-
GAMEPOD.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz Dilikutya #22443 üzenetére
Vettem pár napja, tegnap ittam meg és lehet, hogy azóta lecsúszott többszáz féle másik sör, de én is jobbra emlékeztem. Abszolút jellegtelen, valami kis savnya is becsúszott. A többi rock sörhöz képest ez kiemelkedő volt (Metallica, Motorhead, AC/DC...a végén összejön a '91-es Monsters of Rock )
Viszont a Soproni Búza javult; nem gejl már és teljesen harmonikus lett.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
L4D1K
őstag
válasz Dilikutya #22559 üzenetére
Náluk nagyon rendben vannak a kis főzdék. És igen, kb olyan lehet számukra ez a Craft hullám, mintha az 50es évek Amerikájában próbálnának hybrid autókat árulni House zenével. Meglesz a rétege de a 99%nak elég a 6 literes motor kvázi ingyen benzinnel és rocknrollall.
# ANTAL Tuning #
-
[CsuCsu]
őstag
válasz Dilikutya #22597 üzenetére
Nem azert 'kukazom' a belgat mert nem ujkeletu. Hanem mert egy bizonyos szerepet tolt be, amire mar letezik kifinomultabb alternativa. A belga quad valojaban egy barleywine, elesztosebb karakterrel. Egyebkent sem a stout, sem a barleywine (old ale / strong ale) nem uj sor, mindegyik evszazados multtal rendelkezik, csak ezek fejlodtek az utobbi evtizedekben, a belga nem. Ennek kulonbozo okai vannak - leginkabb az, hogy a kraft fejlodes angolszasz iranybol indult, ezert az angolszasz tipusu sorok (IPA, stout, pale ale, stb) kaptak a figyelmet.
Az hogy, kommersz es ki hogyan tudja megkulonboztetni, nem tudom hogy jon ide. Egy soros topikban beszelunk soros tapasztalatokrol egymas kozott, akik benne vannak a kraft sorben. Nem fogalmat iszok, hanem sort. Nem erdekel minek milyen hire van, iz alapjan itelkezem.
A plzeni / bajor pilsner/helles vonalra nincsen jobb kraft alternativa, nem valtja ki semmi. Az ivosor. A belga (quad / tripel) nem az.
-
mekker
őstag
válasz Dilikutya #22605 üzenetére
Olcsóbb a bor, de egészen más világ, és talán társaságibb tevékenység is, mint bontani 1-1 üveg sört délután. És ha nem ismered a megfelelő embereket, akik bevezetnek a borok világába, a belépési küszöb az bizony magas, és hosszadalmas lesz a tudás elsajátítása.
Kis erőfeszítéssel lehetne informálni a vevőket (informatív katalógus a nagyobb kínálatú boltokban, döntéshozásra alkalmas címkék). Addig sajnos az emberek ad-hoc fognak választani, és sok csalódás fogja őket érni.
Ehhez képest a sörészet átláthatóbb, kevesebb az obskurus bullshit, és szinte bárki képes lekóstolni mondjuk 50-100 tételt egy év alatt, ami már jó kiindulási alap lehet.
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
looser
addikt
válasz Dilikutya #22649 üzenetére
Nem igazán értem, ahogy árban és minőségben a két Kőbánya X-et sem. De ahol csak Soproni van, ott ez új lehet, viszont az ipa mellett véleményem szerint nem fog menni. Szerintem valahol hibáznak is ezzel a nagyok, mivel oké, hogy kipróbálják magukat új stílusokban, de a geekek nem fogják inni, a többség meg marad a bevált dolgoknál. Fura, de a tömegsörökből nekem a Dreher Red Ale ízlett, de egy ideje nem látom. Na azért kíváncsi vagyok, főképp, hogy melyik lager alapra készül. Lehet, hogy újítottak?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
-
[CsuCsu]
őstag
válasz Dilikutya #22687 üzenetére
Ez tobbnyire azert draga, mert Chichibu, ami egy nagyon felkapott japan minifozde. Es tenyleg zsenialis minden cuccuk. Van sok mas single cask ('egyhordos') whisky ami megkaphato a Jameson-hoz hasonlo vagy picivel magasabb aron, hasonlo kihozatallal.
En ittam ebbol, ugyanis kaptam egy 3cl-es mintat. Van egyebkent ket uveg Chichibu-m, az egyik ki is van bontva, es a masik is ki lesz. De egyik sem ez a kiadas. Sokan megisszak oket, mert finom. Vannak londoni barokban is. Nyilvan nem er £2,000-et, de az alaparat megeri (korbehugyozza a Jamesont szvsz - nalam az ir whisky a Teeling-nel kezdodik egyebkent, Waterford is nagyon jo). Tapasztalataim szerint egyebkent atlagosan egy jo ar/ertek aranyu whisky a £60-150 arintervallumon szokott elhelyezkedni.
@koxx
Meg fogsz lepodni, de a legkeresettebb whiskyk mind hordoerosseguek (ugy palackozzak, ahogy a hordobol kijon). Igy erheto el a legintenzivebb izhatas - a kommersz whiskyket vizzel higitjak vissza 40% korulire. Ahogy egy whisky erik, ugy csokken az alkoholfok egyebkent - ez azert 60%, mert relative fiatal. De amugy az alkoholosság nem nyomja el az izeket. -
[CsuCsu]
őstag
válasz Dilikutya #22691 üzenetére
A Chichibu egy elegge kiserletezo fozde, annak er ez annyit aki ezt ertekelni tudja. De irtam is, hogy egyebkent a £60-150 a tobbnyire jo ar/ertek arannyal biro szint, mar annak aki szereti a whiskyt es nem csak a napi piat akarja letudni. Rumra is ugyanez igaz.
Amugy ja, kommerszek kozul a Jameson tenyleg a jobbak kozott van. Bourbon-bol inkabb mar Buffalo Trace Antique Collection egyebkent, ha bolti aron (~£130) hozzafer az ember
Az irrealitasrol lehet vitatkozni, de whisky szintjen a par szaz fontot meg okenak tartom. Ez egy luxustermek, es a bolti kommerszek csak alulrol karcolgatjak a whiskyk halmazat, elegge kompromisszumosak is tobb tekintetben. Meg nem is egy nap alatt fogy el. Nekem egy uveg nagyon sokaig kitart, akar tobb mint egy evig. Nyilvan akinek hetente lecsuszik egy uveggel annak azert meg kell gondolnia, mit vesz. Meg prioritasok is masok.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz Dilikutya #22699 üzenetére
Ne akarj mindent szamszerusiteni, ertelmetlen. Nem lehet ilyeneket mondani, hogy ennyivel meg annyival jobb. Annyit lehet kijelenteni, hogy alapvetoen egy magasabb szintet kepvisel, es egyedi izvilagot amit olcsobban nem kapsz meg, illetve egyedi fozde karaktert amit mastol nem ersz el. Az, hogy ez kinek mennyit er a tobbi whiskyhez kepest, szubjektiv, illetve a jovedelemtol is fugg.
Es nem azert kerul ennyibe, mert annyira exkluziv lenne az a 200 palack hanem a magas kereslet miatt, amit a Chichibu egyedi es kimagaslo minosege general. Van sok mas whisky amibol ilyen keves kerul kiadasra megsem er ennyit, illetve van sok amibol nagysagrendekkel tobb kerul piacra, megis akar ennel is tobbe kerul.
-
looser
addikt
válasz Dilikutya #22699 üzenetére
Bennem folyamatosan ezek fogalmazódnak meg. Ezt próbáltam néhány hónapja megfogalmazni az olcsó viszki hordójában érlelődő sörrel, hogy mennyit dob(na) egy egyszerű (R)IS-en, ha akár a legolcsóbb Jim Beam hordóban érlelődhetne egy évet. De ugyanide tartoznak a különféle italokhoz szánt különböző poharak. A külön fehér- és vörösboros, az ezerféle belga, ipa, búza és láger vagy viszkis inkább csak valami különös (értsd: megmagyarázhatatlan, inkább érzelmeken alapuló) hóbortnak tűnik. Amikor benne vagy ebben, akkor fontossá válnak a részletek és nem kétlem, hogy az illető olyan dolgokat is beleérez, lát, hall, amit a kívülállók nem tapasztalnak meg, de ez továbbra sem magyarázza két - hasonló profilú cég (jelesül viszki vagy sörkészítő) - árazásban ilyen mértékű eltérését. Nem egy Soproni - BYM összehasonlításra gondolok; nálunk eléggé hasonlóak az árak minden (mikro, makro) szinten. Továbbra is azt gondolom, hogy az ismereteink befolyásolják az új tapasztalatokat, egyszerűen nem tudunk függetlenedni és valós eredményt csak vaktesztek hozhatnak.
Amikor bejött a két Kőbánya X (elsőnek a láger), döbbentem néztem a pontok alakulását. Egy darabot kóstoltam, szóval ez nyilván nem mérvadó, de életem egyik legszarabb söre volt. 1-2 hónapra rá sikerült a stoutot is kóstolni, hasonló élményekkel. Azóta konszolidálódott a pontszám, de szerintem most is túl vannak értékelve. Itt feltehetőleg szintén a kraft oldalról jövő érzelmek tolhatták meg az értékelést. Túlárazott nagyüzemi izék. Ezeknél mindkét cég önállóan sokkal jobbakat tud készíteni. Muszáj valami pozitívval zárni: én örülnék, ha megkóstolhatnám azokat a tételeket, amelyeket néhány topictárs már kóstolt és szó esett róla, hiszen akkor tudnék igazából véleményt formálni, nem egyszerűen látatlanban, mivel az élményekre vágyom, de határt szabnak az anyagiak és így - kapcsolódóan, de semmiképp sem sértésből - a józan ész.
CheersMindent tudok a rákászszakmáról...
-
perempe
addikt
válasz Dilikutya #22746 üzenetére
Igen, és eleve 149Ft-tól indulnak az árak, ami 40 cent felett van, ill. megveheted a bőcsi Staroprament valamivel 70 cent alatt.
* Brahms: 4. szimfónia *
-
MODERÁTOR
válasz Dilikutya #22749 üzenetére
Monyó One-Handed Stuntman
Hát ez brutáljó cucc 1290-ért abszolút ár/érték arány győztes nálam ebben a kategóriában. Kicsit beüt a 13%, de annyi baj legyen. Ezekben a mínuszokban most ez esik jól. Tényleg hozza ezt a diós-aszaltszilvás brandys ízvilágot, az alkohol egy kicsit kilóg, de nem bántóan. Akinek habfétise van az kerülje el
[ Szerkesztve ]
-
válasz Dilikutya #22779 üzenetére
jag meg ott a Csiki, de Budapesten nekem valahogy mindig tul rovid az idom, hogy ilyeneket igyak .
plusz van egy olyan nagyon rossz szokasom, hogy ha nem a Belgaba megyunk, akkor untappdal nyitok ha nem vagyok biztos. tul sokszor futottam bele abba, hogy igazabol egy kukoricagriz elotti Dreher jobb lett volna fele annyiert. ami felreertes ne essek meg mindig nem jo ugy altalaban. Belgaban meg igazabol ~5 eve szisztematikus samplinget tartunk, ezen egy ponton kollegaim ki is rohogtek, hogy kb rendes systematic review metodikat hasznalunk teljes kepet kapni a teruletrol.
svedeknel hala egnek jobb a helyzet: ha mas teruleten jarok jellemzoen be szoktam szerezni a helyi specialitasokat, nagyon nem szoktam lyukra futni (ertsd sub <3.5), viszont ittam olyan 3.6os sourt ami egy 30fokos nyari este a balti tengerre nezo teraszrol egyszeruen tokeletes volt.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
looser
addikt
válasz Dilikutya #22859 üzenetére
Ez így tényleg megfelelő keret ennek a stílusnak, bár nagy melegben inkább vizet iszom vagy alkoholmenteset; ha van 100 Ft körül, veszek egy tálcával, szaunához isteni :-)
(#22860) proci985: ezek igazán remek sörök, de olcsó alternatívákra gondoltam. A Soproni (német) búza (ha lenne), ezekkel a szupermarket-sajátmárkás búzákkal lenne versenyben (<300 Ft).
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
andor80
senior tag
válasz Dilikutya #22879 üzenetére
Amikor elsőnek ittam szia uram ipát egyáltalán nem volt rossz .Mondjuk az ára magas volt pl a LIDL harcoshoz képest is.
De bakker azóta csak romlott és ez az utolsó három ez az az eset amikor én hülye nem töltöttem meg vele egy pille palackot és mentem el a cégvezető torkán letolni...
Igen a borsodi vonal teljesen felejtős nekem is
Soproni is mára
Egyedül ivos nagyüzemi a Dreher ipa kopp kopp ami állandó elfogadható minőség.Tartsd tisztán a képernyőd ne engedj a digitális szennyezésnek.Blokád alatt tartom én is!
