Új hozzászólás Aktív témák

  • N0zer0

    senior tag

    válasz szundybence #19058 üzenetére

    Szerintem ezzel vírusirtóval teljesen feleslegesen szopatod és égeted magad. Hivatalos csomagtárolóból kell telepíteni, és ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor gyanús külső oldalakról származó .deb csomagot nem telepítesz. Ha egy csomag nem jó, akkor meg el kell távolítani szintén a csomagkezelővel (apt-get remove --purge), nem nagy kaland.

    Ha zavar, hogy a Firefox visszavált frissítéskor angolra (ez sokakkal megesik), akkor letöltöd a rendszeredhez a magyar nyelvű FF binárist a Mozilla oldaláról vagy FTP-jéről, felteszed kézzel egy könyvtárba, onnan használod, onnan magától frissül, csomagkezelőtől függetlenül, ahogy Windows alatt, és végig magyar nyelvű marad. Én is így használom, de nem azért, mert nem felelne meg a csomagkezelőben található Firefox stable, meg nem a nyelv miatt (úgyis eleve amerikai angol, azaz lokalizációmentes alapváltozatot használok), hanem mert FF alfát (Aurora, újabb nevén Developer Edition) használok, és az nem található meg a csomagkezelőben.

    Linux alatt legfeljebb ilyen parancssori (terminálos, konzolos) passzív vírusirtót szoktak néha lefuttatni, azt is csak azért, ha vannak anyagaid windowsos gépekről (futtatható és MS Office-os állományok), akkor ne tárolj windowsos vírust, ami a linuxos gépre veszélytelen, de aztán esetleg újra feleslegesen átviszed windowsos gépekre. Még ez sem kötelező, és áthidalható azzal, hogy nem tárolsz windowsos szarokat, mert minek.

    A Linuxnak pont ez az előnye, hogy nincs alapból rendszergazdai jog, megbízható forrásból lehet telepíteni, és nincsenek vírusok, ha vannak, akkor a frissítések miatt és a disztrók különbözősége miatt gyorsan működésképtelenné válnak egy-egy disztrón, vagy rendesen frissített rendszeren. Kicsit olyan Linux alatt GUI-s, aktív vírusirtót használni, mint ha Trabant helyett veszel magadnak egy Lamborghinit, aztán ugyanúgy mint a Trabantot, teleragasztgatod Kappa és No Fear matricákkal, meg NDK-s pokrócból készült üléshuzatokat és kormányszőrmét, fenyős illatosítót és muskátlikertet telepítesz bele, aztán csodálkozol, hogy mindenki rajtad röhög.

Új hozzászólás Aktív témák