Új hozzászólás Aktív témák
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2219 üzenetére
A pontos nevét nem tudom, vagy van különbség. Moruga yellow-nak kaptam. Rákerestem, de mindenféle kombinációban kidobja a nevét. De ha moruga, akkor mindenképp trinidad is. A habanero elvileg mindkettő sima red, de mégis különböznek egymástól. Az egyik hullámos, ez idei vásárlás, a másik sima, pufi, tavalyról maradt.
[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz Anathema67 #2221 üzenetére
Valahol azért sejtettem
Épp most teszem el savanyúságnak -
bzoley
veterán
Ha te azt mondod, hogy közepes, akkor olyan rossz nem lehet
Abból az édes paprikából egyet egy hétig aprítok levesbe
Vékonyabb, vagy vastagabb húsú morugát kóstoltál? A kisebb, vastagabb, mintha erősebb lenne, de lehet csak véletlen.chuky666:
Szerintem nála teljesen unalmas videó készülne, kapszaicin-hiányban szenved[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
Unalmamban nekiültem a habanerokat feldarabolni, hogy könnyebben száradjanak. Mindezt a kedvenc hegyes, éles kerámia késemmel, és hát nem voltam elég óvatos
Szerencsére nagyon kicsi a vágás, de azért egy negyed óráig duzzogtam.kemcso:
Nem írtad milyen erőset szeretnél. Az elsőt passzolom, a "gyengébbek" közül a jalapeno nagyon univerzális, elég húsos, nagyon ízletes nyersen, sülve, főve, rántva, töltve, mindenhogy. Én legalább is rajongok érte. Nálam a habaneronál befejeződik a móka, de valamennyire húsosnak mondható, már ha valaki szereti rágcsálni[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz mirefes #2381 üzenetére
Lehet, hogy tényleg büdös, nem szagoltam
Amúgy ha sokan vannak egy helyen, igen töményen tudnak illatozni. Amikor én daráltam a habikat, már-már kezdett fájni a fejem tőle. Egy darabot megszimatolva viszont kellemes.
Kollégám mondta egyszer, hogy sampon íze van, ez a jelző rajta is maradt -
bzoley
veterán
Mivel túl sok sárga skorpió maradt rajtam, és sajnáltam volna, ha tönkre mennek, keresgéltem recepteteket, hogy legalább egy részüket megmentsem. Sok közöm nincs a főzőcskéhez, csak a savanyúságjaimban vagyok jó, így egyszerűség, és ecc-pecc alapon választottam ezt:
12-25 db. Birds Eye csili (én 25db TSM yellow-ból csináltam(aprox.))
1db normál méretű hagyma
6 gerezd fokhagyma
1db citrom leve
2 teáskanál só
1 evőkanál cukor
1 teáskanál bors (szemes) (ez szerintem nem volt jó ötlet, sok egészben maradt)
1 teáskanál fehér bors (ezt most látom, hogy kifelejtettem)
2 evőkanál pirospaprika (ezt is kihagytam, fölöslegesnek ítéltem, és nem is értettem, mire gondoltak)
1,2 dl 10%-os ecet
3 evőkanál olíva olaj
kb. 1-1.5dl víz a sűrűség beállítására (nem volt rá szükség, lekvár-szerű lett)Az összes hozzávalót tegyük bele a turmixba, simára turmixoljuk. Utána lábosban mehet a tűzre. Felfőzzük, üvegbe tároljuk.
