Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz Sztif #5937 üzenetére

    Transzformálni csak váltakozóáramot lehet, egyenáramú trafó továbbra sincs a fizikában. 12 V-os halogénizzókhoz kezdetben toroid vagy klasszikus EI vasmagos trafókat is használtak.

    Egyenáramra 12 V-os tápegységek vannak, aminek a kapcsolóüzemű trafó csak egy alkatrésze.

    Közben kitalálták az elektronikus trafót is, ami jobb hatásfokú és kevesebb anyagot igényel. Ez előbb egyenirányítja a feszültséget, majd 30-50 kHz kapcsolófrekvenciát transzformálva, azt 100 Hz-en modulálva adja ki, miután puffert nem tartalmaz, így követi a hálózati 50 Hz szinusz hullámzását:

    https://sound-au.com/lamps/elect-trans.html

    Ezek alapvetően izzólámpás terhelésre alkalmasak, ami lineáris terhelés. LED-lámpák nem képeznek lineáris terhelést a szinusz minden pontjára.

    Ráadásul 12 V-os LED-lámpa tartalmazhat többféle belső áramkört, amitől DC-kompatibilis is lehet, noha kiindulás a régi AC-rendszerrel való kompatibilitás (vasmagos trafóra gondolok).

    Ha a LED-lámpa nem DC-kompatibilis, előfordulhat olyan is, hogy egyenáramra csak egyik fele világít, mert a másik fele a másik irányba van bekötve, azaz váltakozóáramra készült.

    Dimmelést úgy szokták kivitelezni, hogy a 230 V bemenőt szabályozzák, fázishasító triac-dimmerrel. Ez mondjuk nem a legszimpatikusabb egy vasmagos trafó szemszögéből (vágott szinusz), de azért elment állítólag (soha nem használtam).

    Az elektronikus trafók is lehetnek dimmelhetők, vagy lehet potméterrel egybeépített eszköz is. De izzós terhelésre inkább. Vagy 4 LED + 1 izzó, azaz legalább egy izzós terhelés is maradjon rajta párhuzamosan, ami stabilabbá teszi a működést.

Új hozzászólás Aktív témák