Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz Pikari #97283 üzenetére

    A korai Prescottok azonos órajelen (hiába a 800-as FSB + HT) egy szálon gyengébbek voltak a Northwoodoknál, és jobban is melegedtek. Paraméterek alapján impresszív fejlesztés volt (2× annyi L2 cache, 800-as FSB az 533-as helyett, HT) de gyakorlatban ez nem nagyon jött ki, ellenben tudtak melegedni rendesen.
    A Celeron és Pentium D-kben azt szerettem, hogy a legtöbben benne volt a 4GHZ, és így már gyorsabbak voltak mint a 3400MHZ körüli NW-k, vagy Presscottok, sőt, ha a második szál is képbe jött, akkor meg pláne taroltak. Tudom, mert volt (igaz eladásra építettem őket) több Celeron D / Pentium D gépem is 2005-2006ban. Egyébként épp emiatt a tuningolhatóság miatt sokkal jobbak voltak mint az Athlon X2-esek, amikre általában az órajelük dupláját vagy néha még többet (1MB cache-es változat) írták rá + -ban ami a legritkább esetben jött ki a gyakorlatban. A 4200+ pl 2100MHZ-es volt, és bizonyos esetekben még a 3200+-os Bartont sem volt képes lenyomni, ehhez képest 1000+ -al több volt ráírva. Szerintem az AMD féle számozás ekkor szakadt el teljesen a valóságtól, és 5000+ felett már csak legyintettem, mert akadtak helyezetek, ahol egy 2660MHZ-es Pentium D805 is elverte tuning nélkül. (Az intellel szemben az X2-es Athlonokat meg nem vagy alig lehetett tuningolni).
    A 6400+ persze komoly volt, már csak az alapórajelét nézve is, de addigra már gyakorlatilag a (második hullámos!) C2D-kkel kellett versenyezzenek, ami más liga volt. Eleinte aggódtam, hogy az E6300-as 1830MHZ-en mit keresne egy 2,2GHZ-es AMD ellenében, de a gyakorlat azt igazolta, hogy jobb választás volt, és lényegesen keresettebb is volt. Emlékszem, hogy a számtech boltban ahol dolgoztam kb 90%-ban inkább Intel C2D-t kértek mint X2-es Athlont. Ha valaki szigorúan alapórajelre gondolt, akkor versenyképes volt az X2, de ha képbe jött a tuning egyértelműen az Intel volt a jobb választás.

    A másik eset mikor az Athlonok számozásában megrendült a bizalmam, azok az Athlon XP alapú Sempronok (főleg Thortonok) voltak. Öcsém 2800+-osa pl egy az egyben mind értékeiben mind teljesítményében egy 2400+-os (2GHZ-es) Athlon XP volt, 2800+ néven forgalmazva. Bár az FSB 166-os volt 133 helyett, de érezhető javulást ez sehol sem hozott. Valójában kínos ráncfelvarrás volt ez, mivel az AMD még az Athlon 64-el hadilábon állt, de valamit fel kellett mutatni. Később persze jött a mese, hogy a PR-t már nem a P4-hez hanem a Celeronhoz kell érteni ezeknél a CPU-knál, de pl tömörítésben a 800MHZ-el alacsonyabb órajelű Celeronnal is holt versenyeket hozott, míg játékokban is épp hogy elérte egy 2800-as Celeron szintjét. Ez már eléggé kínos volt.

    [ Szerkesztve ]

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák