Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
-
GAMEPOD.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz gyulazsolti #4848 üzenetére
Már csak az e-mail kérelem (a vegyes tüzelésre való át állításra, nem csak fűtés) a megoldás arra válaszoltak 10 napon belül.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
Ringman
nagyúr
válasz Calogero #4851 üzenetére
lesz rendkívüli diktálás, csak ugye az vsz. a saját magad szórakoztatására lesz jó, mint az online felületen való évi átalányfogyasztás módosítása.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
madagaszkar
tag
Szeptember 15-én nyújtotta be a regisztrált villanyszerelő a H-tarifás igényemet, ma már fel is szerelték az órát. Ez szerintem elég gyors volt. Eddig remekül működnek a klímák, reméljük így is marad. ( Az ár is! )
-
norbertoth
senior tag
Én most 25-én diktáltam, vajon mi lesz az újabb trükk ebben a rendkívüli diktálásban?! Majd utánna kiderül, ki jár jól ezzel vagy ki nem, csak nem egy újabb trükk?
• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S
-
veterán
válasz madagaszkar #4854 üzenetére
Működik a klímád H tarifáról? Aztmeghogy
H tarifás áram október 15-tól április 15-ig működik
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Attila2011
aktív tag
válasz Donki Hóte #4856 üzenetére
Szerintem egész évben működik, tehát van benne áram, csak drágábban számítják. De lehet tévedek.
-
madagaszkar
tag
válasz Attila2011 #4857 üzenetére
Így van.
-
madagaszkar
tag
#4856Donki Hóte "Működik a klímád H tarifáról? Aztmeghogy
H tarifás áram október 15-tól április 15-ig működik "A H tarifás áram nem működik, az csak működtet.
Két hete szerelték fel a klímákat, ki sem voltak próbálva, mert rögtön a külső betápra lettek bekötve, külön kismegszakítókra. Ott pedig még akkor nem volt áram. Így még a normál 37 Ft-os tarifáról működnek, de csak kipróbálva voltak, még gázzal fűtök. Amúgy az egészet csak tájékoztatásul közöltem a H-tarifát igénylők számára, hogy mire számíthatnak az igénylés során.[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz madagaszkar #4859 üzenetére
Van a H tarifás órán mindíg áram csak két tarifás.
-
BlackJack21
tag
A h tarifa ára okt. 15. és április 14. között ~24Ft és nincs piaci ár vagy bármilyen limit. Április 15. és október. 14. között pedig ugyanaz a szabály, mint a normál tarifára, 210kWh fogyasztásig 36Ft felette 70 Ft. De ez külön 210kWh kedvezmény a normál tarifás(A1) mellett.
-
pjtr
aktív tag
Megkérdezhetem, hogy mennyiért csinálták meg?
-
bigdady
nagyúr
Mennyibe fájt? Hány amper és kellet szabványosítani?
-
Calogero
addikt
válasz norbertoth #4855 üzenetére
Azért lehet most diktálni, mert októbertől 1-ól emelik a gáz árát. (piaci)
-
veterán
válasz norbertoth #4865 üzenetére
1 Ft-al (a versenypiaci).
-
BUZZLGHTYR
senior tag
H tarifas orat csak a lakason kivulre szerelt
villanyoraba epitik be?
Nalunk bent van a villanyora a hazban es anyam azt mondja, nem szerelik be, mert bent van a villanyora es ki kellene tetetni hozza.
3 klima van a hazba es jo lenne azzal futeni
Ugyhogy kivancsian varom, hogy ez igaz-e, hatha tudja valamelyikotok, koszi! -
Dorian
félisten
válasz BUZZLGHTYR #4867 üzenetére
Igen. Oda kell felszerelni, ahol az utcáról rögtön látható a helye (tűzoltó munkájának segítése miatt) Nem is kifejezetten a H tarifa az oka, hanem a rendszer átalakítása (sokminden más miatt is kellhet) miatt előírt villanyóra szabványosítás.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Dorian
félisten
válasz BUZZLGHTYR #4869 üzenetére
Kb. 500e Ft a teljes kltsg. Igen, szigorúan direktbe kell kötni a klímákat, és csak azokat (vagy egyéb hőszivattyút) lehet belekötni. És adott hálózatos meghatározza, hogy minimum milyen COP vagy SCOP értékű berendezés amit lehet.
-
veterán
-
Calogero
addikt
válasz norbertoth #4865 üzenetére
október 1-jétől az átlagfogyasztás feletti lakossági piaci ár kevesebb mint 1 forinttal lesz magasabb megajoule-onként az eddiginél. Az alig egyforintos árváltozás csak azokat a földgázügyfeleket érinti, akiknek a fogyasztása meghaladja az átlagfogyasztást.
Az árakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozta meg két lépcsőben. 2022. augusztus 1. és 2022. szeptember 30. között 21,416 Ft/MJ, míg 2022. október 1. és 2022. december 31. között 22,002 Ft/MJ a földgáz lakossági piaci ára.
-
Dorian
félisten
válasz BUZZLGHTYR #4873 üzenetére
Kiszámolod, h neked megéri-e és döntesz.
Sajnos ilyen instabil gazdasági környezetben, random kormányzati döntések mellett, nehéz előre tervezni.
Nekem végülis megvan a 2 rendeltetési egység, így mégsem éri meg klímával fűtenem, de egyrészt azért csináltatom a H tarifát, mert akár ezt a 2x-es kedvezményes gáz dolgot is bármikor eltörölhetik. Másrészt, mi van, ha nem drága lesz, hanem nemlesz gáz egy darabig, akkor viszont maradnak a klímák fűtésre. Harmadrészt előbb-utóbb ha bármit fejlesztek úgyis szükség lesz a villó szabv-ra, és olcsóbb biztos nem lesz. Negyedrészt ezt most bele tudom pakolni az otthonteremtési cuccba, így a bekerülés egy részét visszakapom. Ötödrészt a H tarifás óra külön mérési hely, így erre külön jár a kedvezményes árammennyiség, ami jól jön majd nyáron hűtési üzemmódban.[ Szerkesztve ]
-
Czimby
addikt
Nem tudom számolgatott-e már valaki hasonló témában, de egy kb 15-20éves gázbojlert megéri-e lecserélni villanybojlerre?
Több okból is jobbanka gondolom a villanybojlert de ha nincs igazam akkor szóljatok!
1. Házilag is lehet takarítani!
(A jelenlegi gázbojler még sosem volt takarítva, mert nincs a közelben olyan szerelő aki elvállalná!!!)
2. Nincs őrláng, ami fölöslegesen fogyasztana, mer ugye a vizet nem melegíti, de sok kicsi sokra megy és ez 24/7 megy...
Viszont ha jól sejtem akkor olcsóbb a gázbojler üzemeltetése amíg az ember a kedvezményes határon belül marad. Afölött már nem tudom, nem-e jobban járok azzal hogy kihasználom a kapcsolt(éjszakai) áramot.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Soulfly842
addikt
Kemény meló elérni telefonon az mvm-t. Mennyi idő szokott ez lenni?
Már több, mint 20 perce terrorizál félpercenként elmondva, hogy a megnövekedett hívásforgalom miatt ismételje meg a hívását később
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz tototos #4876 üzenetére
1 megajoule energiatartamú gáz most (a kedvezményes tarifával) ~3,4 Ft (az elosztói és rendelkezésre állási díj nélkül).
1 megajoule az 0,27777 kWh, vagyis 1 kWh energia gázból ~12, 4 Ft-ba kerül.
1 kWh elektromos energia (a kedvezményes tarifával) pedig 35 Ft (szintén az elosztói és rendelkezésre állási díj nélkül).
