képen - ahhoz IRQ9-->legacyra a BIOSban, így arra fog ugrani(tapasztalat), nem fog keverni 10 felett. Az is gyanús hogy az IRQ2 használatban van a hangnál, valami miatt egymásra torlódnak az erőforrások, nem minden eszköz tolerálja 98 alatt. Későbbi oprendszer alatt már ha van IRQ15 felett, akkor jobban szétosztható.
-
-
Akkor még az is lehet, hogy az volt a gond. Ha ISA- s gép lesz fent, majd újrapróbálom. Amiatt lényeges mert egy különleges példány, 36bites SIMM- el bővíthető, gondolom valami hullámtábla is van akkor rajta - tipp. Ilyen bővíthetőséget eddig csak az Awe SIMMConnál láttam, a többbi az 9biteseket használ.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- iOS alkalmazások
- Az USA is versenyellenesség miatt készül vizsgálni a Microsoft felhőjét
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- 20 évvel ezelőtt jelent meg a Half-Life 2
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest