Új hozzászólás Aktív témák

  • seredy

    tag

    válasz zsiga_667 #4002 üzenetére

    Összesen négy iskolába (egyetemet nem számolva) jártam, mindegyikben az asztalánál ülő tanár volt hozzánk a legközelebb. Ha éppen dinamikusan oktatott a tábla előtt járkálva, még messzebb volt tőlünk

    ez már nagyon off lesz, de hadd szóljak 1-2 szót a tanári oldalról, mivelhogy az volnék én is, középiskolában. Tehát: vannak olyan tárgyak, ahol a frontális oktatás (tanár a táblánál, diák a padban) egyáltalán nem célravezető, ha ún. elit iskolákba jártál, valószínűleg interaktív órákon is részt vehettél. Nyelvet pl. tipikusan lehetetlen úgy effektíven tanítani, ha nem rendezed párokba a gyerekeket rendszeresen, és úgy beszélteted őket, közben járkálsz a sorok között, és belefülelsz, ki hogy mondja -- ez egyszerű, de hatásos módja annak, hogy egy nyelvórán mindenki meg tudjon szólalni, enélkül tanítani teljesen felesleges, legalábbis idegen nyelvet. A másik: folyosókon szünetekben tömeg van, ha meg nem engeded ki őket a folyosóra, akkor a teremben van tömeg. Tanáriban nem tudom, mennyit jártál, gyakorlatilag nagy osztályterem az egész, ember legyen a talpán, aki tartani tud bármilyen távolságot. Egyéb helyekről, pl. a nyomtató környéke, ne is beszéljünk.
    Nem beszéltem a menzáról, amit nem úgy szoktak megtervezni, hogy az összes gyerek, akinek vége van a 7. órájának, meg tudja tartani kaja közben a másfél-két métert.

    Namost vagy az van, hogy ezt a tanévet lenyomjuk digitálisan, vagy ha vissza akarunk térni tavaszi szünet után, oltás nélkül nem fog menni, szerintem. (De ha valaki az itteniek közül máshogy látja, mondja, jobban ismeritek a vírushelyzetet.) Ezzel nem a rendőrök, szociális munkások stb. ellen beszélek, ez ténykérdés. Nálunk október második hetében betört a covid, kb. a tanári kar harmada nem volt másfél-két héten keresztül. Onnantól az iskola gyerekmegőrzővé vált.

    Ha ehhez hozzávesszük, hogy ma idehaza tanároknál 50 körüli az átlagéletkor, vagyis gyakorlatilag 10 éven belül nem marad tanár ebben az országban... hát, sok sikert a maradék tizedeléséhez!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák