Hirdetés

Panzer Dragoon Remake teszt

Miután a tavalyi év végére minden platformon elérhetővé vált, mi is megnéztük, mit tud a Sega kultikus lövöldözős játékának felújított változata.

Időutazás sárkányháton

Ma már nehéz visszaadni és érzékeltetni azt, hogy mit jelentett a 32 bites konzolok megjelenése az 1990-es évek közepén. A teljesen 3D-s játékok térnyerése műfajok és játékmechanikák egész sora előtt nyitotta ki a technológia kapuit. A Sega Saturn generáció az egyik legvarázslatosabb volt a japán cég történelmében, a konzol egyik első húzócíme pedig a sárkányos lövöldözős játék, a Panzer Dragoon volt, amely kiválóan mutatta be, mire képes az új gép. A techdemónak induló projektből valódi franchise lett, melynek legutóbbi része az eredeti Xboxra jelent meg Orta alcímmel (egyébként a mai napig kapható és játszható). A közelmúltban pedig az eredeti első rész kelt újra életre Panzer Dragoon Remake címmel – utolsóként Xbox One-ra is megérkezett.

A Panzer Dragoon egy ma már jobbára elfeledett műfaj, a rail shooter (sínen futó lövöldözős játék) képviselője. A hét fejezetre osztott történet lineárisan halad előre, főhősünket nem tudjuk más irányba terelni, mindössze a képernyőn tudunk manőverezni lövedékeket kerülgetve, és a hullámokban támadó ellenségeket likvidálva. A Space Harrier nyomdokain lépkedő játék 1994-ben gyönyörű 3D-s grafikájával tűnt ki, és azzal, hogy a kamerát 90 fokonként forgathattuk a sárkány körül, leszámolva a minden irányból támadó szörnyekkel és katonai egységekkel. Az egyszerű játékmechanikára a Sega egy csodálatos és fantáziadús, új univerzumot húzott fel, melynek dizájn elemei Moebius klasszikus sci-fi víziójára, vagy olyan legendás rajzfilmekre hasonlítanak, mint Az Idő Urai vagy az Elsüllyedt Világok. Ez a különleges stílus a mai napig páratlan, a Remake pedig megpróbálta mindezt modern formába önteni.

Panzer Dragoon Remake Xbox Series X

Rögtön azzal kell kezdeni, hogy ez nem a Sega hivatalos remake-je, hanem egy afféle rajongói projekt, egy – végső soron – indie játék, amire az IP japán tulajdonosa az áldását adta. Az új produkció teljes mértékben megőrzi az eredeti felépítését (a pályákat, az ellenfelek viselkedését, a történetet és a játékmenet alapjait), de a grafikát teljesen kicserélték alatta. Az eredeti varázs sajnos emiatt némileg elvész, hiszen minden újra lett tervezve, a textúrák, az objektumok, az effektek. Ugyanakkor az is tény, hogy a fejlesztők többnyire jó érzékkel és alázattal nyúltak az alapanyaghoz, nem alakították át önhatalmúlag a világot. Az új grafika nagyobb teljesítményt is jelent, a Panzer Dragoon sokkal szebb látványt nyújt nagyfelbontásban és 60 fps képfrissítéssel. Igaz, a projektet elsősorban Nintendo Switch-hez szabták, így a nagykonzolokon azért látszik, hogy nem egetverő a részletesség. Szép, sima, érdekes, de semmi több.

Hirdetés

A játékmenetről is hasonlókat lehet elmondani a felújítás kapcsán. Az eredeti Panzer Dragoon egy érdekes lövöldözős mechanikát használt, amelynek legfontosabb eleme az ellenfelek bemérése (lock-on), ami után sárkányunk lézersugarakkal egyszerre több célpontot is ki tud lőni. A Remake természetesen megőrzi ezt, de mivel nem az eredeti kódbázisból dolgozik, a fejlesztőknek saját maguk kellett reprodukálniuk az originál élményt, ami sajnos nem sikerült 100%-osan. A célzási mechanika egyszerűen nem olyan gyors és érzékeny, mint az eredetiben – nekem pont egy tizedmásodperccel lassabbnak érződik minden, mint amire emlékeztem, és ez pont elég ahhoz, hogy az egész játék egy fokkal nehézkesebb legyen, mint az ihletforrás. Nehezebb befogni a célokat, mintha a célkereszt nem érzékelne elég pontosan, ettől az egész sutábbnak, lassabbnak, ügyetlenebbnek hat.

Panzer Dragoon Remake Xbox Series X

A projekt egy másik gyengesége szintén a Nintendo Switch gyökerekre vezethető vissza. Az átvezető videókat egy az egyben onnan hozták át a fejlesztők, ennek pedig az az eredménye, hogy a Panzer Dragoon Remake szörnyen alacsony felbontású és darabos mozgású videókkal dolgozik. Ez különösen kár, mert a játék több, mint 6 perces intrója a maga idejében a CG grafika egyik csúcsát jelentette – az újragondolt változat nemcsak egyediségét vesztette el, de szimplán csúnya is. Ha a szemünk bele is káprázik néha, a fülünket szerencsére nem kell féltenünk: a Remake meghagyta az eredeti soundtracket, így az 1994-es eredeti zenéi visszahozzák az akkori hangulatot és varázslatot. Opcionálisan választható egy felújított zenei anyag is, de ezt inkább felejtsük el – leginkább egy rossz vicc, kissé olyan, mint azok a YouTube videók, ahol pánsípon próbálnak híres filmzenéket eljátszani.

Pozitívum továbbá, hogy rejtett extrák is kerültek a felújításba. Az eredeti kódok például ugyanúgy működnek, ezeket a címképernyőn kell – baromi gyorsan – beadni, a játék első végigjátszása után pedig egy titkos menü is megnyitható, ahol találunk galériát, pályaválasztó módot és különböző játékmeneti segítségeket is. Nagy kár, hogy a Panzer Dragoon eredeti változata nem került a játékba, jó lett volna ezt újra látni, vagy akár a Halo Anniversary-hoz hasonlóan váltogatni a kétféle grafika között. Erről sajnos le kell mondanunk, de azért az dicsérendő, hogy az alapjáték felújítása mellett kisebb extrákra is futotta.

Panzer Dragoon Remake Xbox Series X

Sajnos minden igyekezete ellenére a Panzer Dragoon Remake inkább érződik egy olcsó rajongói projektnek, semmint hivatalos felújításnak. A látványbeli változások egyszerre mutatnak a jó és kevésbé jó irányba, a játékmenet viszont, bár szórakoztató, egyértelműen kevésbé kiforrott, mint amilyen az eredeti volt. Egy igényes, alapvetően jó lövöldözős játék, ami már a nosztalgiafaktor miatt is figyelemre érdemes, de nem energizálja úgy a franchise-t, ahogy az megérdemelné. A játék legerősebb pontjai épp azok, amik eredeti formájukban maradtak. A hírek szerint már a második rész felújítása is készül, remélhetőleg magasabb minőségben, és több odafigyeléssel a Sega részéről. A műfaj rajongóinak és egykori Saturn játékosoknak kötelező vétel, az Xbox játékosoknak viszont a Panzer Dragoon Orta jobb választás.

Pro:

  • tisztességesen felújított látvány 60 fps-sel;
  • a klasszikus játékmenetet sikerült többnyire megőrizni;
  • eredeti soundtrack;
  • néhány kellemes extra.

Kontra:

  • elvesztette egyediségének jó részét;
  • a célzás mechanika nem elég érzékeny;
  • alacsony minőségű átvezető videók.

60

A Panzer Dragoon Remake elérhető PC-re, Xboxra, PS4-re és Switch-re.

dreampage

Hirdetés

Előzmények