Új hozzászólás Aktív témák

  • pocokxx

    Közösségépítő

    válasz llll #19174 üzenetére

    vagy éppen ellenkezőleg, hogy esetleg a hatalom számára akarták kezelhetőbbé formálni a népet

    Azért ezt az érvet az első századok véres keresztényüldözései eléggé meggyengítik... Egyenesen a nép ellenségének, lázítónak tekintik a keresztényeket. Arról nem is beszélve, hogy nem játszottak kezére semmilyen világi hatalomnak, és ennek elérése soha nem is volt a céljuk.

    A vértanúsághoz meg annyit fűznék hozzá, hogy nem feltétlenül a világ jobbá tétele a cél, hanem a Krisztussal való közösség megtartása. "Számomra az élet Krisztus a halál pedig nyereség" - mondja Szent Pál. És ezt nagyon komolyan vették, hiszen Krisztus feltámadt. Mondjuk ez annyiban bizonyítja a Biblia hitelességét, hogy egy kitalált sztoriért nem haltak volna meg, ahogy ezt kymco is írta. Ha végig nézzük Péter életét a , akkor is jól látszik, hogy valami rendkívülinek kellett történnie, hogy eljusson a tagadástól a vértanúságig. Persze ez a többi apostolra is igaz lehet, hiszen a keresztre feszítésnél egyedül János volt ott a tanítványok közül. Észre kell venni, hogy ezek az emberek, akik hittek Jézusban, halála után rendkívül csalódottak. Oly annyira, hogy még egymásnak sem hisznek igazán. Pl. A két emmauszi tanítvány, akikhez a feltámadt Jézus társul, és megkérdezi tőlük, hogy mi történt...

    "A názáreti Jézus esete - felelték -, aki próféta volt, hatalmas tettben és szóban az Isten és az egész nép előtt.Főpapjaink és a tanács tagjai kereszthalálra ítélték, és keresztre feszítették. Azt reméltük pedig, hogy ő meg fogja váltani Izraelt. S már harmadnapja annak, hogy ezek történtek. Igaz, még néhány közülünk való asszony is megrémített minket. Hajnalban kinn jártak a sírnál, s hogy nem találták ott a testét, azzal a hírrel jöttek hozzánk, hogy angyalok jelentek meg nekik, és azt mondták, hogy él. Társaink közül néhányan szintén kimentek a sírhoz, és úgy találtak mindent, ahogy az asszonyok jelentették, de őt magát nem látták."

    Ennek ellenére el vannak keseredve, nem hisznek nekik, csak azt mondják, hogy meg vannak rémülve...

    A "valóban feltámadt" formula is azt jelzi, hogy bizony elég szkeptikusan álltak hozzá a tanítványok is.

    És, hogy miért van ennek ilyen központi jelentősége? Azért, mert Jézus Krisztus ezzel tulajdonképpen bizonyságot tesz arról, hogy mindaz, amit életében mondott és tett, vagy amit állított magáról az valóban igaz. És nyilván az is benne van, hogy amiket ígért, azokat meg is valósítja. Tulajdonképpen a feltámadás oszlat el minden kételyt, és ebben nyilvánul meg, hogy az az ember, aki velük együtt étkezett, akik csodákat tett, aki tanította őket, a názáreti Jézus Krisztus, valóban az Isten Egyszülöttje, aki emberré lett. "Tudja meg hát Izrael egész háza teljes bizonyossággal, hogy az Isten azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek, Úrrá és Krisztussá tette!"

    Ez a forradalmi újdonság...

    ****

    A 12 családjáról egyébként nem tudunk sokat. Egyedül Péterről olvassuk, hogy Jézus meggyógyítja az anyósát. "Simon anyósa lázas betegen feküdt. Ezt azonnal elmondták Jézusnak. Odament hát hozzá, s kézen fogva fölsegítette. Erre megszűnt a láza, és szolgált nekik. (Mk 1,30-31)"

    [ Szerkesztve ]

    "Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor

Új hozzászólás Aktív témák