Új hozzászólás Aktív témák

  • neilszab

    őstag

    válasz zodo #6827 üzenetére

    Figyelem: Logitech DFGT vs. Thrustmaster F430

    Alapvetően szeretném leszögezni, hogy mindkét kormány nagyon jó, csak árnyalatnyi köztük a különbség, nem lehet rosszul döntetni

    - Az F430 vmivel jobb anyaghasználatban, viszont ez maximum a kis lelkünknek jobb érzés, mert tartósságban és meghibásodás mentességben a a DFGT-be sem lehet belekötni.

    - Ugyan ez vonatkozik a fém alkatrészekre, nincs valódi jelentősége. Ezen a képen jól látszik, hogy a lényegi alkatrészek az F430-ban is műanyagok, de ez nem gond

    - A pedálmegoldás ugyan az rugó + potméter megoldás (még a G25-ben is), itt az egyetlen érdekesség a pedálút hossza és a rugó keménysége. A DFGT-ben a már ismert squash labda trükkel ez igen hatásosan és könnyen feljavítható, így biztosan keményebb, mint az F430-asé, de nyilván azt is lehet valahogy módosítani...szóval ez innen már csak ízlés és leleményesség kérdése. Aki igazán komolyan gondolja, az úgy is Clubsport, vagy PT Racing pedált vesz, itt kezdődik az érdemi realitás.

    - Rögzítés: a F430-é komolyabb, de több helyet foglal. Ezzel szembe a DFGT megoldása igen helytakarékos és az is nagyon hatékony, nincs vele gond.

    - Kormány mechanika: az F430 kicsit pontatlanabb, viszont halk. A DGFT-é hangosabb, viszont pontosabb. A kormány hangját a motorzajtól te úgyse hallod, ez egyedül akkor lehet szempont, ha fülessel játszol és zavarja a külvilágot. (mondjuk az én barátnőm tudott aludni mellette, de neki jó az alvókája)

    - Váltófülek: Személyes véleményem szerint a DFGT kis pöckei nagyon jók, jól kézre esnek, ergonómikusak, jól használhatók, mikor váltottam G25-re sokáig visszasírtam őket.
    Ezzel szemben sokaknak nem tetszik és a nagy fülekre esküsznek, ez egyéni ízlés kérdése. Viszont a DFGT-re is lehet szerelni nagyobb füleket, akár kis házi barkáccsal, akár innen rendelve. A DFGT-én lévő botváltó egyébként nagyon hasznos és vezetni is feelinges vele, sőt rally-soknak kéziféknek is ideális.

    - FFB: ez egyéni ízlés kérdése, nehéz megmondani melyik a jobb, ez nyilván szituációja és embere válogatja! Viszont fontos: A Logitech kormányok középállásában érzékelhető FFB lyuk nem valós probléma, megfelelő beállítások esetén, verseny körülmények között nem különösebben észrevehető, gyakorlati jelentősége 0.

    - 900 fok: Ez egy olyan dolog, hogy aki nem próbálta és nem töltött el vele napokat-heteket, az soha nem fogja megérteni, hogy mennyire fontos. A 270 fok az alapvető reális beállításokat teszi lehetetlenné, valamilyen módon mindenképpen kompromisszumot kell kötnünk, amely egy 0,5-1-2 órás futamon egyértelmű hátrányokat jelent a végeredményben, amennyiben komolyan szimulátorral tolja az emberünk. Az arcade game-ekben, vagy a könnyed nem vérre menő autókázásban nincs jelentősége.

    Tehát összefoglalva:
    Aki komolyan szimulátorozni akar, és kemény 1-1,5 órás futamokat reális körülmények között minél eredményesebben végigtolni, az vegyen DFGT-ét, mivel kelleni fog a 900 fok és a magas precizitás.

    Aki nem akar vérremenő futamokat nyomni, de egy tutibiztos már bizonyított kormányt akar magának és számára élvezetes a reális 900 fok kihasználása, az is vegyen DGFT-ét, pláne ha a rally felé is kacsingat!

    Aki elsősorban könnyes, laza, feelinges örömöm autókázásra vágyik és nem akar komoly szimulátorokkal, komoly versenyen részt venni, nem akar még minimálisat se barkácsolni és fontos neki hogy a keze között/lába alatt komolyabb benyomású anyag legyen, az vegyen F430-at!

    De még egyszer kiemelném, hogy mind a kettő nagyon jó kormány, a 900 foktól eltekintve nincs köztük lényeges különbség... a 900 fok egy szint alatt lényegtelen, de egy bizonyos szintet elérve viszont már nagyon fontos lehet.

    [ Szerkesztve ]

    Szimulátoros versenyek - www.GTR-Masters.hu

Új hozzászólás Aktív témák