-
válasz Dilikutya #23021 üzenetére
nalam a "nem egy kifejezetten jo sor" az 3.0-3.5 koruli untappdot takar, emlitett sorok pedig oda esnek. egy nagyuzemihez kepest dragabbak, de alig adnak tobbet. egyikben sincs tul sok anyag, tehat felesleges ezek alapjan megitelni a stilust.
felreertesek elkerulese vegett, a "mennyi anyag van benne" merce itt a brewdog punk, meg 2 euro koruli mainstream sved (nem double) IPA/APA (Oppigårds, Beerbiblioteket, Poppels), es nem a BYM, a Verdant vagy a Stiegbergets 6+eur/can megoldasai. meg nem is az ellen mennek, 30 fokban nyaron elvetemultnek kell lenni egy TIPAhoz.
ha neked tetszik, akkor orulj, talaltal magadnak relative olcso es elvezetes ivosort.
koxx: szep pack. erdekes latni, hogy Bruery is dobozol, eddig csak uvegesen lattam.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Jhonny06
veterán
válasz Dilikutya #23030 üzenetére
Ez az, amit sose fogok megérteni. A saját webshopjukból gondoltam azért csak Pestre szállítanak, mert a saját embereik hozzák (ezt konkrétan tudom, rendeltem már tőlük) és nem éri meg máshogy, de az miért nem mindegy nekik, hogy pl. egy forgalmazó hova küldi? Totál agymenés.
-
NoLF
addikt
válasz Dilikutya #23041 üzenetére
én akarok kicseszni valakivel, és venni neki egyet, úgyhogy én akarom látni
egyébként az ilyen fostarisznya gennyek is kellenek embereknek, nem hiába terjedt el annyira a sok gyümölcsös változat ebből és abból a márkából. nyilván nem nekünk van rá szükségünk, de a véleményed tiszteletben tartom - ami az én véleményem is egyébként, ihatatlan szar az összes. ettől még ismerősi körben, és a családban bizony fogyasztják.
[ Szerkesztve ]
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
NoLF
addikt
válasz Dilikutya #23050 üzenetére
én semmiképp nem mondtam, hogy fröcsögés, szerintem is ihatatlan - de nem is nekünk készül. és mivel készül hektószám, ezért nyilván a megfelelő rétegnek közel sem ihatatlan.
a mi ízlésünk szerint ezek szarok, a megfelelő célközönség szerint pedig megfelelő, akár jó (!) is. ezt kell helyén kezelni - én továbbra sem innék ilyen löttyöt, s nem is fogok.
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
OPiiPO
addikt
-
looser
addikt
válasz Dilikutya #23102 üzenetére
Az elsőt nem ismerem, de keresni fogom, köszi! Nem helyi nálatok ez a sör? A Jozint meg mintha beszéltük volna nemrég, Kővári mester főzte az egyik (utolsó?) Főzdefesztre. Tényleg jó volt. Szerintem még az Ogre is igen jó a hazai kisüzemiek közül.
(#23103) [CsuCsu]: hirtelen összezavarodtam, azt hittem, a Marston's EPA-ból indult a dolog (amire 3,25-öt adtam) de most látom csak, hogy az Abbaye de Vauclair Impériale-ról van szó. Erre egyébként 3,5-öt adtam; nekem pl. pont egy relatív kommersz belga a kedvencem, a Corsendonk Agnus Dei. Más. Ha jól emlékszem, te pont nem kommersz (árú) sörökből raktad össze azt a tekintélyes mennyiséget, nem? Ezzel csak arra reflektálok, immár kimondva (bár a camembert-es példával már akartam jelezni), hogy nem lehet tudni, ki mennyit tud szánni erre a hobbira (életmódra, érzésre, kattanásra...) és ezért, csakis ezért javaslom, hogy kóstolgasson. Jól néz ki az a belga, nem túl jó, ebben az árban vannak jobbak, mégis azt gondolom, mehet bátran a Leffe, Grimbergen, Mort Subite (talán ezeket mind a Borsodi karolta fel?...) mert ezzel is szélesedik a nézőpont. Nagyanyádnak is igazat kell adjak, de nálam a "minden szar, ami szembejön" annak a léce alacsonyabban van
Mindent tudok a rákászszakmáról...