Új hozzászólás Aktív témák

  • vlevi

    nagyúr

    válasz xors #85460 üzenetére

    Ahogy előttem is írták, azért, mert előtte formáztad a meghajtót.
    Az ősidőkben (még valamikor, amikor Bill Gates is csak a csattogós falepkével szaladgált), találták ki az MBR partíciós táblát. Ebben egy meghajtóra 4db elsődleges partíciót lehetett létrehozni, és az egyes partíciókat formázni, unix ext, dos FAT, WindowsNT pedig NTFS-re.
    Az egyéb korlátok mellett, mint pl. a 2TB maximális meghajtóméret, egyéb gondok is vannak már az MBR-el, ehelyett készült el a GPT, amivel sokkal szabadabban lehet a meghajtókat particionálni. Az, hogy az egyes partíciók milyen file rendszert kapnak, az továbbra is szabadon választott.
    Az MBR-t egyébként át lehet konvertálni GPT partíciós táblára, de a GPT-ből nem lehetséges MBR-t csinálni. Ennek oka, hogy a GPT partíciós tábla helye nem fix, ezért egy konvertálóprogram szabadon kiírhatja bárhova. Az MBR helye viszont fix, ezért nem lehet visszafelé konvertálni.
    Mivel, te csak megformáztad a HDD-n lévő egyik partíciót, ezzel a particiós tábla (MBR, vagy GPT) nem változott, és, mivel a gépedet UEFI-vel indítottad, az pedig azt jelenti, hogy csak olyan meghajtóról hajlandó elindulni, ami GPT partíciót tartalmaz, ezért nem sikerült a telepítés. A GPT nem más, mint a szintén őskövület BIOS újabb változata.
    Ha a Windows telepítővel törölsz mindent a meghajtóról, és esetleg ott osztod fel a lemezt a neked szükséges méretekre, akkor a Windows telepítője a számára szükséges partíciós táblát fogja elkészíteni, és azon belül formázza meg a meghajtókat.
    Ha te formázod, és nem engeded a telepítőnek, hogy saját maga ezt megtegye, akkor lesz az, ami nálad is történt. Vagy, másik lehetőség, hogy a Windows talál a gépben egy másik HDD-t, amin viszont van GPT partíciós tábla. Nos, ilyenkor lesz az, hogy a bootoláshoz szükséges minimális dolgokat oda másolja fel, és a második HDD-ről indul a rendszer legelső része, és csak ezután vált vissza az első meghajtóra. És ekkor szokott az a probléma történni, hogy, ha kiveszed a gépből a másik meghajtót, nem indul a rendszer.
    Ezért javasoljuk azt, telepítéskor, hogy üres meghajtóra menjen fel a windows.
    Egyszerű dolga van annak, aki a windowst egy külön meghajtóra, pl. egy 100-200 giga körüli SSD-re teszi, mert akkor tényleg indulhat úgy a telepítés, hogy törlés-törlés-next-next-finish, és semmit sem kell állítgatni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák