Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz gsc73 #2888 üzenetére

    Azért volt benned ez a görcsös ragaszkodás, mert régen mindig a frame-eket nyomatták, amikor a fejléc, lábléc és a főtartalom külön keretbe kerültek, így nem kellett újratöltődniük. A frame-ek használata azonban számtalan ok miatt kiment a divatból, elavultnak számít, rossz és kerülendő, az elsődleges ellenérv vele szemben az, hogy rendkívül sok bosszúságot okozhat és kényelmetlen a használata, módosítása, kezelése.
    Nézd meg a legtöbb mai honlapot, általában az egész tartalom újratöltődik (egy példa a Weblabor egyik lapjáról: [link]). Persze kivéve a Flash-es szar honlapokat (na, a legtöbb ilyentől kimegyek a fazonomból, ritka az igényes Flash-honlap, ami jól kombinálja a sima (X)HTML, CSS, ... elemeket a Flash-sel), meg az egyéb megoldásúakat.
    És jó ez így, nem a menü és a fejléc újratöltődése fog releváns időbe kerülni normális esetben, főleg, hogy a böngészők gyorsítótárazzák a tartalmat, és ezt még segítik az egyéb cache-elési algoritmusok szerver vagy kliens oldalon.
    Azt is lehet csinálni, amiről itt a topicban pont nemrég beszéltünk, hogy ha a frame-ekhez hasonlóan szeretnéd külön fájlokban kezelni az egyes tartalmakat, akkor PHP-vel oldod meg az include-olást:
    <?php include 'header.html'; ?>
    és így ha egy helyen módosítod a tartalmat, akkor az összes többi aloldalnál is fog módosulni (ahol szintén include-olod ezeket a fájlokat).
    Azt is meg lehet csinálni, hogy PHP-alapú az egész, és dinamikusan töltöd be a tartalmakat, attól függően, mit ír be a felhasználó a címsorba.
    Még számtalan megoldást le lehetne írni. Én személy szerint a PHP-s megoldást elég kényelmesnek és rugalmasan kezelhetőnek tartom.

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák