Új hozzászólás Aktív témák

  • ledgeri

    nagyúr

    válasz konci79 #3395 üzenetére

    Ha valamilyen oldalt felkeresnél, akkor míg te beírod, hogy prohardver.hu, addig a számítógépnek IP cím fog kelleni.
    A kettő összefülésén dolgozik a DNS (Domain Name System).
    Te beírod, hogy prohardver.hu, így a fenti rendszer szolgáltatja az, hogy milyen IP-n találja meg a géped első körben a .hu-s dolgokat, majd másik szervetől a prohardver.hu dolgait... (és ha lenne még valami.prohadver.hu is, akkor a valami.proharver.hu-t is.) Ilyen sorrendben.
    A fentinek csak az a lényege, hogy ez mind kommunikáció a gépedtől a beállított DNS kiszolgáló felé, ami általában az internet szolgáltatód. De ha pl te beállítottál mást, attól még az internedszolgáltatódon átmegy a forgalom, na és itt merül fel a kérdés, hogy ilyenkor Ő mit lát belőle.
    Alapból valamennyire beleláthat a küldött és fogadott forgalmazásba, így tudhatja, hogy miket akar elérni a géped, miket akarsz elérni te, ami így már információ, ami eladható, felhasználható. Ha ez zavar, nem szeretnéd, vagy kifejezetten utálod, akkor jöhet a titkosítás. DoH és DoT léteznek (DNS over HTTPS vagy TLS). Egyik így másik úgy, de homogenizálja ezt az adatfolyamot, így bárki aki erre figyelne nem tud különbséget tenni az alap adatfolyamot vizsgálva, nem sokat lát. (Pl másik oldal, hogy így nehezebben tud rászűrni egy vállalat arra, hogy most a dolgozói alap neteznek, vagy pont egy vírus tölt fel cégadatokat, így egyik kevésbé szeretett ebből a szemszögből, de point emiatt akár jobban a másikból)
    Pl VPN-ek is általában saját DNS szervert használnak, így nehezebben lehet összekapcsolni a DNS adatfolyamot (mi minek a neve, hol találom X, Y, Z szervert) és a tényleges csatlakozást (Fellépek a név-ismert szeróra és vele kommunikálok), ami a DNS-leak lenne.

    Bármelyik böngészőben külön bekapcsolható, OS-eken belül is állítható, vagy akár komplett hálót routerrel is levédve használhatóak ezek (ha az eszköz támogatja), szóval ajánlott ilyen szemmel nézni a beállításokat, és ajánlom hogy olvass utána még, mert jó ha átlátod a dolgokat! (túlalapoztam, és egyszerűbben is írtam, mint valóban megy (és amit abból értek ;] ), de csak azért hogy biztosabb legyen az érthetőség)

    // #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

Új hozzászólás Aktív témák