Új hozzászólás Aktív témák

  • h-1-i

    lelkes újonc

    válasz MageRG #27494 üzenetére

    Valószínűleg tényleg nem egyről beszélünk.

    Az, hogy a pap mit csinál, maradjon a katolikusok gondja.
    Református templomba járok, arról tudok közelebbit mondani.

    Itt úgy van, ha valóban jól csinálják, hogy "Ketten vagy hárman összegyűlnek" Jézus Krisztus nevében. Ez kell, a két-három ember legalább. A magányos bibliaolvasás ennek csak származtatott formája. Jézus ígérete szerint ilyenkor Ő maga is jelen van, Szent Lelke által. Ilyenkor olvasnak fel a Bibliából. És - elvileg - mindenki szabadon értelmezi magának, és egymásnak. Persze, ez a szabadság azért kötött annyira, hogy logikus legyen, mit miért gondolunk. Isten dönti el, hogy kettejük közül épp melyikükön keresztül küldi melyik üzenetet. Tehát nem az ember szava, hanem Isten szava az üzenet. Egy adott ember kaphat üzenetet saját magának, és kaphat üzenetet a másik embernek, aki vele együtt olvassa a Bibliát. Isten szólhatja pontosan az ellenkezőjét is annak, amit a másik kiolvasott a Bibliából, mégis a beszélgetés közben szeret Isten megszólalni.

    Tulajdonképpen beszélgetés a Bibliával a kézben, Jézussal és egymással.

    A templomi istentisztelet ennek intézményesített formája. Azért van, mert két-három ember elég hamar elfelejti ennek a beszélgetésnek a szabályait, hogy valódi legyen. Kell lennie egy stabil, több generáción keresztül is maradandó gyakorlatnak.

    Azt is el kell mondani, hogy nem mindenki érett erre a bibliaolvasásra. Egy világvégi eldugott gettóban a legnagyobb gond, hogy ne üssék agyon egymást az emberek. Ilyenkor a papnak-lelkésznek valójában lelki rendőrségként kell viselkednie. Ott tényleg megmondja a tutit, hogy mindenki lenyugodjon, és ki ne végezzék egymást. De itt ezen a fórumon ennek nincs igazán jelentősége.

Új hozzászólás Aktív témák