Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez és a második kötete (ami bonyolultabb dolgokkal foglalkozik), szerintem nagyon jó könyvek. Nem tudom magyarra lefordították-e.
Na jó, lehet hogy nem ennek a második kötete, de nagyon hasonló a kiadás. Sajnos nem jut eszembe a címe pontosan...
[ Szerkesztve ]
“All nothings are not equal.”
-
Ah, korrigálom magamat: az előbb linkelt a Gang of Four könyv (alapmű), a másik amire gondoltam egy másik sorozat: Pattern-Oriented Software Architecture. Ebből olvastam a második kötetet, de a többi is biztosan jó.
-
sztanozs
veterán
Az "eredetit" nem tudod, mert az pont kitölti a maga által elfoglalt memóriahelyet.
(illetve bele tudod másolni saját magába kisebb vagy nagyobb méretben, de az alapvető tulajdonságai - size, depth nem változik)
Méretváltoztatásra kell egy úgy bitmap (tekintsd úgy, mint egy rajzfelületet) és arra be tudod illeszteni az eredeti bitmap-edet bármilyen nyújtásban.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
ubid
senior tag
Sziasztok!
A google apiról valamint a bing apiról szeretnék kérdezni tőletek, hátha valaki tud rá válaszolni.
Engem mind a kettőből a fizetős verzió érdekelne, valami össze hasonlítás féle, hogy melyik mennyibe kerül stb.Sehol sem találtam árat hozzájuk.
Valaki tud róla valamit ?
-.-
-
trisztan94
őstag
Sziasztok!
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek / akarok megvalósítani, nem vagyok még annyira otthon a témábanAnnyi lenne a lényeg, hogy egy metódusba szeretnék egy for ciklust rakni, mivel a 9 gomb ami a programban van mind használja pontosan ugyan azt.. Viszont van pár eset amikor elágazás is lenne benne.
Tehát, megoldható, hogy egy metódusba for ciklust rakva, paraméterként egy elágazást, esetleg egy másik ciklust adjak neki?
Köszi!
https://heureka-kreativ.hu
-
sztanozs
veterán
válasz trisztan94 #4258 üzenetére
Lehet, hogy nem értem a kérdésedet
Viszont ez alapján nem hiszem, hogy neked for ciklus kellene:
Annyi lenne a lényeg, hogy egy metódusba szeretnék egy for ciklust rakni, mivel a 9 gomb ami a programban van mind használja pontosan ugyan azt.. Viszont van pár eset amikor elágazás is lenne benne.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
trisztan94
őstag
válasz sztanozs #4259 üzenetére
Hülyén fogalmaztam
Itt a programból egy részlet:
private void b_osszertek_Click(object sender, EventArgs e)
{
int ossz = 0;
for (int i = 0; i < 32; i++)
{
ossz = ossz + (ar[i] * raktaron[i]);
}
l_megjelenites.Text = "A raktárkészlet összértéke: " + ossz.ToString() + " Ft";
}
private void b_kifogyott_Click(object sender, EventArgs e)
{
bool kifogyott = false;
{
if (raktaron[i] == 0)
{
kifogyott = true;
}
}
}
private void b_adottAr_Click(object sender, EventArgs e)
{
int adottAr = Convert.ToInt32(tb_adottAr.Text);
int szamlalo = 0;
{
if (ar[i] < adottAr)
{
szamlalo++;
}
}
l_megjelenites.Text = szamlalo + "-féle könyv kapható " + adottAr + "Ft alatt.";
}Mindig ugyan azt a for ciklust használom, csak néha rakok bele egy elágazást, hogy megnézzek valamit, ezt szeretném ugye egy metódusba elintézni, hogy ne kelljen mindig kiírni a for ciklust. Vagy ezt felesleges metódusba rakni?
-
sztanozs
veterán
válasz trisztan94 #4260 üzenetére
Mivel a for ciklusok mindig mást csinálnak így nem tudsz túl sokat nyerni a dologgal.
Ráadásul a második metódusod szerintem rossz. Ha bármelyik könyvből 0 vanna, akkor a végén azt írja ki, hogy kifogyott (bármi kifogyott-e a raktáron) - de azt nem fogod tudni, hgy melyik fogyott ki. Persze jó volna tudni, mi a cél... Mondjuk nem is csinál a végén semmit a metódus, csak számolgat és a végén kilép.Másik dolog - használd a string.Format-ot öszetett stringek készítésére:
l_megjelenites.Text = string.Format("A raktárkészlet összértéke: {0} Ft", ossz);l_megjelenites.Text = string.Format("{0}-féle könyv kapható {1} Ft alatt.", szamlalo, adottAr);
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
dabadab
titán
Jo ez igy, legalabbis a metodusokra osztas.
Ami nagyon nem jo, az egyreszt a bedrotozott konstansok, amiket raadasul szammal irtal ki mindenhol (kepzels el, hogy kiderul, hogy ezentul mondjuk 50 akarmirol kell infot tarolni, baromi maceras lesz mindenhol atirni), masreszt meg ha mar ugyis egy dologhoz tartozik az ar meg a raktaron tulajdonsag, akkor azokat tarolhatnad egy strukturaban es abbol csinalhatnal tombot, ahelyett, hogy ket tombod lenne. Ez mar csak azert is jo lenne, mert ezutan a for helyett hasznalhatnad a foreachet, ami minden bizonnyal olvashatobba tenne a kodot, ehelyett:for (int i = 0; i < 32; i++)
{
}lenne az, hogy
foreach(dologType dolog in dolgok)
{
ossz += dolog.ar * dolog.raktaron;
}[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Peter Kiss
őstag
Milyen ciklusok?
private void b_osszertek_Click(object sender, EventArgs e)
{
var ossz = 0;
for (var i = 0; i < 32; i++)
{
}
l_megjelenites.Text = "A raktárkészlet összértéke: " + ossz.ToString() + " Ft";
}
private void b_kifogyott_Click(object sender, EventArgs e)
{
var kifogyott = raktaron.Any(x => x == 0);
//nem használod semmire
}
private void b_adottAr_Click(object sender, EventArgs e)
{
var adottAr = Convert.ToInt32(tb_adottAr.Text);
var szamlalo = ar.Count(x => x < adottAr);
l_megjelenites.Text = szamlalo + "-féle könyv kapható " + adottAr + "Ft alatt.";
}Az elsővel nem lehet mit kezdeni, mert rosszul van valami tervezve (a két különálló tömb nem világos nekem).
-
sztanozs
veterán
válasz trisztan94 #4262 üzenetére
Access DeniedAthlon64+: egy még maradt
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Peter Kiss
őstag
válasz Peter Kiss #4264 üzenetére
Most nézem csak a linkelt 7z fájlt, először egy Book osztályt kellene létrehoznod, majd abban kezelni a könyvek összes adatát, nem különálló tömbökkel szórakozni.
-
trisztan94
őstag
válasz dabadab #4263 üzenetére
Azért írtam 32-vel, mert ebben a feladatban nem változik a "raktárkészlet", mindig 32 könyv lesz. Egy txt fájlból olvassa ki a program az adatokat StreamReader-rel ill. szétvágja azokat.
Ilyen a txt fájl struktúrája:
3000 5 Cim
Ahol a '3000' az ár, az '5' a darab a 'Cím' pedig a könyv címe. Ezért is raktam 3 külön tömbbe a dolgokat, gondoltam így könnyebb lesz rájuk hivatkozni. (DataGridView-t töltök fel vele)A struktúra és a class(Athlon64+ javaslata) az ugyan az, vagy két külön dolog? Melyik "jobb" erre a célra?
ASP.Net-ben model class-ekbe írom a dolgokat, ez körülbelül ugyan az, nem?Bocsi a sötétségemért
[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz trisztan94 #4267 üzenetére
Struct is használható, főleg, hogy csak adatot tárolsz bennük. Mondjuk arra érdemes odafigyelni, hogy a struct inicializálható értékadás nélkül is, de gondolom ez téged itt nem zavar
Fejből - hibakezelés nélkül - kb:
public struct Konyv
{
int ar;
int db;
string nev;public Konyv( int ar, int db, string nev)
{
this.ar = ar;
this.db = db;
this.nev = nev;
}
}és csinálsz belőle egy listátz és azt töltöd fel:
List<Konyv> raktar = new List<Konyv>();
/*
stream reader cucc
*/
string sor = null;
while((sor = sr.readLine()) != null)
{
string[] sordarab = sor.Split(' ', 3);
Konyv k = new Konyv(int.Parse(sordarab[0]), int.Parse(sordarab[1]), sordarab[2]);
raktar.Add(k);
}Ezután már a raktar változóval tudsz játszani:
Összeg:
var osszeg = raktar.Sum(r => r.db * r.ar);Kifogyott:
var kifogyott = raktar.Any(r => r.db == 0);Adott ár alatt:
var adottAr = Convert.ToInt32(tb_adottAr.Text);
var szamlalo = raktar.Count(r => r.ar < adottAr);[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz trisztan94 #4269 üzenetére
Azért az sem ártana, ha megértenéd, hogy mi, miért, merre, meddig
-
amargo
addikt
válasz Peter Kiss #4264 üzenetére
Azok is ciklusok
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
trisztan94
őstag
válasz sztanozs #4270 üzenetére
Ja persze, ez a cél
Viszont egy ilyen hibát dob a sum-ra:
'konyves.Alap.Program.Konyv.ar' is inaccessible due to its protection levelAnnyit felfogtam, hogy nem fér hozzá a "Konyv" struktúrához, de azt nem, hogy miért. Ugyanazt írtam, mint te, public-ra van állítva, a struktogrammot az InitializeCompontents() és az első click metódus közé raktam (oda mennek a globális változók, nem?)
Ez ugye egy button click eseményen belül van, így:private void b_osszertek_Click(object sender, EventArgs e)
{
int ossz = raktar.Sum(r => r.raktaron * r.ar);
}[ Szerkesztve ]
-
válasz trisztan94 #4272 üzenetére
A struct tagváltozóinak alapból private a hozzáférése, ezért nem lehet hozzájuk férni. Az objektumok alapfogalmait azért elmondták órán? Mert azért elég nagy hiányosságok vannak... Érzésre az oktató hibája.
A legegyszerűbb hack hogyha a "public" kulcsszót odaírod mindhárom tagváltozó elé.
Struktúra és struktogramm nem ugyanaz egyébként.
Globális változók se sűrűn vannak C#-ban.
[ Szerkesztve ]
-
trisztan94
őstag
Igazából a tanárom egy s*ggfej, 64 éves, sok mindent ő sem tud, az okosabb diákok magyaráznak néha neki el dolgokat.. Látszik rajta, hogy nagyon elege van már a munkájából, az az igazi zsémbes öregember Ráadásul ha merek kérdezni valamit én vagyok a hülye, hogy nem tudom mi van, de persze, ha a "kedvencei" kérdeznek valami baromságot akkor mosolyogva mondja nekik..
Objektumokról nem esett még szó, nem csinálunk olyan bonyolult feladatokat, nagyjából megvan, hogy mit csinálnak, meg hogy mik azok. (Mivel a Webszerkesztést (ASP.NET, JS) magamtól viszonylag "kitanultam", ott használom is őket, de Win desktopban még sosem foglalkoztam velük komolyabban)
Tehát tudom, hogy mik azok, de nem ismerem őket annyira.Az órai feladatok nagy része txt fájlból olvasás és DataGridView-ben történő megjelenítésük körül forog, nem rég mentük kicsit bele a metódusokba. Ja, ráadásul a mintafeladatok (általában) Delphi-ben vannak írva, mikor C#-ot tanulunk.
Köszönöm, public-kal szépen megy
[ Szerkesztve ]
-
válasz trisztan94 #4274 üzenetére
Hja, éreztem. Messziről bűzlik, hogy az oktatás a strukturális programozás szintjét alulról súroló valamiben kimerül... A C#-ot is csak gondolom azért vették elő, mert a Turbo Pascal már nem fut Windows 7-en.
Sok mindent ne alapozz erre az órára.
Meg ne is rettentsen el, a C# szerintem az egyik legszebb nyelv[ Szerkesztve ]
-
Soak
veterán
válasz trisztan94 #4274 üzenetére
Hol vagy milyen keretek között van ez az oktatás? Középiskola? OKJ ?
-
trisztan94
őstag
Soak:
Középiskola, de nem nevezném meg, nem az iskolával van bajom, hanem azzal az egy tanárral, meg hát problémákat sem akarok magamnak ebből adódóan
Úgy van, hogy 3 csoportra van osztva egy osztály prog gyak-ra, csak ez az egy tanár ilyen, a többi mind rendesen tanító, egyetemi programozó-matematikus végzettségű, munkáját szerető fiatal tanár ("fiatal"), csak hát csoportot nem lehet váltaniAmúgy XP megy még a gépeken, Infó órán dreamweaver 2004, kötelezően html4, css2.. (mondjuk ez nem a suli hibája, az érettségi kicsit le van maradva e tekintetben)
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz Peter Kiss #4278 üzenetére
Ez lenyegtelen, szerintem. A ciklus attol meg ciklus, inkabb csak azert irtam, hogy ne legyen megtevezto, ennyi volt a szandekom.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Brianiac
aktív tag
Hali!
Egy kis segítség kellene C#-ban. A problémám az, hogy VS2012-ben létrehoztam egy dataset-t és ehhez szeretnék hozzáadni egy adatbázist. A tableadapterben ki is választottam az adatbázist stb. de az egyik lépésnél az alábbi képen levő hibaüzenetet kapom, így nem történik semmi... Valaki tudna segíteni, hogy mi lehet a gond?
[ Szerkesztve ]
Lumia 520
-
dabadab
titán
De neked nem muszáj tudnod, hogy ott tényleg ciklus van és - főleg magasszintű nyelveknél és plána főleg kezdőként - az "amit nem látok, az nincs is" stratégia elég praktikus tud lenni (És akkor még ott van az a lehetőség is, hogy tényleg nem ciklus lesz belőle, hanem valami simd utasítás )
DRM is theft
-
trisztan94
őstag
Sziasztok megint!
Foreach-en belül hogy lehet datagridview-t feltölteni?
private void b_adottArFeletti_Click(object sender, EventArgs e)
{
int adottAr = Convert.ToInt32(tb_adottAr.Text);
int nagyobb = raktar.Count(r => r.ar > adottAr);
DGV2.ColumnCount = 3;
DGV2.RowCount = nagyobb;
foreach(var adat in raktar)
{
DGV2.Rows[].Cells[0].Value = adat.cim;
DGV2.Rows[].Cells[1].Value = adat.ar;
DGV2.Rows[].Cells[2].Value = adat.raktaron;
}
}Tehát itt a .Rows[]-nak kéne egy értéket. Ide vagy egy while vagy egy for ciklus kéne nem? Milyen kondícióval kéne lefutnia?
-
martonx
veterán
-
Brianiac
aktív tag
válasz martonx #4284 üzenetére
Köszi, sokat segítettél!
Először beírtam kézzel a fill metódusba a selectet ahogy írtad, aztán meg újra meg próbáltam a wizardal is, ki is derült, hogy mi volt a gond korábban. A select után nem volt egyik mező sem kiválasztva, gondolom ezért problémázott. Órán már csináltuk ezt egyszer, de már elfelejtettem, szóval elég idegen volt az egész, de most már okés.
Lumia 520
-
Morran
csendes tag
Sziasztok!
Mivel több, mint 500 sor a program, pastebin linket adok meg és onnan kimásolhatjátok.
Elindítom a debugot, nyomok egy F2-t, hogy az első sorba rakja be a kukacot (@), mivel ez volna a karakter, akivel mozgunk. Egyelőre csak a jobb oldali nyilat írtam bele. Elméletileg ha a kukac egy csillag mellé ér és még egyszer megnyomjuk a jobbra nyilat, kiírja lent, hogy HIBA. Ez működik is, de valami indoknál fogva kitörli a csillagot a kukac mellől, és ezt nem kellene csinálnia.
Tudom, eléggé érthetetlen és átláthatatlan a kód, de este van és ennyi tellett tőlem.
[ Szerkesztve ]
-
Morran
csendes tag
válasz Peter Kiss #4287 üzenetére
Mivel suliban tanulom a nyelvet, a legtöbb programnak nincs célja, csak mint feladatot kapom meg és meg kell csinálni
Valami olyasmi kellene hogy adott egy 50*15-ös pálya, random helyeken akadályok vannak és el kell jutni a szmájlihoz a kukaccal. Az lenne a lényege hogy az akadályokat ki kell kerülni, de mikor a közelükbe érek eltűnnek és ezt nem értem, hogy miért.
(#4288) DS39
Leírnád egy példába, hogy mire gondolsz? -
DS39
nagyúr
ahogy az előttem szóló is írja, kétdimenziós tömb kell:
például:
int[,] sor = new int[15, 50];
for (int i = 0; i < 15; i++)
{
for (int j = 0; j < 50; j++)
{
sor[i,j] = 1;
Console.SetCursorPosition(j, i);
Console.Write("*");
}
}és ennyi, kiegészíted if else ággal a tartalmat ahogy csináltad eredetileg, kiveheted a 0 és 14-es esetet ami más mint a többi, de lényegesen leegyszerűsödne a tömbfeltöltés és a kód is.
[ Szerkesztve ]
-
Peter Kiss
őstag
-
tototos
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék a következő kódsor miért dob exceptiont nekem?
byte[] fileData;
StreamWriter sw = new StreamWriter(filename);
var length = fileData.Length;
sw.WriteLine("static uint8_t[{0}] epromData = { ",length);Ez az exceoption: System.FormatException: Input string was not in a correct format
Köszi a segítséget
-
-
rszp
aktív tag
Ha csak deklarálod a byte[] fileData tömböt, akkor a hossza hogyan alakul?
0 vagy NULL lesz?[ Szerkesztve ]
-
rszp
aktív tag
válasz sztanozs #4299 üzenetére
byte[] fileData; csak deklarálás
var length = fileData.Length; hossz értékadás, a var sok hibát lenyel, kár erőltetni
sw.WriteLine("static uint8_t[{0}] epromData = { ",length); akkor itt a length vágja pofán. esetleg mégis NULL lesz? majd egyszer megnézem.Nálam sincs VS de úgy rémlik ha nem példányosítok, akkor NULL lesz.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok