Új hozzászólás Aktív témák

  • priti

    addikt

    Készenléti része érdekelne egy régi 350W-os mérfuri tápnak alaposabban. Ha jól emlékszem akkoriban 5V max 2A volt ennek a résznek a speckója, szóval max 10W. Ez nekem bőven sok lenne, csak nem 5V kéne készenlétre, hanem 12V. Az 5V feszből még csak-csak lehet 12V valahogy, de nem értem hogyan lehetne összekötni a kettőt a készenlétit a főággal úgy, hogy az gúd is legyen. Annak külön kell lenni nem?

    A gépem egyik molexéről kap egy relé 12V-ot, tehát amikor bekapcsolom a számítógépet az meghúzza a relét ami meg bekapcsolja ezt az öreg kvázi második mérfuri tápot, ami meg életre kelti a zenét, ami a gépre kötött kulső USB DAC-ról kap jelet AUX bemenetre. A két táp között esetlegesen eltérő földpotenciál miatt oldottam meg így on/off relével. Ez így teljesen jó, mert erősítővel együtt eléri a terhelés a mérfurin a 20%-ot csak a zene miatt is így a hatásfoka rendben van és nem melegszik a táp egyáltalán a kevéske terheléstől, ezért a ventit 5V-ra lehet tenni, szóval csendben is van. Így megválaszthattam a vezeték keresztmetszeteket a zene táplálásához külön anélkül, hogy a minőségi tápomba bele kellett volna nyúlni és hardvereket bárminek is kitenném, szóval boldogság van. Minden remek, viszont a fejegység elfelejti a hangszínbeállításokat és az időt, amikor kikapcsolom a számítógépet, hiszen a relé kikapcsolja a tápot ami így elveszi tőle a 12V-ot. Ezzel együtt lehet élni, de ha egyszerűen megoldható lenne hogy kapjon szünetmentesen az jó lenne...

    Szünetmentes volt első gondolatom, mert egyébként van egy használaton kívül két ujjnyi por alatt, de a relé kikapcsolja a tápot amit ki is kell kapcsolni, mert ATX táp pocsék hatásfokkal menne 24/7-ben kvázi fogyasztó nélkül, szóval emiatt 230V-on hiába lenne szünetmentesen. Adja magát, hogy a szünetmentest kéne kapcsolni, annak 230V-os feszét a relével, viszont így csak akkor lenne a szünetmentes hálózaton töltés alatt, amikor éppen használom a számítógépet és eleve egy gyenge akkus cucc, kevés lenne neki a töltés és a halálba idegelne a csipogással mire kiszedném belőle a csipogót, szóval gányolni kéne meg nem is igazán lenne helye. Nem gúd. Van pár pici 12V-os akkum is viszont legyengült szünetmentesből származó, amiben ennyi kráft még bőven lenne, de kvázi generátorként nem tudom menne e a mérfuri, fogalmam sincs mi van ha kikapcsolt állapotában egy ATX tápnak visszadolgozik a 12V-os kimenetére egy akku... sosem próbáltam. Lehet hogy semmi és ennyire egyszerű, hogy bevágok a magnóval párhuzamosan egy akkut és szvsz?
    Próbálom felidézni, hogy van e olyasmi cucc, amiben van valami böszme nagy kondi ami visszadolgozhatna a tápra és gyárilag ilyen tápról megy, de egyetlen ilyen cuccról sem tudok hegesztő invertert meg nem akarok csinálni az ATX tápból, ehh.

    Hardverlesen

Új hozzászólás Aktív témák