Új hozzászólás Aktív témák

  • Kezdő vagyok

    őstag

    válasz Ujjlenyomat #19386 üzenetére

    "Igazából, nem tudom mit értesz az “Apostoli kor fő üzenete” alatt. Nem magára az üzenetre lennék kíváncsi, hanem arra hogy ez a Bibliában található vagy sem."

    Akkor ezek szerint lényegtelen az,hogy mivel bízta meg Jézus a tanítványait,mit hirdessenek,mit és hogyan magyarázzanak?

    Ez benne van a Bibliában,mint ahogy írtam fentebb:

    1Kor 15:1-11
    ESZETEKBE JUTTATOM,TESTVÉREIM,AZ EVANGÉLIUMOT,AMELYET HIRDETTEM NEKTEK,AMELYET BE IS FOGADTATOK,AMELYBEN MEG IS MARADTATOK.ÁLTALA ÜDVÖZÜLTÖK IS,HA MEGTARTJÁTOK ÚGY,AHOGY ÉN HIRDETTEM IS NEKTEK,hacsak nem elhamarkodottan lettetek hívőkké.Mert én elsősorban azt adtam át nektek,amit én magam is kaptam;hogy tudniillik KRISZTUS MEGHALT A MI BŰNEINKÉRT az Írások szerint.ELTEMETTÉK,és--ugyancsak az Írások szerint--FELTÁMADT a harmadik napon,és MEGJELENT Kéfásnak,majd a tizenkettőnek.Azután megjelent több,mint ötszáz testvérnek egyszerre,akik közül a legtöbben még mindig élnek,néhányan azonban elhunytak.Azután megjelent Jakabnak,majd valamennyi apostolnak.Legutoljára pedig,mint egy torzszülöttnek,megjelent nekem is.Mert én a legkisebb vagyok az apostolok között,aki arra sem vagyok méltó,hogy apostolnak neveztessem,mert üldöztem Isten egyházát.De ISTEN KEGYELMÉBŐL vagyok,ami vagyok,és hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló,sőt többet fáradoztam,mind ők mindnyájan;de nem én,hanem az Istennek velem való kegyelme.Azért akár én,akár ők:ÍGY PRÉDIKÁLUNK,ÉS TI ÍGY LETTETEK HÍVŐKKÉ.

    ApCsel16:30-31:

    "16,30 majd kivezette őket, és ezt kérdezte: Uraim, mit kell cselekednem, hogy üdvözüljek? Ők pedig így válaszoltak:
    16,31 Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe"

    Ezek az idézetek elmondják a lényeget:nem elég?

    "Egy nem elfogult ezt mondaná: Kezd el olvasni a Bibliát. Majd kezd el vizsgálgatni az egyházakat és amelyikre rá illik az amit olvastál, ahhoz csatlakozz."

    Egyetértek.Ezt az Őrtorony egyik számában meg is fogalmazta szépen:

    "...honnan tudhatod meg,hogy imádatuk valóban olyan-e,amilyet Isten helyesel?Ezt nem lehet csupán annak alapján eldönteni,amit emberek vagy szervezetek önmagukról ÁLLÍTANAK"(1970 július 1)

    "“János evangéliuma 3:16 “

    Hogyan kapjuk meg az örök életet?
    A) Hiszünk Jézusban és teljesen mindegy, hogy hogyan cselekszünk. A lényeg, hogy hiszünk Benne és ennyi elég is.
    B) Hiszünk Jézusban és a cselekedeteinkel ezt bizonyítjuk is. Mivel Jakab 2:26.""

    Hiszünk Jézusban,de ezután nem folytathatjuk további bűnös életvitelünket,és a cselekedeteinknek is ezt kell bizonyítania.

    Idézet egy könyvből(Josh McDowell: Bizonyítékok a keresztény hit mellett)

    "Első tény:
    Isten szeret téged,és csodálatos terve van az életeddel.
    Isten szeretete:
    János 3:16:
    Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
    Isten terve:
    Krisztus mondja:"azért jöttem,hogy életük legyen,sőt bőségben éljenek"(hogy teljes és tartalmas életet éljenek).(János 10:10)
    Mi lehet az oka annak,hogy a legtöbb ember mégsem ilyen életet él?Az hogy...
    Második tény:
    Az ember bűnös,és elszakadt Istentől.Ezért nem ismerheti és nem is tapasztalhatja Isten szeretetét és életére vonatkozó tervét.
    Az ember bűnös
    "Mindenki vétkezett,és híjával van az Isten dicsőségének"(Róma 3:23).
    Az embert Isten arra teremtette,hogy szoros kapcsolatban legyen Vele,az ember viszont úgy döntött,hogy Istentől függetlenül érvényesíti a saját akaratát,és emiatt megszakadt az Istennel való kapcsolata.
    Ez az önfejűség aktív lázadásban vagy passzív közönyben nyilvánul meg,ami a Biblia szerint az ember bűnös voltána bizonyítéka.
    Az ember elszakadt Istentől
    "Mert a bűn zsoldja a halál"(Istentől való lelki elszakadás)(Róma 6:23).
    Isten szent,és az ember bűnös.Nagy szakadék választja el őket.Az ember állandóan próbálkozik azzal,hogy elérje Istent és a teljes életet-mindezt a saját erejéből,például erkölcsös élettel,filózófiával vagy vallással teszi.
    A harmadik tény magyarázza meg e szakadék áthidalásának egyetlen módját...

    Harmadik tény
    Jézus Krisztus Isten egyetlen megoldása az ember bűnére.Általa megismerheted és tapasztalhatod Isten szeretetét és életedre vonatkozó tervét.
    Jézus helyettünk halt meg
    "Isten abban mutatta meg rajtunk szeretetét,hogy Krisztus már akkor meghalt értünk,mikor bűnösök voltunk."(Róma 5:8)
    Feltámadt a halálból
    "Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint.Eltemették,és -ugyancsak az Írások szerint-feltámadt a harmadik napon,és megjelent Kéfásnak(Péternek),majd a tizenkettőnek.Azután megjelent több mint ötszáz testvérnek egyszerre..."(1Kor15:3-6).

    Ő az egyetlen út,amely Istenhez vezet

    "Jézus így válaszolt:Én vagyok az út,az igazság és az élet;senki sem mehet az Atyához,csakis énáltalam"(János 14:6).
    Isten már áthidalta azt a szakadékot,amely minket elválaszt tőle:elküldte a Fiát,Jézus Krisztust,aki helyettünk halt meg a kereszten,hogy megfizesse a bűneinkért járó büntetést.
    Nem elég csak ismerni ezt a három tényt...

    Negyedik tény
    Személyesen el kell fogadnunk Jézus Krisztust megváltónknak és Urunknak,akkor ismerhetjük meg és tapasztalhatjuk Isten szeretetét és életünkre vonatkozó tervét.

    Be kell fogadnunk Krisztust
    "Akik pedig befogadták,azokat felhatalmazta arra,hogy Isten gyermekeivé legyenek;mindazokat,akik hisznek az ő nevében"(János 1:12).

    Krisztust hit által fogadjuk be
    "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által,és ez nem tőletek van;Isten ajándéka ez;nem cselekedetekért,hogy senki se dicsekedjék"(Ef2:8-9).

    Krisztust elfogadva újjászületünk(János 3:1-8)

    Krisztust személyes meghívással fogadjuk be

    Krisztus mondja:"Íme,az ajtó előtt állok,és zörgetek:ha valaki meghallja a hangomat,és kinyitja az ajtót,bemegyek ahhoz..."(Jel3:20).
    Krisztust elfogadni azt jelenti,hogy önmagunktól Istenhez fordulunk(megtérés),és bízunk abban,hogy Krisztus az életünkbe költözik(megbocsátja bűneinket,és olyanná tesz,amilyen akarja,hogy legyünk).
    Nem elég csak értelmileg egyetérteni azzal,hogy Jézus Krisztus az Isten fia,és hogy meghalt a bűneinkért.
    Nem elég érzelmi élményünk sem.
    Jézus Krisztust hit által fogadjuk el,az akaratunk döntésével.
    Krisztust már most elfogadhatod-hittel imádkozva

    (Az imádság Istennel való beszélgetés.)
    Isten ismer téged,és nem a szavakat,hanem a szándékot értékeli.
    Pl.
    "Úr Jézus,szükségem van rád.Köszönöm,hogy meghaltál értem a kereszten.Kinyitom az életem ajtaját,és elfogadlak téged mint Megváltómat és Uramat.Köszönöm,hogy megbocsátottad bűneimet,és örök életet adtál nekem.Foglald el az életem trónját,és formálj olyanná,amilyen akarod,hogy legyek."

    Kifejezi ez az imádság azt,amit szeretnél?
    Ha igen,mondd el most,és Krisztus be fog jönni az életedbe,ahogy megígérte.

    "Felmerül a kérdés (Ez most inkább költői lenne):
    Mit értünk lényeges dolognak?
    Mennyi szervezetet értettél a stb. alatt db számra?"

    Megint idéznék:

    ""Van Istennek szervezete?

    Természetesen.Ez azonban NEM azonos egy bizonyos egyházzal,sem egy bizonyos intézménnyel,szerveződéssel,egyesülettel vagy könyvkiadóval.
    Az"Egyház"az a több száz millió valóban újjászületett keresztény,aki ma sok kisebb-nagyobb egyházban élve követi Krisztust.A különböző felekezetek kialakulásának történelmi okai vannak,ezek között pedig Isten kezét és emberek bűneit egyaránt fel lehet fedezni(lásd:Felhasznált szakirodalom).
    A legtöbb Tanú számára,akivel eddig találkoztam,szinte hihetetlennek tűnt,hogy mi,keresztények,a felekezeti véleménykülönbségek ellenére is lelki egységben vagyunk.
    Vitatémák azért LEHETNEK közöttünk,mert"töredékes az ismeretünk"és senki sincs a teljes,tökéletesen tiszta teológia birtokában(1Kor13:12).Ebből következik a régi,bár sajnos sokszor elfeledett alapelv:"Lényeges dolgokban egység,egyebekben szabadság,de mindenben szeretet."
    Lényeges dolog a Megmentő személye(Isten)és a megmenekülés útja(kegyelemből,hit által,jótettekre).Az egyebek közé tartoznak a FORMAI dolgok(keresztelés,úrvacsora pontos mikéntje és az szervezeti modellek),az Isten LÁTHATATLAN munkálkodásával kapcsolatos kérdések(kiválasztás és szabad akarat kapcsolata),illetve a JÖVŐ eseményei(a még beteljesedésre váró próféciák pontos menetrendje).E témákról az egyes felekezetek a töredékes ismeret miatt nem tudnak TELJESEN azonos mozaikképet összerakni,de ezekben a témákban is sok a közös álláspont.Ennek a helyzetnek a türelmes elhordozására vonatkozik az alapelv harmadik része:"...de mindenben szeretet".
    Erre pedig csak azért vagyunk képesek,mert az egységünk nem egy dogmalista,nem közös elit tudat vagy közös félelmek,hanem egy örök szellemi-lelki valóság:közösség az Atyával,a Fiúban,a Szentlélek által,az evangélium alapján.
    Ennek az árát is Jézus fizettek ki,és amikor egyes keresztények(gyülekezeti tagok vagy vezetők)mégis úgy viselkednek egymással,mint a pogányok,akkor sajnos tényleg úgy tesznek,mintha Jézus nem jött volna el(Jn 13:34-35).
    Ne feledd azonban,hogy ebben a világban már ki van osztva a Bíró(Isten),mind a Vádló(Sátán)szerepe,és egyik sem a miénk!Mindnyájan napról napra kegyelemből élünk,csak mert Valaki most is esedezik értünk az Atyánál(Róm 8:26,34).

    Visszatérve a kérdésre,igen,MEGVAN a helyed valahol Isten népében,de azt nem én fogom Neked megmondani,hogy melyik egyház melyik gyülekezetében.
    Csak az a biztos,hogy nincs"privát kereszténység":nem mondhatod a Főnek(Krisztusnak),hogy szereted,ha nem kérsz nyaktól lefelé a Testéből(a többi keresztényből)!
    Ha már úgy érzed,hogy a legfontosabb dolgok kezdenek a helyükre kerülni Benned,akkor kérd Istent,hogy vezessen el Téged egy olyan gyülekezetbe,ahol a Bibliát tanítják(és nincs más"szükséges plusz"),ahol Istent ismerik,szeretik és követik,illetve ahol érzed,hogy lelkileg folyamatosan növekedhetsz.Ne maradj meg egy olyan egyházban,amely azt hiszi,hogy a megmentésért oda kell tartozni,vagy amely önmagát a többihez képest valamiért különlegesnek tartja.Ne kerülj cseberből vederbe,de az ettől való félelem miatt ne is maradj elszigetelve!Istennek ÉPÜLETE,Krisztusnak TESTE van,és az élő kövek vagy sejtek csak együtt épülnek(Ef4:4,7,14-16,1Pt2:3-11).""

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák