AGON táblás játékok iPad-re

Korábban már írtunk róla, hogy a Private Moon Studios az Apple termékei felé orientálódik, és hamarosan valamilyen játék bejelentését teszik közzé. Ez a bejelentés a mai napon megtörtént. A magyar stúdió iPad-re készít játékot, ami az AGON-ból megismert táblás játékok gyűjteménye lesz. Erről bővebben pedig a stúdió közleményében olvashattok:

A díjnyertes produkciókkal (AGON, Jumurdzsák gyűrűje) büszkélkedő Private Moon Studios örömmel jelenti be új táblásjáték-sorozatának megjelenését. Az AGON – Ancient Games Of Nations kollekció ősi játéktáblák lélegzetelállítóan szép reprodukcióját tartalmazza. Az elnevezés nem előzmény nélküli: az eddig többnyire klasszikus kalandjátékairól ismert játékfejlesztő stúdiónak az angol Samuel Hunt professzor utazásairól szóló, népszerű sorozata is az AGON brandhez tartozik, de másik játékcsalád. E kalandok is felvonultatnak egy-egy táblás játékot a történetbe integrált puzzle-ként, azonban a most megjelenő sorozat önmaguk teljességében, független termékvonalként prezentálja azokat. Az Ancient Games Of Nations sorozat önálló, egyedül és társaságban is élvezhető iPad játékokból áll. A kollekció első darabja most ingyen letölthető.

Az AGON – Ancient Games Of Nations aprólékos kidolgozottságával és megdöbbentő mélységével új minőségi kategóriát képvisel a digitális táblás játékok piacán. Segítségével bárki betekintést nyerhet a kultúra e különleges kincseinek világába. A kezdő és haladó játékosoknak egyaránt kedvező lehetőségeknek hála a kollekció darabjai hosszú utazások és baráti összejövetelek fénypontjává válhatnak. A felhasználók megismerhetik az egyes játékok szabályrendszerét és keletkezésének történetét is. Az Ancient Games Of Nations igazi intellektuális szórakozást nyújthat az egész család számára.

„Szeretem a táblás játékokat - ezért is tartom fontosnak a népszerűsítésüket” – meséli Pierrot, a Private Moon Studios feje. „Nem illenek korunk tempójához, de talán épp ezért hiányoznak életünkből, hogy biztosítsák az egyensúlyt. A táblán való küzdelem kielégíti a versengési vágyat, de a játék a jellegéből adódóan lassít is rajtunk, ezáltal megnyugtat.”

Az AGON alapjáték egy 12 rekeszt tartalmazó virtuális doboz, melynek rekeszei az Ancient Games Of Nations kollekció egyes darabjait jelképezik. Minden rekeszbe egy egyedi, a Private Moon Studios gondozásában napvilágot látó táblás játék kerül majd. A játékok egymástól függetlenül is beszerezhetők, de mindegyikből elérhető és megvásárolható lesz a sorozat többi része. Az újabb darabok telepítéskor integrálódnak az alapjátékba (azaz a dobozba) is.  Az AGON – Ancient Games Of Nations első két gyöngyszeme – egy verseny és egy harcjáték – máris hozzáférhető az App Store-on.

Úgy gondoljuk, hogy az ilyesfajta játékok nem csak letűnt korok, hanem napjaink hétköznapi emberei számára is értékes, izgalmas szellemi időtöltést nyújthatnak” - nyilatkozta Kasz Krisztián, a Private Moon Studios kommunikációs vezetője. “Rendkívüli műgonddal alkottuk újra ezeket a klasszikusokat. És mivel a sorozatnyitó játékot ingyen adjuk, bárki meggyőződhet róla, hogy nem a levegőbe beszélünk.

Az AGON – Ancient Games Of Nations: The Royal Game of Ur iPad játék korlátozott ideig ingyen letölthető az App Store-ról.

The Royal Game of Ur:

Az 1920-as években az egykori Mezopotámia - ma: Dél-Irak - területén, Ur városának királyi temetőjében találta meg a játék néhány igen jó állapotú változatát Sir Leonard Wooley (1880-1960), a British Museum kutatója. A jelen gyűjteményben található rekonstrukció alapjául szolgáló tábla évtizedek óta nagy becsben tartott műtárgya a londoni múzeumnak. E leleten túl más utalások is bizonyítják, hogy a Royal Game of Ur kora egyik legnépszerűbb játéka volt. Tipikus versenyjáték, mondhatni a versenyjátékok egyik őse.

Az AGON – Ancient Games Of Nations: Alquerque iPad játék most 2.99 dollárért (2.39 euróért) vásárolható meg az App Store-on.

Alquerque:

Az egyik legrégebbi ismert táblás játék, amely kivételes mennyiségű “utódot nemzett”. Európában a leghíresebb leszármazottja a Dáma, amelynek tucatnyi alfaja ismeretes, de Amerika, Ázsia és Afrika területén is találkozunk a rokonaival (utóbbiak jobban megőrizték az eredeti tábla rajzolatát, míg a dámajátékokat sakktáblán játsszák). Új spanyol nevével (Alquerque) híresült el, és lett mindennél nagyobb sláger később Franciaországban a Jeu de Dames formájában. Az Alquerque tipikus harcjáték, amelyben az a cél, hogy ellenfelünk minden bábuját leüssük, vagy legalább mozgásképtelenné tegyük.

Arról, hogy a játékok esetleg más verzióban (Android) is megjelennének, egyelőre nem kaptunk információkat.

Azóta történt

Előzmények