Új hozzászólás Aktív témák

  • fsb1000

    nagyúr

    válasz snake1977 #21518 üzenetére

    Ilyen kísérletet én is végeztem, igaz Win7-el. Kb 100 üzemóra után (játék, PH, gmail - szóval semmi vészes) semmi káros nem volt a gépen. Persze CCleaner nyavajgot valamit, de EsetSmartSec semmit nem talált.
    Ezután letöröltem az ESS-t és a következő 2 napban rizikósabb tartalmakat is töltögettem. Tipikusan Warez dolgokat. Keygen futtatás, stb.

    Azonnal érezhető volt a lassulás, ESS 28 fertőzést talált, de nem sokat szórakoztam vele particiót töröltem.
    Szerintem nem hülyeség a víruskereső használata, de elfogadom azt a véleményt, hogy "gyári/beépített" tüzfal használatával el lehet lenni nélküle is, ha nincs netes virtuskodás meg nem nyitogatunk nyilvánvalóan rosszindulatú leveleket.

    *************
    A saját tapasztalatom szerint "üzleti" micro-kis vállalati környezetben évekig mennek úgy XP-k frissítés nélkül, hogy semmit nem kapnak be, ha mégis az szinte biztos levelezéssel érkezik és még a naponta frissített víruskereső sem figyelmeztett némely esetben. Nyom 3 entert a pénisznövelőre userkém, és másnaptól van egy zombi gépe.

    A másik ilyen vicces eset egy cégcsoporton belül történt, ahol valami humoros dolgot küldözgettek egymásnak pdf-ben, aztán csodálkoztak hogy a céges emailjeikről mindenféle spam megy ezerrel, mert mindnek lenyúlták a fiók azonosítóját. (a levelek nem a helyi gépről mentek ki)
    Mindez úgy hogy az info biztonság az elvárható szinten volt, legalábbis ezt állították. Talán az ilyen balesetekért nem az OS-t lehet hibáztatni.

    ******************************
    Szóval vannak csodás esetek pro és kontra is, de szerintem ne essünk túlzásokba azért mert egy OS támogatása megszűnik. Nem dől össze a világ, önmagában a sebezhetősége ettől nem emelkedik kritikus szintre, sokkal inkább a rajta futtatott alkalmazások hordozhatnak veszélyt.

    Hogy mi a retró OS?
    Az én környezetemben WIN98-as gépek pár éve kihaltak, de a DOS622 tartja magát pár helyen.
    Win 3.1 érdekes módon alig volt, illetve a azonnal cserélték W98-ra. Persze akkoriban még nagyon erős volt az illegális használat és ez költséget nem jelentett.
    Linux - elég sok laptopra és asztali gépre is került, legalábbis beszerzéskor, mert úgy olcsóbb volt. De az otthoni user is azonnal lopott XP-re váltotta, mert a munkahelyén ahhoz szocializálódott.
    Szinte csak szerver fronton élnek a Linuxok. A generáció váltások ott is általában gépcsere következtében valósulnak meg.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák