Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penguin95

    senior tag

    Sziasztok!

    Hosszú, és sikertelen problémamegoldási kísérlet után fordulok hozzátok segítségért. Ilyen anomáliával még nem találkoztam, kíváncsi vagyok, mit gondoltok erről.

    Adott egy 100/100 Mbps-os Digi lakossági internetcsomag, egy panelház egyik lakásában (PPPoE). A gond az, hogy adott 4 eszköz, amit ha a hálózatra kötök, egészen más hibajelenséget tapasztalok.

    TP-Link Archer C9 v1 router: Ha ezt kötöm rá a lépcsőházból jövő kábelre, a legnagyobb sebesség 10/10 Mbps lesz, függetlenül attól, hogy vezetékes, vagy vezeték nélküli kapcsolatról van-e szó. Ha egyszerre több eszközzel mérek, ezen a sebességen osztozkodnak.

    ASUS RT-N12 router: Ezt, ha a lépcsőházból jövő kábelre kötöm, nem érzékel belőle semmit. Hiába használom akár a WAN portot, akár valamelyik LAN portot a 4 közül (a router képes ezeket használni, mint tartalék WAN port). Hibaüzenetben jelzi, hogy nincs kábel csatlakoztatva. Viszont ha bármi másra kötöm (például a C9-re), azonnal érzékeli a kábelt, gond nélkül. Külön pikantériája a dolognak, hogy ez az eszköz volt napi szinten használva a C9 előtt, ugyanezen hálózaton, és kábelen, de semmi gond nem volt vele.

    Lenovo ThinkPad T61p: Amennyiben ez kerül a lépcsőházból jövő kábel végére, tökéletesen jön a 100/100-as érték. Ha viszont a C9-re kötöm (akár vezetékesen, akár vezeték nélkül), ez is csak 10/10-et fog produkálni. A gépen Windows 7 fut.

    Lenovo ThinkPad T500: Ennél pontosan az érvényesül, amit az ASUS router esetén leírtam, vagyis nem is észleli, hogy kábelt csatlakoztattak hozzá, de más kábellel, más eszközöket gond nélkül felismer. A gépen Linux Mint van.

    Amennyiben a fentiek közül bármit csatlakoztatok a C9-re, az működni fog, de csak a már említett sebességgel. Kíváncsiságból egy, a házban lakó ismerősöm segítségét kértem, aki belement abba, hogy a hozzá bekötött kábelre kössük az eszközöket. Itt az ASUS továbbra sem érzékelte a csatlakoztatott kábelt, ellenben a C9 kérdés nélkül 80/50 Mbps-ra volt képes. Semmi nem lett módosítva a két próba között, ugyanazokon a szervereken történtek a mérések, többszöri alkalommal.

    Amit már próbáltam:
    - Kábelek cserélése addig a pontig, ameddig hozzáférésem van, és engedik is. (Nincs változás.)
    - A routerek esetén reset, és FW frissítés, többféle beállítással. (Nincs változás.)
    - A laptopok ellenőrizve lettek, semmiféle driveres, vagy hardveres hiba nem áll fenn.
    - Az ASUS routert elhoztam egy másik helyre, itt tökéletesen működik minden, akárcsak a T500-nál.
    - Éjjel mérni, hátha csak épp nagyon le volt terhelve a hálózat a házban. (Nincs változás)

    A szolgáltatóval kétszer is beszéltem erről, a válaszuk az volt, hogy ők nem látnak hibát, meg amúgy is, egy eszközön megvan a 100/100 akkor a többi biztos mind hibás. Megpróbáltam elmagyarázni nekik érthetően, hogy egyik eszköznek sincs problémája, erről többszörösen is meggyőződtem, de egyre másra csak azt szajkózták, hogy "volterezetelve", "nemamigondunk", és hasonlók. Kértem, hogy akkor legalább egy rohadt szerelőt küldjenek, fizetem a kiszállást, de ebbe sem mentek bele. Én már csak arra tudok tippelni, hogy a lépcsőházban lévő switch hibás, mivel már korábban is voltak vele gondok, és tudtommal cserélve nem lett. Ellenben arra semmi ötletem nincs, mégis hogy létezik, hogy az egyik eszköz lassan, de biztosan működik vele, a másik tökéletes, a maradék kettő pedig meg sem mukkan.

    Esetleg Ti tudtok erre javasolni valamit? Amennyire tudtam, igyekeztem részletesen taglalni mindent, de ha valami lényegeset kihagytam, szóljatok.

    Előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák