2019. április 21., vasárnap

Gyorskeresés

Pure Farming 2018 teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Újabb játék próbálja népszerűbbé tenni a gazdálkodó műfajt, de a végeredményt látva a Pure Farming 2018-nak erre, ebben a formában vajmi kevés esélye van.

Hirdetés

Gazdálkodj kicsit másképp

Ezerszer elpuffogtatott közhely, de napjainkban tényleg egyre népszerűbb a farmer videojátékok műfaja. Egy olyan zsáner, amelyről alig esik szó, mégis egyre többen próbálják ki magukat benne. Nem csoda, hogy konzolokon is megvetetette a lábát ez a kurta-furcsa ágazat, az évente érkező Farming Simulator mellett nemrég a Real Farm, legutóbb pedig az Ice Flames fejlesztése, a Pure Farming 2018 próbálkozott meg népszerűsíteni ezt a stílust. Ami nem könnyű, mert a földművelés és állattenyésztés alapvetően egy rendkívül monoton, unalmas, és hát, akárcsak a valóságban, kőkeményen munkaigényes feladat, amit nehéz szórakoztató módon videojáték formába önteni. Nem hiszem, hogy spoiler, de ezt a Pure Farming 2018-nak sem igazán sikerült.

Pure Farming 2018 Xbox One

A játék koncepciója, hogy a gazdálkodást három, jól elkülöníthető játékmódra osztották a fejlesztők. A legkézenfekvőbb választás az „Első Farmom” játékmód, ami tulajdonképpen egyszerre tutorial és sztori mód. A történet szerint nagyapánk halála után a családra marad az öreg farmja, amit mindenki el akar adni, mi viszont elhatározzuk, hogy a jókora hátramaradt adósság ellenére is belevágunk, és felfuttatjuk ezt a helyet, amolyan utolsó családi emlékként. Az ötlet egyébként nagyon kedves és jópofa, a méretes adósságot apránként dolgozhatjuk le termények eladásával, és a gazdaság egyre hatékonyabb élénkítésével.

A második játékmód a „Kihívások”, amely előre beállított, jól meghatározott feladatokra fókuszál. Megkapunk hozzájuk minden eszközt, és csak el kell végeznünk megadott időre. Ebben a módban mentesülünk attól, hogy a farmok egyéb dolgaival kelljen törődnünk, és foglalkozhatunk magával a játékmenettel, ám mégis van két probléma ezzel a móddal. Az egyik, hogy bár a fejlesztők úgy jellemezték, mint „falatnyi méretű kihívások”, olyanok számára, akik nem akarnak hosszú órákat beleölni egy ilyen játékba, valójában ezek nagyon is hosszadalmas, monoton, és végső soron unalmas epizódok. Egy-egy kihívás simán eltart fél-háromnegyed óráig, ráadásul az időhatár egyáltalán nem tesz jót az élménynek. Nem élvezetes úgy szántani vagy aratni, hogy a traktorral szinte rohanni kell megfordulni a sorok között. Ez nem árkád játék, hanem szimulátor – a ketyegő óra csak frusztráló tényező.

Pure Farming 2018 Xbox One

Végül adott minden szimulátor, építkezős és stratégiai játék szériafelszerelése a „Szabad gazdálkodás”, vagyis az a sandbox mód, ahol előre beállított feltételekkel, szabadon választott helyszínen és induló tőkével, nulláról kezdhetjük a gazdálkodást, saját tempóban, lassanként fejlődve. A három játékmód tényleg jól kiegészíti egymást, más-más élményeket nyújtanak, de sajnos közös bennük, hogy mind ugyanolyan unalmas, és semmit nem tesznek azért, hogy ez a műfaj kicsit is vonzóbb legyen egy átlagos játékos számára. Mindez persze nem lenne baj, ha a Pure Farming 2018 minőségben élvonalbeli anyag lenne, sajnos azonban nagyon messze áll ettől.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.