Tehát ha használati melegvizet melegítesz, akkor kedvezőbb azt gázzal tenni, mint villanybojlerrel.
Fűtés a klímák energiahasznosítása (a COP érték) kb. háromszoros, tehát nagyjából egyárban van kondenzációs gázkazánnal, vagy klímával fűteni.
Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy napelemet tudsz a ház tetejére tenni, de gázkutat nem.
-
Czimby
addikt
válasz Gézengúz #4877 üzenetére
Köszi akkor úgy van ahogy sejtettem, ha határon belül maradok akkor jobb a gáz ha nem akkor villany.
Így lehet nem azonnal de rövidesen cserélek villanyra, hiszen a gázbojler már benne van amugy is a korban.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz Soulfly842 #4879 üzenetére
Videócseten próbálkozz, azt kevesebben használják.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Calogero
addikt
válasz Soulfly842 #4879 üzenetére
Ha 1 órán belül sikerül elérni őket az már jónak számít
-
tototos
őstag
-
Gézengúz
addikt
A jól méretezett villanybojlerből sem fogy el a melegvíz.
2 évente takarítás, (sajátkezűleg, mert egyszerű) ez is nagy előny! Yt-on ott vannak a vidik,akinek mégsem menne.
Azért 10-15e forintból amibe egy gázbojler karbantartása kerülhet, jó pár vezérelt KW-ot lehet kifizetni. -
tobias40
veterán
Ide is beírom mert lehet jobban illik ebbe a fórumba a kérdésem:
"Sziasztok!
Remélem jó helyre írok!
Kérdésem az lenne ha egy házat csak klímával fűtök akkor mi a jobb megoldás ha csak havonta 1-2 hétvégre fűtök vele.
Nem megy a klíma csak akkor mikor ott vagyunk és pl.14(vagy télen 5 fokról) fokról kell felfűtenie 22-re vagy pedig folyamatosan megy a klíma pl.17 fokon egész hónapban és akkor vesszük fel 22-re mikor ott vagyunk?(tehát temperálunk)
Mi az ésszerűbb és mi a gazdaságosabb fogyasztás és hőérzet szempontjából?
Van amikor 2 hónapig sincs senki a házban,ez is szempont lehet!
80-as években épült B30-as tégla fal vakolva és az akkori hőszigetelt nyílászárókkal.
Komplett ház 4 db 4,5kw-os gree klímákkal,tetőtér beépítéssel ha ez fontos.
szerk:fontos hogy H tarifa va a házban....Köszi előre is a segítségeteket!"
-
madagaszkar
tag
#4862pjtr Megkérdezhetem, hogy mennyiért csinálták meg?
#4863bigdady Mennyibe fájt? Hány amper és kellet szabványosítani?
Üdv!
H-tarifás órához az 5 klímának 32 Amper kellett. A nappali A1-esen volt 25 Amper. Itt még alanyi jogon járt 7 Amper, ez hozzzáadódott a H-tarifás igényhez, így "csak" 25 Ampert kellett megvennem 123.825 Ft-ért. Ehhez jött a villanyszerelő 130.000 Ft-os munkadíja a szekrényben szükséges kiépítéssel, plusz a kábelek, kábelcsatornák 80.000 Ft, aminek a munkadíját megspóroltam, mert sajátkezűleg csináltam meg. Így volt összesen 333.825 Ft.
Villanyóra szabványosítás nem kellett, mert a régi nagy faszekrényt elfogadták. -
Dorian
félisten
válasz madagaszkar #4890 üzenetére
Azt tegyük hozzá, hogy csak DÉMÁSZ területen fogadják el a régi szekrényt, amúgy +170 a szükséges Hensel szekrény.
-
tobias40
veterán
5 fokon természetesen minden télen temperáltatom,ez nem kérdés.
Az a kérdés hogy mi az ésszerűbb megoldás pl az 5 fokról 22-re fűteni 1 hónapban egyszer vagy pedig folyamtosan 16 fokon "fűteni" és csak akkor veszem fel 22 re ha ott vagyunk?
Ha hideg van kint(-4-8 fok)akkor kell vagy 2 nap mire felfűtöm 22-23 fokra alakást! -
Soulfly842
addikt
válasz Calogero #4886 üzenetére
kb 1 óra 5 perc volt.
Kicsit arrogánsnak induló lendülettel akartak továbbdarálni, de idejekorán leállítottam ezt a felhevesült állapotot utána már korrekt válaszokat kaptam
Jelenleg egy automatice kalkulált jelleggörbe szerint fizetek. éves fogyasztásom 1715m3, eszerint nekem hónapokra kalkuláltan ez lenne az automitált fogyasztási plafonom:
jan: 150
febr 272
márc 220
április 116
május 26
június 15
júl 14
aug 16
szept 36
október 140
november 221
december 314Ebből még anomáliák lehetnek, jobb lesz egy általány fogyasztásra átállnom, mert lenne olyan hónap ahol kiütöm ezt (nyári időszakban pl. nekem most 0m3 szokott lenni), ki volt feszítve a keret, így ez nem lesz jó.
Januári leolvasásom van, így lennének anomáliák rendesen, hiába lesz jó az éves fogyasztásom. Szerintem változtatok SOS.
(főleg, hogy a fenti hónapok a fogyasztás tényleges időpontját veszik alapul, még a lenti a résszámlákat ~februártól)Lett volna csúnya pofon, ha most nem kérdezek utána. Inézni kell.
Egybéként biztos kva sokan járnak majd abban a cipőben, hogy abban a hitben vannak, hogy az éves fogyasztásuk jó volt, így nem kell csinálniuk semmit, aztán jönnek a hatalmas pofonok, mert random módon beállítottak össze-visszán nem a saját szokásainak megfelelően egy plafont minden hónapra. Ezen gondolkodok egy ideje, hogy hogy számolhatják... jobb, hogy elébementem a kérdésnek.
[ Szerkesztve ]
-
Soulfly842
addikt
válasz Soulfly842 #4895 üzenetére
Mondjuk jobban átgondolva lehet, hogy majdnem mindegy? Mert csak éves leolvasás/elszámoló van, s úgyis az a mérvadó?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Soulfly842 #4895 üzenetére
Amit diktált neked az MVM, az az egyéni havi fogyasztási profilod?
Érdekes helyen lakhatsz, más magyarázat legalábbis nincs arra, hogy nálad miért alacsonyabb a januári fogyasztási keret, mint a decemberi és a februári.
Minden eddig látott görbében a januári keret volt a legmagasabb
-
Soulfly842
addikt
válasz Donki Hóte #4897 üzenetére
Igen. Az volt. Látod, erről lövésem sincs
A decemberit meg irreálisan magasnak látom.Nem lehet, hogy azért, mert nekem januárban van a leolvasás időpontja is?
[ Szerkesztve ]
-
Czimby
addikt
Az átfolyós az melegítő a bojler ami tárol is nem?
Mint írtam nekünk 120L-es Bojler van.
Átfolyós melegítő ingyen sem kellene kb...
Volt pár élményem velük anno barátnőknél.
Kialszik az őrláng ha fúj a szél kint.
Ahogy bemelegszik úgy áll be a hőmérséklete, szóval neked kell utána hangolni.(Termosztátos csapteleppel ez nyilván nem gond)
Volt amelyik ahogy ki be kapcsolgatott úgy változott a vízhő, meg hasonlók.
Igaz ezek részben már kb:10éves élmények, de megmaradtak.
Gondolom számít az adott modell, meg hogy mennyire volt "mester" aki telepítette beüzemelte, de mifelénk valahogy nem mennek nekik ezek a dolgok.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
Új hozzászólás Aktív témák
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Melyik tápegységet vegyem?
- PlayStation 5
- Napelem
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...