Egy 480g-os üveg lett tele vele. A magok nagy részét kidobtam, de azért jutott a turmixba is. A végén, takarítás közben a maradékba belenyaltam. Ez volt majd' húsz perce, de még mindig zsibbad a szám. Az íze fura, érdekes, de nem volt sok időm analizálni
Hogy mire fogom felhasználni ezt a mennyiséget, még nem tudom. A negyede is elég lenne egy évig, még a tavalyi darált habimból is sok van.Közben ez az aktuális állás készülgetve a télre. Sajnos szinte több fogy, mint amit el tudok tenni. Ők a kedvenceim, befőtt helyett is majszolom
A szósz igazoltan távol, még dunsztolódik.[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2425 üzenetére
Tapasztalatból mondhatom, hogy nem
Épp Teejay-nek újságoltam, hogy miután kész lettem a szósszal(amit kb. 10-15 percig rotyogtattam óvatosan, hogy sűrűsödjön), és takarításra került a sor, az edény széléről összekapart maradékból mütyürnyit megkóstoltam. Majd tíz percig indián táncot jártam, még tíz percig szédültem, és még tíz percig égett a pofám
Szóval nem vettem észre, hogy gyengébb lett. Ilyen erősnek még nyersen sem tűnt, pedig a magok 90%-át is kihagytam belőle. Aztán én hülye újra megkóstoltam, mert nem nagyon volt időm az ízét analizálni
Állagra amúgy jó sűrű lett, már-már szilárd. A maradék a fejre állított pohárban sem mozdult meg.
Hogy mihez kezdek vele, még nem tudom. Majd' fél liter, szerintem tíz évig elég lenne.[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2427 üzenetére
Szerintem én megúsztam a darabolást, és a főzőcskét, egyelőre nem bizsereg semmim. Sikerült nem nagyon hozzáérni semmihez, morugának csak a szárát fogtam. Holnap viszont fel kéne karikázni pár kiló jalapenot, az hamarabb bele fog gyógyulni a kezembe.
Sűrítésre egyébként jó a citrom leve is, az enyémbe is került. Csak ugye jelentősen módosítja az ízeket. Plusz, mire nagyjából készre rotyogott, még egyszer ráküldtem a botmixert is, ettől talán még krémesebb állagú lett.[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz Depression #2429 üzenetére
Talán keresztbeporzásról lehet szó.
-
bzoley
veterán
Azért írtam, hogy ha valakinek megfelel. Könnyen lehet, hogy kicsit más fog teremni, mint amit elültet.
Szerintem a jalapenonak is ugyanúgy teljesen be kéne érnie szép pirosra, hogy a magok is rendesen kifejlődjenek.
Idén én is kaptam olyan magot, ami saját termésből lett kimentve, de nem volt benne hiba. Most meg raktam el saját habanero magot is, majd meglátjuk. -
bzoley
veterán
Zölden szokás felhasználni a jalapenot, de amikor már végig be van repedezve, az még nem a teljesen érett állapot. Most nem látom olyan jól a képet, de mintha még zöldnek is túl zöld lenne. Elég sokat aprítok, és alig találkozom olyannal, aminek a magját ki lehetne menteni. Az egy dolog, hogy inkább megveszem a magot jó helyről.
-
bzoley
veterán
Persze azért tehetsz velük egy próbát. Elültetsz pár darabot, és látni fogod, hogy kikelnek-e. Nálam is van egy-két apró palánta az ablakban, csak már sajnálom megölni őket.
Elfogadott hely a pepperseeds.eu, de van több bolt is. Korábban fel lett sorolva néhány. Én azért jobban szeretem az őshazájukból beszerezni a magokat, így többször az ebay-en keresgélek. -
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2444 üzenetére
Lassan mindenkinek jut egy-egy apró élmény
Én már a szószom közelébe sem merek menni
Elkezdtem őket aprítgatni, de végül letettem róla. Elég nekem szárítva a habanero is. Azok ráadásul kezdenek megint megvadulni. Alig szüreteltem le az utolsó darabokat, már kezd mindkét bokor újra telelenni. Bezzeg amiből kéne, sosincs elég.[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz Dilikutya #2446 üzenetére
Úgy bizony. Van, hogy megállok a hűtő előtt, előkapom az üveget, és falatozok mintha befőtt lenne. Tényleg van benne valami, ami függőséget okoz
Korábban nem nagyon ettem ilyet, de amikor az első elkészült üvegbe belekóstoltam, egy pillanatra ledöbbentem. Nem hittem el, hogy ilyen íz létezik. Aztán ott helyben fél üveggel befaltam. Egyszerűen imádom.
A szószok, és egyebek annyira nem villanyoznak fel. Ilyen-olyan formában előfordul néhány erősebb fajta izesíteni, teába, ebbe-abba, de nálam a savanyúság visz mindent.
Tavaly(először) öt palántát neveltem, a párom többször is kérdezte, hogy minek ültettem ennyit. Idén 14 bokron terem jalapeno, de mindketten sopánkodunk, hogy ez kevés lesz -
bzoley
veterán
-
bzoley
veterán
válasz SoulReaver #2453 üzenetére
Jó a sima virágföld, de csak ha megfelelő minőségű. Pl.: Florimo
Kellett már palántaföldből átültetnem, mert nem akart nőni.[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
-
bzoley
veterán
válasz Dilikutya #2475 üzenetére
Véletlenül
Jénaiban készült valami sült, aminek a tetejét díszítették, csak nem lett átgondolva, hogy ez mivel jár, így száműzve lettek. És hogy ne vesszenek kárba, mézbe fojtottam őket. Végülis jól döntöttem.
Amúgy ha egy lezárt edényben, vagy letakarva sütögeted őket natúr, 10-15 percig, szerintem az is megteszi. De ha nyersen dobod a mézbe, az is jó lehet. Az aromája változik kicsit a sütés miatt.TeeJay:
Nem mindenki olyan szőrös torkú, mint te[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz Dilikutya #2479 üzenetére
Szerintem elég szárazon, mintha grilleznéd.
Auchan-ban tavaly mintha láttam volna tálcás mixet 7-8db csilivel, talán habi is volt közöttük. Volt még fonnyadt jalapeno, 6000/kg. Metroban is találkoztam már ilyennel, de ilyenkor a zöldséges piacokon is előfordul szép számmal 4-5000/kg áron(nálunk).[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2496 üzenetére
Így keresve, van sok hasonló találat. Valaki hullám csilinek nevezte.
-
bzoley
veterán
Felkészültetek a szezonra?
Idén nem kapkodok, kivárom a Február elejét/közepét, aztán kezdődhet a móka. -
bzoley
veterán
Bízom benne, hogy most már minden összeáll. Először későn, és lassan, aztán korán, és gyorsan. Idén tovább finomítok a nevelésen. És drasztikusabban állok hozzá a virágok tépkedéséhez.
CPT.Pirk:
Kicsit módosítok csak a választékon. Édes paprikával nem bohóckodok, azzal nem volt túl nagy sikerem, paradicsomot sem ültetem, majd a piacon válogatok erős palántát, ha eljön az ideje.
Jalapeno kötelező nálunk. Tervben van hagyományos, Tam, és Early. Esetleg Mucho Nacho, de utóbbin csak most kezdtem gondolkodni, magom nincs.
Fickósabbakból a már bevált red Habanero, ha lesz valami a kimentett sárga skorpió magokból, akkor az is, illetve teszek egy próbát a Carolina-val.
Mennyiségeket még kitalálom, jalapenoból sok kell, az tuti, nagyon fogyA tavaly előtt ledarált, és sóval eltett habaneroból még mindig van egy kicsi, de ugyanolyan illatos, és jellegzetes íze van, mint amilyen frissen volt. Így nem is nagyon van mit bonyolítani rajta, ízesíteni pazar.
Még palánta földet kell venni, és összeállítani a napozót, és akkor készen állok. A kinti földet ősszel megtrágyáztam, felástam, remélem jól érzik majd magukat. Talán kevesebben lesznek idén vödörben.
[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
Orange-zsal még nem találkoztam, de szerintem ugyanolyan lehet. Apránként még "érdekes" az illata is, de amikor sokat dolgoztam fel egy kupacban, már rendesen telített volt vele a levegő, és az már valahogy felforgatta a belsőségeimet
Egy kollégám jegyezte meg, hogy sampon íze van, ez azóta rajta maradt. Ettől függetlenül szeretjük. Mondjuk a legtöbb most szárítva van.Paddington:
Azért ez nem ennyire egyszerű, hogy ebay, vagy nem. Például amit linkelt Premier Seeds Direct, elég jó bolt.
Ismeretlenül persze lehet nem megfelelő eladót választani.[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz Paddington #2977 üzenetére
Az árkülönbözetnél is akadhat sokféle indok. Ha valaki nagyobb mennyiségben termeszt egy fajtát, annak megszámolhatatlan mennyiség áll rendelkezésére. Azt mondjuk hagyjuk figyelmen kívül, hogy ellenőrzik mennyire tiszta vírusmentes, satöbbi. Vannak viszont forgalmazók, viszonteladók, akik mondjuk szeretik meglovagolni a sláger termékeket. Így forulhat elő, hogy pl. az M Gardennél is 200Huf egy darab mag. Lehetséges, hogy a mag tisztaságával, egészségességével ők sem foglalkoznak, max. megbízhatónak tartott helyről szarazték be a készletet. Csak példa volt, semmi bajom velük, én is tőlük vettem.
Tavaly előtt a PSD-től párszázért 300db jalapeno magot kaptam. Nekik van belőle sok, így is megéri csomagolni, nem tizesével dupla áron. Két szezonon keresztül ültettem, szüreteltem, nagyon jó árú volt. Van még belőle, de szerintem idén már sokra mennék velük. Talán teszek velük egy próbát zsebiben.
Szóval az árak is sok mindentől függenek. Persze egy Pepperseeds-nél feltételezi az ember, hogy minden szempontból hibátlan árút kap a pénzéért, de azért ez is csak feltételezés.
Viszont többször említettem már, hogy jobban szeretem a "hazai" árúkat, vagyis mexikói paprikát mexikói termesztőtől venni, ha lehetséges. -
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2981 üzenetére
A magok vajon bírják a meleget? A paprikát egészben valószínűleg aszalóba tették. A sajátjaimat, igaz darabolva, 50C-os sütőben szárítottam. Mondjuk egy nyári napon is lehet ilyen meleg földközelben(adott helyen).
Az első Jalapeno-m egy élmény volt. Az első harapás visszahozta azt, amit az ótvar, ízetlen teszkós paprikákból mindig hiányoltam. Erőteljes paprika íz, és aroma. Újra elkezdtem szeretni a paprikát. Az alap savanyúság mellett(ami valami csodálatos dolog), nyersen majszolva bármihez, sütve töltve, rántva, mindenhogy mesés.
Mindig jókat mosolygok, amikor az első évben a párom öt bokorra megjegyezte, hogy minek ennyi, aztán a következő évben a tizennégyre már aggódva kérdezte, hogy biztos elég lesz-e
Pillanatok alatt népszerű lett.nelsonmanian:
Ebay-en lehet találni helyi eladókat. Persze ez csak példa volt. Az adott klíma más országai is megfelelőek.TeeJay:
Jobban is jársz, ha magad gondoskodsz a szükségletedről. Átálltam a Coronára, az drágább, mint a Heineken[ Szerkesztve ]
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #2983 üzenetére
Igen, a kápiának azt hiszem inkább már az az édeskésebb illata van. Ahhoz már a teljesen érett Jalapeno hasonlít.
Kispöcs koromban a nagyanyámmal bolyongtam a földeken, ott frissen ettem a zöldségeket, közöttük paprikát, azoknak még volt íze. Aztán ahogy évek alatt szép lassan teszkó nagyhatalom lettünk, a zöldségek íze is a semmibe veszett, kivétel nélkül sikerült mind megutálni. Most, hogy hétvégenként újra magamra veszegetem a paraszt gúnyát, újra megtalálom a rég elveszett igazi ízeket. Mondjuk a paprika nem tartozott különösebben a kedvenceim közé, de néha jól esett. -
bzoley
veterán
Nah, nálam is elkezdődött a szezon. Hazafelé vettem egy kis földet, Dithane-t, és elültettem a csiliket. Továbbra sincs előcsíráztatás, vizes sebkendő. Öntözés, takarás, és irány a szekrény teteje.
