Végre nem csak a Full HD-ről és a 4K-ról vesz tudomást egy konzol

A konzolok mindig is érdekesek voltak a kezelt felbontás tekintetében. Gyakorlatilag a gépeket a tévéknél megszokott értékekhez paraméterezik, így manapság igen tipikus, hogy a kimeneti felbontás tekintetében egy konzol 720p-t, 1080p-t és 2160p-t támogat. Persze vannak köztes interlaced felbontások is, illetve a nagyon régi tévékhez az 540p. A lényeg igazából az, hogy ebből a szempontból le legyen fedve a piac, ugyanis a monitorok biztos, hogy támogatják valamelyik megjelenítési módot az előbbiek közül.

A nagy többséget persze úgyis a Full HD (1080p) és a 4K (2160p) érdekli, főleg amiatt, mert a legtöbb modernnek mondható tévé e felbontások valamelyikével birkózik meg. Az már alapvetően nem számít, hogy az adott program belsőleg milyen felbontású képkockákat számol, ugyanis ezek a képek át lesznek skálázva a tényleges kimeneti felbontásra, legyen az nagyobb vagy kisebb a számoltnál. Ebből a szempontból az aktuális konzolok igen jól működnek, de mégis egyre több felhasználó köti a gépeket tévé helyett 1440p-s monitorra, amelyet a rendszerek ma 1080p-s megjelenítőként kezelnek.

A Microsoft ezt felismerve bejelentette, hogy az Xbox One X egy későbbi frissítéssel képes lesz direkten kezelni az 1440p-s kijelzőket is. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy ha ilyen megjelenítőt használ a felhasználó, akkor beállíthatja a natív felbontást kimeneti paraméterként. A fejlesztők is direkten célozhatják különböző grafikai konfigurációval ezt az új beállítást, így a 4K-s és az 1080p-s opciók mellett megjelenthet egy harmadik alternatívaként. Persze ezzel szokás szerint nem kötelező élni, de a lehetőség adott lesz.

A változás egy kisebb lavinát is elindíthat, ugyanis a Microsoft nem talált fel semmit a hardver tekintetében, egyszerűen csak szoftveres szinten reagál egy növekvő igényre. Ugyanezt megteheti majd a Sony is a PlayStation 4 Pro esetében, mivel hardveresen ez a gép is alkalmas rá, csak kell hozzá egy friss firmware.

A Microsoft a fentebb részletezett döntésével valószínűleg sok piros pontot szerez azoknál a potenciális vásárlóknál, akik 1440p-s monitorra kötnének egy erősebb konzolt. Ezt nyilván eladásokra tudja majd váltani az Xbox One X, arról azonban még nincs adat, hogy az újítást engedélyező frissítés mikor érkezik, de az ígéretek szerint hamarosan.

Azóta történt

  • Mától elérhető az Xbox One X

    A mai naptól, azaz november 7-től végre bárki megvásárolhatja a Microsoft legújabb konzolját, amely technikailag a legerősebb gép lett a piacon.