Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz xy.zsolt #110737 üzenetére

    Milyen célra, mihez?

    De akkor konkrétumok híján próbáljuk meg kitalálni szokás szerint:

    a) Ha fájlszintű törléshez, akkor ott van pl. az Eraser, vagy más hasonló program (példák). Plusz ha microsoftos tool, akkor ott van pl. az SDelete. Ha SSD-n kell törölni, akkor viszont nem feltétlen van szükség az előbbi módszerekre, mivel ha törlés után lefutott a TRIM, akkor elvileg már nem kellene visszaállíthatónak lennie az adatnak.

    b) Ha teljes meghajtótörléshez, akkor ahhoz HDD-k esetén ott van a lassú formázás, ami Vista óta zero-fill, vagyis 0-kkal írja tele a lemezt. Valamint ilyen alapon a DiskPart clean all parancs is használható. Az előbbiek SSD-knél is működnek, de ott inkább a Secure Erase lehetőséget célszerűbb használni, ami nem mellesleges jóval gyorsabb is és a felesleges írás is elkerülhető (bővebben). Plusz ilyen célra is vannak 3rd party programok (példa), de nem feltétlen szükséges azok használata, lásd az előbb leírtakat. Ja, és pláne meghajtótörlésnél elég lehet bőven az 1x-es felülírás is. Felesleges 3-7x-es, meg pláne 35x-ös Gutmann felülírást ráengedni, ami nagyobb tárolókapacitásnál lehet hetekig, hónapokig eltartana, mire végez... :DDD

    c) Ha esetleg felesleges rendszerfájlok törléséről, a Windows tisztításáról van szó, akkor ahhoz ott van a lemezkarbantartó, tárterületsegéd és egyéb helyi lehetőségek. Vannak külső programok is ilyen célra (példák), de egyrészt azok használata csak ésszel javasolt, máskülönben több kárt okozhatnak, mint hasznot. Másrészt nem feltétlen létszükséglet ezek használata, lásd az előbbi natív lehetőségeket.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák