Driver: San Francisco - A fejlesztők szerint szükség van a DRM-re

A Ubisoft játékait legálisan vásárlók számára rengeteg bosszúságot okozott a francia kiadó hírhedt DRM védelme, ami folyamatos internetelérést követelt meg, még egyszemélyes játék közben is. Ráadásul elég volt a kapcsolatnak csak egy pillanatra is megszakadnia, a játékok egyből kiléptek a főmenübe, így akinek nem volt mentett állása, az kezdhette elölről a játékot.

A játékosok panaszáradatait hallgatva a Ubisoft pár játékából később ugyan egy patch kiadásával eltávolította az állandó kapcsolatot igénylő DRM-et, azonban a jövőben megjelenő termékeik nagy része továbbra is erre a védelemre fog épülni. Például a Driver: San Francisco is, amit a Ubisoft Reflections nevű stúdió fejleszt, melynek az egyik legkiemeltebb támogatója is kiáll a Ubisoft DRM szükségessége mellett.

- "Valamit tenni kell," - mondta Martin Edmonson. "Egyszerűen csak arról van szó, hogy PC-n a kalózkodás eddig soha nem látott méreteket öltött. Erkölcsileg nagyon is helyénvaló, hogy ezt a játékot, melynek kifejlesztése rengeteg pénzbe került, meg kell védenünk. Ha kisebb problémát jelentene a kalózkodás, akkor nem lenne rá szükség."

Az úriember szintén kiállt a Ubisoft új, Uplay Passport nevű rendszere mellett is, ami az Electronic Arts 10 dolláros stratégiájának mintájára veszi fel a harcot a használt játékok kereskedelme ellen. Akárcsak ott, jelen esetben is egyszer használatos kódot mellékelnek minden új Ubisoft játék mellé, mellyel hozzáférhetnek a játékosok a program online funkcióihoz. Aki használtan veszi vagy kölcsönzi ezeket a játékokat, annak 10 dollárt kell fizetnie a kódért.

- "Amennyiben az emberek nem veszik meg a játékokat megjelenéskor, hanem várnak és később használtan vásárolják vagy kölcsönzik ki azokat, abból a kiadó nem lát abszolúte semmit sem. Az Online Pass csak egyike azon dolgoknak, melyeket meg kell szoknunk, mivel meg fognak történni."

A Driver: San Francisco című játék a napokban vált elérhetővé PlayStation 3 és XBOX360 platformokon, a PC változat majd csak később, szeptember 30-án érkezik meg.

Azóta történt

Előzmények