Elég vegyes a felhozatal, vannak öreg magok, és újak is. A régiekből több is ment egy pohárba.
14 jalapeno(8 sima régi, 6 új early)
4 habanero red(2 régi, eredeti és két saját tavalyi mentett)
3 TSM Yellow(tavalyi mentett)
3 Carolina
Ha mind megmarad, akkor valószínűleg megint nem győzöm majd elosztogatni
A terv még mindig hasonló. Jalapeno savanyúnak, és frissen, a többiek darálva, sózva, valamint szárítva, őrölve.
Van egy szűk hetem felállítani a bölcsődét világítással, mindennel. -
-
bzoley
veterán
A meleg fehérek alattiak valószínűleg jobban meg fognak nyúlni.
Ettől függetlenül nem kell túlbonyolítani a dolgot. Legyen minél vilégosabb, ideális úgy sem lesz. Nekem is van 6,5kK-s és 9kK-s lámpámi is mégis a 4kK-st állítottam hadrendbe, mert sok van belőle, és egyszerűbb volt beüzemelni.
Más:
Kezdem úgy érezni, hogy sokkal hatékonyabb az őszi ültetés, de majd nyáron kiderül. A kimentett magokból egyet elültettem pohárba, hogy lássam, kikel-e. Kikelt, megnőtt úgy tíz centire, aztán csak ott volt az ablakban. Néha meglocsoltam kicsit, volt hogy már teljesen összeszáradt a földje, de egy két leeső levéltől eltekintve egész jól elvolt. Nem nőtt sehová, csak éldegélt. Pár hete megkegyelmeztem neki, átültettem cserépbe, levágtam a csúcsát, és most teljesen meg van vadulva, 3-4 masszív ágacskát növeszt oldalról, sok levéllel, és elkezdett nőni. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle. Ha bejön, lehet tovább fejlesztem a technológiát -
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #3258 üzenetére
Nem is feltételeztem, hogy víz nélkül próbálnád
Csak a sorrendre gondoltam, előbb a locsolás, utána a mag. Én egyesével szoktam ültetni, de jártam már úgy, hogy ültetés után locsoltam, néhány mag persze "elúszott", és a pohár szélén hajtott ki.Én egyébként nem erőltetném a ládázást sem, persze az is egy megoldás, ha más nincs. De kiültetéskor nagyon meg tudnak sértődni, és akkor hetekig nem történik semmi. Ha pohárból ültetnéd ki, nem lenne annyira megbolygatva a gyökérzet.
-
bzoley
veterán
válasz CPT.Pirk #3270 üzenetére
Én teszek a mikrobiológiára
Ültetéskor eleve tettem egy kis Dithane-t az öntöző vízbe. A föld is hordozhat ezt-azt, és talán véd valamit a kezdeti időszakban. Eddig szerencsére nem is volt gondom, tavaly volt egy gyanús eset, ott a rossz föld is hunyó volt, és talán némi túlöntözés is előfordulhatott, bár oda szoktam figyelni.
Kiültetés előtt a kinti földet is át szoktam mosni. Két habanerom minden jel nélkül megbokrosodott, biztos azt is földből szedték össze. Úgyhogy én inkább megpróbálok elébe menni a dolgoknak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fűnyíró topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hálózati / IP kamera
- ANNO 1800
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- További aktív témák...
- EDIFIER R1700BTS hangfal pár makulátlan, új állapotban, 2 év hivatalos garanciával, alkalmi áron
- LG OLED55B23LA 2 Év GYÁRI GARANCIA
- Apple iPhone XR 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC , i7 12700KF , RTX 3080 Ti , 64GB DDR5 , 960GB NVME , 1TB HDD
- Intel PC , i5 8500 , 1660 6GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen