Új hozzászólás Aktív témák

  • EmberXY

    addikt

    válasz somogyib #38005 üzenetére

    "persze ismerjük a középkori vallásos hozzáállást a természettudományokhoz - és valószínűleg ezért van ma is az a retorika, hogy a vallás és a tudomány nem fér meg együtt - de ma már a vallási megközlítés is az, hogy ez egy végletesen félreértelmezett, buta, tudományellenes hozzáállás volt"

    A biblia azóta sem változott, nekem azzal van a bajom, hogy a hit oldalán olyan, a tudomány szempontjából (egzakt módon beláthatóan) elfogadhatatlan állítások is vannak, amelyek már eleve kizárják számomra azt, hogy komolyan vegyem.
    Az, hogy ki miben hisz, ki kihez és miért imádkozik, milyen szertartásokat csinál, az ő dolga, számomra ez inkább a fikció kategóriája mint a racionális valóságé. Ezen felül még az a bajom ezzel, hogy ezzel bizonyos "szakmák" pénzt is keresnek, főleg az egyház, na nem is menjünk bele, mert már az idegbaj kerülget.

    "Aki hisz valamilyen vallásban, az nem akarja vallását tudományosan bizonyítani (vagy ha akarja, akkor szerintem eltévedt "

    Ebben maximálisan egyetértünk, de nagyon sok az "eltévedt" és egyre több, nekem ezzel van bajom. Amikor mondjuk egy betegséget vagy egyéb problémát úgy akarunk megoldani, hogy imádkozunk, meg templomba járunk, és néhány pozitív kimenetelű eset miatt azt gondoljuk, hogy ennek bármi értelme van, ezzel van bajom. A hittel szerintem a saját problémáinkat, hiányosságainkat próbáljuk elfedni, mert hát a fentiek így akarták, és kész. Közben ugyanúgy történnek tragédiák, háborúk, egymást ölik az emberek, ártatlanok halnak meg állandóan, érdekes módon a fentiek olyankor valahogy sehol nincsenek. :F

    Dávid Gyulát én is szoktam nézni, és a Mindenségit podcastot is, abban is szerepelt, (abban egyedül azt nem bírom, hogy a két műsorvezető folyamatosan iszik közben, és a végére egyikük már látványosan alig tud beszélni is. :D ).

    "Mindenesetre, szerintem nincs akkora szakadék a természettudomány és a vallásosság között, ez inkább csak egy régről berögzült megközelítés."

    Szerintem meg akkora a szakadék, hogy már nincs is. Míg az egyik oldal "fegyvere" az írni-olvasni tudás és a filozófia, addig a másik oldalé az egzakt számítások és a tudományágak, a kettőt nem is lehet összehasonlítani.
    Ami a régről berögzült megközelítést illeti, a középkor óta a tudományok fejlődnek, de a vallási dolgok egyáltalán nem, annyi a különbség, hogy már nincs inkvizíció (talán), de az egyházak ugyanúgy ott vannak a politkában, vagyonuk van, hatalmuk van (hiába, Isten drágán dolgozik).
    Orosz Lászlónak is volt egy ilyen érve, miszerint a vallási szövegeket ha valaki megpróbálja szó szerint cáfolni, akkor rögtön azzal jönnek, hogy hát csak rosszul értelmezi, meg hogy az képes beszéd, meg mittudomén, gyakorlatilag azt látnak bele amit akarnak, szubjektív az egész, ezzel szemben a tudományos dolgok bizonyíthatók, cáfolhatók.

    "Az áltudományt hírdetők viszont szerintem is tényleg kártékonyak."

    Ebben is egyetértünk. Fentebb ki is fejtettem, hogy mennyire. :D

    Up the Irons!

Új hozzászólás Aktív témák