Új hozzászólás Aktív témák

  • Caboose

    tag

    válasz Batyops #958 üzenetére

    Jajjj , szállj mér le a magas lóról.
    Kérlek meséld már el nekünk halandóknak, hogy mi volt a sztori mondanivalója!
    Nekem annyi csapódott le uszkve 26 óra "torture porn" után, hogy a bosszú rossz, ölni rossz, "m'kay"? Köszönöm, de ezt már az elején is tudtam. Tudod értelmes, felnőtt emberek ezért nem akarnak másokat megölni. Vagy neked akkora meglepetés volt, hogy minden embernek vannak érzelmei, családja, szerettei? Hogy az emberek általában okkal cselekednek? Azért ez elég messze van az első rész igen komoly dilemmájától, ami kvázi megoldhatatlan. Ugyanis nincs rá jó válasz és ez a szép benne. Mindkét opció racionális, ha úgy tetszik mégis eredendően rossz is egyben. Na ezek után a második részben (ami tegyük, hozzá még mindig az első rész dilemmája körül forog) kapunk egy ilyen üres, gagyi mondanivalót?

    De ezzel még nem is lett volna akkora problémám. Egyszerűen pocsék volt a történetmesélés. A legnagyobb baj, hogy az írók igen gyakran rendkívül olcsó, primitív eszközökkel operáltak. Az egész Abby-s rész erőltetett, olcsó és átlátszó. Jaj simogatja a kutyust meg játszik a kutyussal micsoda jó ember. Jaaaj még mindig szerelmes Owenbe (vagy valami, szerintem ő se tudta mit akar tőle). Hát ez az Abby egy áldott jó lélek. De ennek ellenére nem csak simán megölte Joelt, hanem brutálisan megkínozta, úgy, hogy volt 5 éve feldolgozni a dolgot. Azért csak kész volt elvágni egy terhes nő torkát, sőőőt azt mondta: "Terhes? Annál jobb!". Bocsánat egyszerűen ez nem elég ,hogy megszeressek egy karaktert. Főleg ha ennyire egyértelműen akarják lenyomni a torkomon.

    Nekem egyszerűen nem állt össze egy egésszé a történet. Csapongtunk oda vissza, a végén már talán flashback volt a flashbacken belül is. Ellie és Abby, a két fő karakter gyakorlatilag alig kerültek kapcsolatba egymással. A játék két fő szála majdhogynem alig kapcsolódott össze és emiatt teljesen elvesztettem az érdeklődésemet az Abby-s résznél. Totál érdektelen karakterekkel, a történet szempontjából igazából totál haszontalan események történtek. Az egész epizód egyetlen célja, hogy bűntudatot keltsen a játékosban, de azt is a legprimitívebb módon az orrát beledörgölve: "Na látod megölted azt a szegény kutyust, meg azt a szegény Abbyke szegény barátját." De nem én nem ölte meg senkit, Ellie ölte meg őket, csak a baj, az ,hogy Ellie bből ugye semmit nem lát. Ellie nem jön rá, hogy Abby tulajdonképpen egy ugyan olyan ember, mint ő (szerintem azért rosszabb, ugyanis a megbánás minimális jelét sem mutatja de mind1) ugyanis gyakorlatilag sose találkoznak, sosincs köztük interakció érdemben.
    Az egész Abby rész egy vontatott valami lett, húzták mint a rétestésztát és emiatt nekem maga a játékémlény is sérült. Az alapból egész jó (de közel sem tökéletes) gameplay annyira repetatív és unalmas lett a végére, hogy alig vártam, hogy vége legyen.

    Pedig az elején teljesen sikerült beszippantania a játéknak. Voltak benne nagyon eltalált jelenetek. De a végére viszont annyira megcsömörlöttem az erőszaktól és az olcsó manipulációtól, hogy teljesen kiábrándultam a történetből. Ezzel az a baj, hogy amúgy technikailag mesterien összerakott a játék, a színészi játék is elsőrangú de mégis rossz szájízzel fejeztem be. És nem amiatt, mert nem tetszett a történet irányvonala, hanem mert egyszerűen rossz volt a történetmesélés, és a szereplők igen gyakran teljesen karakteridegen döntéseket hoztak. Gyakorlatilag mindegy volt nekem, hogy Ellie megöli-e Abby-t vagy sem, csak legyen értelmesen bemutatva, hogy mi zajlik le a fejében. Ugyanis én pontosan tudom, hogy Én miért öltem vagy nem öltem volna meg. De nem igazán tiszta, hogy Ellie most miért tett úgy, ahogy.

    Ráadásul ha belegondolok, hogy akkor most mi a tanulság? Gondolom, az ,hogy a bosszúból soha nem sül ki jó dolog. Hmm de Abby bosszút állt, igazából jelét nem mutatta, hogy megbánta volna. Sőt ha úgy vesszük, akkor jobb ember lett tőle, ugyanis talán emiatt is esett meg a szíve Lev-en és Yarra-n. Talán emiatt jött rá, arra, hogy nem akar többet gyilkolászni? Hogy még mindig szereti Owent? Persze sokat szenvedett emiatt, de összességében mégiscsak az előnyére vált nem? Jobb ember lett tőle, nem? Akkor most rossz döntés volt, hogy bosszút állt, vagy sem? Ezzel ellentétben Ellie szemszögéből nem sok pozitívat hozott a dolog szerintem. Ezért bocsátott meg végül Joel-nek? Nem hinném, hiszen már abban az utolsó beszélgetésükben azt mondta, hogy megpróbál megbocsátani neki, valószínűleg amúgy is megbocsátott volna neki. Egyszerűen nem áll össze nekem, hogy igazából mit is akartak ezzel az egésszel mondani.

    És nem ez az egyetlen ellentmondás van ezzel a sztorival kapcsolatban. Maradjunk annyiban, hogy a készítők egy sokkoló, merész történeket akartak kreálni. A sokkolás sikerült, merészek is voltak csak éppen céltalan és sekély lett az egész. És hozzáteszem csöppet sem áll tőlem messze a kilátástalan, negatív, depresszív történetek (lásd C McCarthy: Az út, D. Trumbo: Johnny got his gun, stb. stb.) Nem ezzel volt a bajom, hanem a kivitelezéssel és az egész történet nem létező kohéziójával.
    Összességében csalódás volt, főleg az első rész után. Ugyanis véleményem szerint ebből a témából, ezekkel a technikai eszközökkel sokkal de sokkal többet is ki lehetett volna hozni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák