Új hozzászólás Aktív témák

  • h-1-i

    lelkes újonc

    válasz MageRG #27496 üzenetére

    Igen, van az egészben egy bizonytalansági tényező. Én egyszerűen axiómának szoktam nevezni. Eldönthetetlen alap állítások, amit ha elfogadok igaznak, akkor felépül belőle egy koherens rendszer, ha pedig tagadom, akkor egy másik rendszer épül fel.

    A hit nyelvén úgy mondják ezt, hogy a Szentlélek bizonyságtétele bennünk. Isten nem csak rajtunk kívül van, és szól, hanem bennünk is van, "kitöltetik ránk a Szentlélek", és hitelesíti a magáét. Kiválogatja, hogy mi van Istentől, és mi van az embertől.

    De a Bibliában is van arra példa, hogy próféták abban a tudatban voltak, hogy bennük a Szentlélek hitelesíti a dolgokat, valójában egy hamis lélek segítségével mérték be a helyzetet, és brutálisan tévedtek. Tehát, végső soron, objektíve nem lehet tudni. A vallás mindig maximálisan szubjektív műfaj marad. Egyéni és kollektív szubjektivitással.

    Ez az ára annak, hogy a materializmuson kívüli dolgokról egyáltalán tudomást szerezzünk. Kockázat. Sőt, vakmerőség. Ami rossz esetben bigottságban nyilvánul meg. Ettől érdekes a vallás, mint kísérlet.

Új hozzászólás Aktív témák